Articole
La Empatio, noi tratam cauza, nu efectul
Generalitati
Domnule Doctor, vreau sa fiu tratat DOAR de dumneavoastra!
- Dr. Orest Bolbocean
- Generalitati
Vineri a fost o zi aglomerata, complicata si diferita de alte zile de la clinica. Am vazut-o pe Roxana, asistenta de la receptie, obosita si derutata. Mi-a relatat ca este o zi ingrozitoare. Trei pacienti i-au adresat acelasi repros: sunt banii mei si vreau sa ma tratateze domnul doctor si nu altcineva.
Tratamentul durerilor de cap prin terapia manuala
- Dr. Orest Bolbocean
- Generalitati
Astazi sunt cunoscute aproximativ 50 de afectiuni in cadrul carora pot aparea dureri de cap. Unele dintre acestea sunt asociate cu tulburari metabolice, altele – cu boli vasculare, altele au loc pe fundalul unei infectii.
Durerea de cap sau cefaleea este de doua tipuri: primara si secundara. Cefaleea primara este atunci cand durerea de cap este principalul sau unicul simptom al bolii. Pot fi descrise mai multe situatii de acest tip: hemicranie paroxistica, migrena, cefalee de tensiune. In cazul cefaleei secundare durerea este un simptom aparut concomitent in cadrul unor afectiuni. De exemplu, sinuzita, hipertensiune, gripa, afectiuni dentare, nevralgie de trigemen, etc.
Care este cauza bolii?
- Dr. Orest Bolbocean
- Generalitati
„Aparenta frumoasa inseala” – Horatiu.
Aproape intotdeauna, in timpul consultatiei, pacientii imi pun aceeasi intrebare, desi poate suna diferit: Care este cauza durerii? Care este cauza spondilozei? Care este cauza herniei de disc? Care este cauza scoliozei la copii?
Esenta intrebarii, dupa cum puteti vedea este una singura: “Care este cauza?”. Cauza – asta e ceea ce ne preocupa atunci cand vine vorba de boala. Ca si cum “cauza” este cheita de aur care va permite sa deschideti orice usa.
Cei mai multi dintre pacienti cred ca tratamentul este eficient doar in cazul in care este cunoscuta cauza. Si de aceea oamenii cred ca numai medicul care cunoaste cauza bolii va fi capabil sa-i vindece. Astfel, “cauza” devine un gen de parola. Daca brusc se aude ca medicul poate elimina nu numai boala, dar si cauza ei, pacientul este gata sa inceapa imediat tratamentul.
De ce ne doare spatele?
- Dr. Orest Bolbocean
- Generalitati
Exista multe afectiuni care pot genera dureri localizate la nivelul spatelui. Din pacate, cercetarile arata ca motivele exacte care cauzeaza dureri de spate nu pot fi identificate in pana la 80% din cazuri. Cu alte cuvinte, nu putem gasi o singura cauza responsabila pentru durere. Acesti pacienti sunt incadrati in categoria „durerilor nespecifice la nivelul spatelui”.
Ce trateaza terapia manuala in afara de spate si articulatii
- Dr. Orest Bolbocean
- Generalitati
Terapia manuala permite eliminarea a numeroase afectiuni ale sistemului locomotor, care sunt manifestate prin durere, limitare ale miscarilor si modificari ale pozitiei. De asemenea, aceasta metoda este eficienta in dureri de cap si patologii ale organelor interne.
Cate sedinte sunt necesare
- Dr. Orest Bolbocean
- Generalitati
Efectul initial al tratamentului este resimtit, de obicei, dupa primele doua-trei sedinte. La unii pacienti acestea le sunt suficiente pentru recuperare completa. Desigur, aceasta categorie nu este foarte numeroasa. In primul rand, vorbim despre persoanele care se adreseaza imediat la medic si nu lasa boala sa ajunga intr-un stadiu cronic. Pentru majoritatea pacientilor planul de tratament arata in felul urmator. Sunt necesare 5 pana la 10 sedinte, consecutive sau la un interval de cateva zile intre ele. Acesta este asa numitul “curs de baza”, scopul caruia este eliminarea durerii si disfunctiilor de la nivelul coloanei, articulatiilor si muschilor.
Care este diferenta intre terapie manuala si masaj
- Dr. Orest Bolbocean
- Generalitati
Terapia manuala si masajul sunt doua lucruri diferite. Asemanarea intre ele este doar una: si medicul de terapie manuala si maseorul utilizeaza mainile. In rest este o diferenta enorma. Posibilitatile medicului de terapie manuala si a maseorului sunt diferite la fel ca si a unui chirurg si a unei asistente medicale. Sunteti de acord ca, sa realizezi o operatie si sa faci un pansament sunt doua lucruri complet diferite?
Ce este terapia manuala si cum a aparut
- Dr. Orest Bolbocean
- Generalitati
Ganditi-va va rog la cuvintele prin care Hipocrate, in secolul V inaintea erei noastre a caracterizat rahiterapia (denumirea contemporana a terapiei manuale in timpul lui Hipocrate): “Este o arta straveche. Simt un profund respect pentru cei care au fost descoperitorii acesteia, si, de asemenea, pentru cei care, asemeni mie, contribuie prin munca lor la dezvoltarea acestei arte”.