„Please do not shoot the pianist. He is doing his best“

Oscar Wilde, «Impressions of America», 1882

Vineri a fost o zi aglomerata, complicata si diferita de alte zile de la clinica. Am vazut-o pe Roxana, asistenta de la receptie, obosita si derutata. Mi-a relatat ca este o zi ingrozitoare. Trei pacienti i-au adresat acelasi repros: sunt banii mei si vreau sa ma tratateze domnul doctor si nu altcineva.

Ca sa raspund partial la aceste reprosuri trebuie sa explic cateva lucruri.

Eu, ca si terapeut manual, cunosc si stapanesc terapia directionata pentru vindecarea a diverse disfunctii ale spatelui si membrelor. Exista insa un aspect foarte important: suntem o echipa formata din mai multi membri, specialisti exceptionali in domeniile lor. Fiecare ne stim limitele si ne cunoastem atuurile. Nu tratez doar eu pacientii nu pentru ca nu vreau ci pentru ca doar printr-o abordare complexa reusim sa avem un rezultat mai bun si mai rapid pentru pacient. Efectele analgezice sunt obtinute prin terapie manuala in multe situatii mult mai incet decat daca utilizam acupunctura. Relaxarea postizometrica efectuata asupra intregului organism are efecte net superioare in comparatie doar cu manevrele de ajustare articulara. Masajul medical este indispensabil in anumite etape de tratament. Si lista poate continua.

Diferenta fata de alte abordari medicale este ca noi nu utilizam decat in rare cazuri terapie medicamentoasa. Personal cunosc toate terapiile care sunt efectuate in clinica Empatio. Aceasta informatie m-a si determinat sa le aduc in acelasi loc. Exista insa un dar: Olga cunoaste de o suta de ori mai multa acupunctura decat mine, Anatolie stie si practica mai bine metoda relaxarii postizometrice Vladimir este indispensabil in cazul unui masaj de relaxare combinat cu tehnici „soft” de actiune. Si lista poate continua.

Tratamentul fiecarui pacient este individualizat. Un pacient varstnic beneficiaza de alt tip de terapie comparativ cu unul tanar. O fata de 14 ani cu scolioza este abordata altfel decat una de aceeasi varsta dar care are cifoza. Un barbat cu burta este tratat diferit fata de unul care este slab etc.

Am tratat diverse tipuri de persoane, cu patologii variate si din toate paturile sociale. Am vindecat hamali din piata si multimilionari in euro. Nu tin cont de statutul social sau financiar al persoanei, il vad ca un om care are o suferinta si fac totul ca sa-l ajut. Ca exemplu, am aflat dupa cateva luni ca am refuzat sa tratez tatal unei persoane importante si care ulterior s-a operat de hernie de disc. Sunt sigur asupra deciziilor mele si incerc sa evoluez permanent.

Eu stiu starea fiecarui pacient care a inceput un tratament la clinica Empatio. Colegii mei stiu cand este momentul sa fie directionat spre altcineva in vederea continuarii si completarii tratamentului. Ne intereseaza doar ca pacientul sa fie bine.

Coordonez personal tratamentele tuturor pacientilor. La final de zi am raportul colegilor mei referitor la evolutia si tratamentele pacientilor. O data la doua zile avem sedinte comune, la care sunt prezenti toti colegii mei si in care ne consultam pentru a oferi cea mai buna cura terapeutica.

In concluzie: eu pot sa execut toate terapiile utilizate la Empatio iar decizia tipului de terapie, persoanei care o executa si momentul in care ne oprim este hotarat doar de catre mine. Aceste decizii mi le asum pentru ca sunt in concordanta cu toate cunostintele pe care le detin si sunt spre binele pacientului.