Tratament fara operatie pentru hernia de disc lombara

Discul intervertebral este constituit din nucleul pulpos inconjurat de catre un inel fibros dens. Ruptura inelului fibros si extruzia prin acesta a unei parti a nucleului pulpos poarta denumirea de hernie de disc.

Peste 10 ani experienta in recuperare medicala

Peste 12.000 de pacienti tratati cu succes

Rezultate pozitive dovedite clinic si imagistic

Particularitatile herniei de disc lombare

Zona lombara este cel mai solicitat segment al coloanei vertebrale. Cea mai multa presiune este asupra ultimelor doua discuri (L4-L5 si L5-S1). Acest lucru se datoreaza faptului ca, pe langa incarcarea verticala, regiunea respectiva este axul principal de flexie, extensie si rotatie in zona lombosacrata. Aceasta particularitate determina aparitia cea mai frecventa a herniilor de disc la acest nivel. Mai multa presiune = mai multa uzura.

Coloana lombara este constituita din cinci vertebre intre care este pozitionat discul intervertebral. Numerotarea vertebrelor se face de sus in jos, find utilizata litera L. Hernia de disc lombara L4-L5 descrie localizarea discului intervertebral intre vertebrele osoase L4 si L5. S1 se refera la prima vertebra sacrata, aflata in continuarea coloanei lombare. In dependenta de nivelul herniei de disc si directia in care nucleul pulpos prolabeaza (in spate sau lateral), simptomele prezente de pacient difera.

Simptomele herniei de disc lombare

Nervul spinal este format din doua radacini care ies din partea anterioara si posterioara a maduvei: cea senzitiva (care transmite sensibilitatea - intepatura, atingere, vibratie etc.) si cea motorie (care raspunde de miscare, forta). Aceste radacini se unesc si formeaza nervul. Daca exista afectarea nervului sau radacinii, simptomele apar in regiunea specifica de care “este raspunzator” acest nerv / radacini.

Sindromul radicular este cel mai important semn al herniei de disc. Daca la examenul IRM sau CT a fost identificata hernia de disc, dar nu exista sindrom radicular, inseamna ca hernia respectiva de disc nu comprima nervul si nu este cauza durerii. Simptomele specifice aparute in sindromul radicular: diminuarea sau abolirea reflexelor, deficit de forta, tulburari de sensibilitate, durere pe traiectul radacinii.

Ce afectiuni ale coloanei lombare pot genera dureri, disfunctii si senzatii fizice neplacute?

Dr. Anca Danila, este medic de recuperare medicala si unul din primii medici care a activat in sectorul privat in Iasi, alaturi Dr. Orest Bolbocean, medic neurolog, discuta in acest video despre:

  • Ce manifestari fizice da o hernie lombara
  • Ce simptome nu au cauza in hernia lombara
  • Cum putem recunoaste aceste simptome

Sindroamele radiculare ale herniei de disc lombare

Herniile de disc lombare in segmentele L1-L2 si L2-L3 sunt intalnite rar. Daca manifestarile clinice indica o leziune in acest segment, sunt necesare investigatii suplimentare. Frecvent in aceasta regiune sunt localizate tumori sau procese inflamatorii.

Hernia de disc L3-L4 poate comprima radacina L4. Simptomele principale: scaderea reflexului rotulian. Durerea, amorteala si scaderea sensibilitatii sunt localizate pe partea antero-interna a coapsei.

Hernia de disc L4-L5 poate comprima radacina L5. Simptome: slabiciunea musculaturii care trage degetul mare si laba piciorului. Pacientul merge dificil pe calcai, scapa piciorul. Durerea, amorteala si scaderea sensibilitatii sunt pe partea laterala a coapsei, in partea anterioara a gambei si se continua pana la degetele 1-3.

Hernia de disc L5-S1 poate comprima radacina S1. Simptome clinice: diminuarea fortei in muschii gambei. Este dificil mersul pe varfuri. Durerea, amorteala si scaderea sensibilitatii sunt pe partea posterioara a coapsei, gambei si partea laterala a talpii spre degetul mic.