„Please do not shoot the pianist. He is doing his best“

Oscar Wilde, «Impressions of America», 1882

Vineri a fost o zi aglomerată, complicată și diferită de alte zile de la clinică. Am văzut-o pe Roxana, asistenta de la recepție, obosită și derutată. Mi-a relatat că este o zi îngrozitoare. Trei pacienți i-au adresat același reproș: sunt banii mei și vreau să mă tratateze domnul doctor și nu altcineva.

Că să răspund parțial la aceste reproșuri trebuie să explic câteva lucruri.

Eu, ca și terapeut manual, cunosc și stăpânesc terapia direcționată pentru vindecarea a diverse disfuncții ale spatelui și membrelor. Există însă un aspect foarte important: suntem o echipă formată din mai mulți membri, specialiști excepționali în domeniile lor. Fiecare ne știm limitele și ne cunoaștem atuurile. Nu tratez doar eu pacienții nu pentru că nu vreau ci pentru că doar printr-o abordare complexă reușim să avem un rezultat mai bun și mai rapid pentru pacient. Efectele analgezice sunt obținute prin terapie manuală în multe situații mult mai încet decât dacă utilizăm acupuncturaRelaxarea postizometrică efectuată asupra întregului organism are efecte net superioare în comparație doar cu manevrele de ajustare articulară. Masajul medical este indispensabil în anumite etape de tratament. Și lista poate continua.

90% din pacienții care se adresează la MEDEST sunt consultați de către mine. Diferența față de alte abordări medicale este că noi nu utilizăm decât în rare cazuri terapie medicamentoasă. Personal cunosc toate terapiile care sunt efectuate în clinică. Această informație m-a și determinat să le aduc în același loc. Există însă un dar: Olga cunoaște de o sută de ori mai multă acupunctură decât mine, Anatolie știe și practică mai bine metoda relaxării postizometrice, Vladimir este indispensabil în cazul unui masaj de relaxare combinat cu tehnici „soft” de acțiune. Și lista poate continua.

Tratamentul fiecărui pacient este individualizat. Un pacient vârstnic beneficiază de alt tip de terapie comparativ cu unul tânăr. O fată de 14 ani cu scolioză este abordată altfel decât una de aceeași vârstă dar care are cifoză. Un bărbat cu burtă este tratat diferit față de unul care este slab.

Am tratat diverse tipuri de persoane, cu patologii variate și din toate păturile sociale. Am vindecat hamali din piață și multimilionari în euro. Nu țin cont de statutul social sau financiar al persoanei. Îl văd ca un om care are o suferință și fac totul ca să-l ajut. Ca exemplu, am aflat după câteva luni că am refuzat să tratez tatăl unei persoane importante și care ulterior s-a operat de hernie de disc. Sunt sigur asupra deciziilor mele și încerc să evoluez permanent.

Eu știu starea fiecărui pacient care a început un tratament la clinică. Colegii mei știu când este momentul să fie direcționat spre altcineva în vederea continuării și completării tratamentului. Ne interesează doar ca pacientul să fie bine. 

Coordonez personal tratamentele tuturor pacienților. La final de zi am raportul colegilor mei referitor la evoluția și tratamentele pacienților. O dată la două zile avem ședințe comune, la care sunt prezenți toți colegii mei și în care ne consultăm pentru a oferi cea mai bună cură terapeutică.

În concluzie: eu pot să execut toate terapiile utilizate la MEDEST iar decizia tipului de terapie, persoanei care o execută și momentul  în care ne oprim este hotărât doar de către mine. Aceste decizii mi le asum pentru că sunt în concordanță cu toate cunoștințele pe care le dețin și sunt spre binele pacientului.

P.S. o singură categorie de pacienți sunt tratați exclusiv și integral  doar de către mine – copiii până la 10 ani.