Hiperlordoza si hipercifoza

Cifoza si lordoza sunt curburi normale si diferite, observate la nivelul coloanei vertebrale. Hipercifoza - cifoza excesiva la nivelul coloanei vertebrale toracice - numita si spate rotund sau cocosat - este o deformare a coloanei vertebrale in care coloana vertebrala se curbeaza inainte, ducand la o rotunjire a spatelui superior.

In cazul hiperlordozei, numita si balansare, exista o curbare excesiva inapoi a coloanei vertebrale, unde abdomenul se proiecteaza in afara. Ambele conditii pot provoca durere si disconfort si pot chiar afecta stima de sine a unei persoane.

Peste 10 ani experienta in recuperare medicala

Peste 12.000 de pacienti tratati cu success

Rezultate pozitive dovedite clinic si imagistic

Ce sunt hiperlordoza si hipercifoza?

Hiperlordoza

Este definita ca un unghi lombar mai mare de 45 de grade. Angularea mentionata determina o alterare a echilibrului sagital al coloanei vertebrale, cu implicatii biomecanice care afecteaza si orientarea pelvina si prin urmare, biomecanica mersului.

Hiperlordoza lombara este considerata o deformare sau modificare a pozitiei vertebrelor lombare, ceea ce duce la cresterea lordozei lombare (curbura fiziologica). Alterarea posturala a acestor vertebre afecteaza si pozitia bazinului, astfel incat, pe langa curbura lordotica crescuta, este evidenta o anteversie a pelvisului. Pentru a compensa schimbarea pozitiei centrului de greutate si anteversia pelvisului, coloana toracala se misca inapoi si umerii se retrag, echilibrand astfel sarcinile permitand miscarilor sa fie efectuate cu mai putina dificultate.

Hipercifoza

Hipercifoza ar putea fi definita ca o crestere a curburii anterioare a coloanei vertebrale, care se observa in planul sagital, iar unghiul cifozei este mai mare de 40 de grade. Cele trei tipuri principale de cifoza care sunt frecvent intalnite la oameni sunt cifoza posturala, boala Scheuermann si deformarile congenitale.

1. Cand apare si care este cauza?

Este o alterare care poate fi identificata cu ochiul liber si generata in principal de un dezechilibru musculo-scheletic, majoritatea cazurilor se datoreaza supraponderalitatii sau slabiciunii muschilor abdominali.

Intr-o hiperlordoza lombara este detectata distensia abdominala (care poate fi prezenta din cauza slabiciunii acestor muschi), aceasta modificare posturala determina ca forta rezultata a viscerelor sa cada asupra hiatusului urogenital, ceea ce poate provoca prolaps.

2. Ce riscam daca nu tratam la timp aceasta patologie?

Intr-o prima faza si in general, aceasta patologie nu este considerata grava, dar poate fi foarte enervanta, mai ales daca este asociata cu un stil de viata sedentar, lipsa exercitiilor fizice, alimentatia deficitara. Ce probleme da de obicei:

  • Muschi erectori hipertoni si / sau durere.
  • Degenerare a discului intervertebral care poate ajunge sa provoace probleme la nivel de discopatie sau hernie.
  • Probleme articulare ale fatetelor articulare sau ceea ce se numeste Sindromul Fatetei.
  • Ligamente alungite.
  • Pelvisul se inclina inainte: o anteversie este foarte frecventa in acest tip de patologie.

3. Plan de tratament

Tratamentul cuprinde doar exercitii, pentru a evita pozitiile prelungite, precum si o buna ergonomie atunci cand pacientul sta in asezat si in picioare.

La inceput, ceea ce vom face este sa calmam durerea, este o patologie care provoaca durere foarte intensa in zona lombara si sacroiliaca. Prin urmare, in prima faza acuta, tratamentul va consta in lucrarea muschilor: fesierului mijlociu, patratului lombar, erectori lombari, musculaturii anterioare a abdomenului si cu tehnici precum masaj terapeutic, ventuze, electroterapie analgezica, terapie precum Mulligan pentru imbunatatirea mobilitatii.

Va fi esential sa se invete pacientul sa se odihneasca pe o retroversie pelvina pentru a evita suprasolicitarea erectorilor lombari. Cele mai corecte exercitii terapeutice vor fi exercitiile axate pe stabilizarea si intarirea musculaturii abdominale, cunoscut si sub denumirea de Core sau Pilates, precum si intinderea muschilor ischiogambieri.

