Tratam majoritatea cazurilor de protruzie discala fara operatie

Protruzia si hernia de disc - sunt doar doua etape diferite ale unui proces patologic. Orice deformare a suprafetei discului intervertebral fara existenta unei rupturi ale acestuia poarta denumirea de protruzie, iar dupa ce acesta se rupe - hernie.

Peste 10 ani experienta in recuperare medicala

Peste 12.000 de pacienti tratati cu succes

Rezultate pozitive dovedite clinic si imagistic

Nu tratam doar durerea ci si cauza acesteia

Protruzia si hernia de disc - sunt doar doua etape diferite ale unui proces patologic. Orice deformare a suprafetei discului intervertebral fara existenta unei rupturi ale acestuia poarta denumirea de protruzie, iar dupa ce acesta se rupe - hernie. Este unicul factor care face diferenta intre acestea. Protruzia discului este intotdeauna mai mica si are o expresie clinica minima. Prin urmare, nu este necesara interventia chirurgicala, si in majoritatea cazurilor sunt tratate conservator.

Cel mai eficient tratament al protruziei de disc este terapia manuala. Atata timp cat la nivelul discurilor intervertebrale se formeaza protruzii, in paralel cu acestea se dezvolta diverse tensiuni musculare patologice. Aceste tensiuni musculare nu sunt observate de catre pacient. Valoarea oricarui medic consta in identificarea precoce a simptomelor afectiunilor in curs de dezvoltare. Numai un tratament complex si cuprinzator ofera o garantie pentru a preveni aparitia unei hernii.

Deoarece protruzia este un fenomen premergator aparitiei herniei de disc intervertebrale, tipurile de protruzie si hernie vor fi similare. Altfel spus, protruzia de disc cervicala C5-C6 se poate transforma in hernie de disc cervicala C5-C6, protruzia de disc lombara L5-S1 in hernie de disc lombara L5-S1 etc.

Tratamentul protruziilor discale

Identificarea unei protruzii de disc nu trebuie sa ne duca cu gandul imediat la operatie. In cele mai multe cazuri, tratamentul non-chirurgical initiat prompt da rezultate excelente.

Este important sa retineti ca simptomele pot varia in functie de localizarea si gravitatea protruziei de disc. Iata cateva simptome comune: disconfort sau durere in zona coloanei vertebrale care poate iradia si in alte parti ale corpului, brate sau la nivelul picioarelor, senzatie de furnicaturi sau amorteala in maini sau picioare, slabiciune musculara, reflexe modificate, dureri la nivelul membrelor sau dificultati de miscare. Astfel, indiferent de tipul protruzie, tactica de tratament va fi determinata de o serie de factori. In primul rand, localizarea si dimensiunea acesteia, existenta compresiei asupra nervilor sau maduvii.

De asemenea, este necesara specificarea duratei bolii, prezenta de sechestrare sau alte complicatii. Este importanta varsta si sexul pacientului, greutatea, inaltimea, si toate bolile asociate. Pe baza acestor date se stabileste decizia finala cu privire la metoda utilizata pentru a vindeca o protruzie a discului intervertebral.