Recomandarile noastre:

  1. Evitarea sedentarismului.
  2. Aliniere buna si / sau ergonomie la locul de munca.
  3. Mobilizarea coloanei vertebrale, nu doar a spatelui inferior; cat si zonei cervicale si dorsale.
  4. Consolidarea CORE-ului.
  5. Alimentatie buna pentru a evita supraponderabilitatea.
  6. Invatarea retroversiei pelviana pentru a odihni zona lombara.
  7. Evitarea tocurilor sau a incaltamintei necorespunzatoare, deoarece prin modificarea centrului de greutate accentuam in majoritatea cazurilor hiperlordoza lombara.

1. Cand apare si care este cauza?

Hipercifoza este de 3 tipuri:

Apare de obicei la adolescenti, cu o tendinta mai mare de a afecta femeile. Inclinarea creste curba inainte, care la randul sau intinde muschii extensori ai spatelui si ligamentele posterioare ale coloanei vertebrale, care sunt slabite in timp. In general, are un curs benign cu structuri vertebrale normale.

La persoanele in varsta, deteriorarea musculara poate contribui la o postura proasta, care poate creste in timp sarcina compresiva asupra coloanei toraco-lombare, favorizand fractura anterioara in forma de pana intalnita frecvent la varstnicii cu fracturi de compresie osteoporotica.

Conditia creste intr-un ritm mai mare la femei, in special in anii menopauzei, comparativ cu barbatii. Exista tot mai multe dovezi care sugereaza ca femeile cu hipercifoza se confrunta cu o incidenta mai mare a tulburarilor functionale si conditii precare de sanatate.

Cunoscuta si sub denumirea de cifoza juvenila, este o deformare structurala care are ca rezultat o cifoza rigida, asociata cu corpii vertebrali inclinati ai coloanei vertebrale toracice/toraco-lombare, care apare de obicei inainte de pubertate. Kinetoterapia si ortezarea sunt tratamentele de prima linie pentru aceasta afectiune.

O trasatura distinctiva care separa cifoza posturala de cifoza structurala, cum ar fi boala Scheuermann, este o curba flexibila cu o coloana dreapta, atunci cand pacientul este intins pe spate, ceea ce inseamna ca originea este mai degraba o problema posturala decat structurala.

Este o cauza rara de hipercifoza, dar poate fi grav invalidanta, rapid progresiva si este mai frecvent asociata cu complicatii neurologice in comparatie cu alte cauze de cifoza.

In plus, exista si alte cauze, precum cresterea in varsta, leziuni provocate la nivelul coloanei vertebrale, osteoporoza, hernia de disc, infectiile coloanei vertebrale si tumorile maligne care apar intr-o masura mai mica.

2. Ce riscam daca nu tratam la timp aceasta patologie?

Simptomele asociate cifozei variaza in functie de severitatea deformarii coloanei vertebrale si pot include:

  • Dureri de spate;
  • Rigiditate in zona coloanei vertebrale;
  • Oboseala musculara;
  • Simptomatologie neurologica incepe sa se manifeste din punct de vedere clinic ca urmare a compresiei radacinilor nervoase cauzate de deformarea coloanei vertebrale;
  • In cazurile de cifoza accentuata, severa pot sa apara dificultati de respiratie, angina pectorala si insuficienta pulmonara sau cardiaca.

Ce riscam daca nu tratam la timp cifoza?

O deficienta netratata la timp atrage dupa sine dureri la nivel cervical si toracal ori cronicizarea si instalarea unei posturi cifotice permanente. Aceasta din urma va necesita corset sau chiar interventii chirurgicale.

Un alt risc de luat in calcul este aparitia unei discopatii cervicale, care va atrage dupa sine dureri cronice, cefalee, amorteli la nivelul membrelor superioare si, in cazurile grave, chiar lezari ale nervilor.

3. Plan de tratament

Tratamentul hipercifozei este reprezentat de exercitii fizice si posturale pentru a elimina pozitia vicioasa a spatelui. Fizioterapia este una dintre cele mai eficiente metode de tratament al cifozei, cu efecte dovedite in ameliorarea durerilor si a contracturilor musculare.

Terapia manuala, o alta metoda de tratament al cifozei, este esentiala in recuperarea medicala a unor modificari ale staticii vertebrale, contribuind la ameliorarea restrictiilor de miscare si a durerii.

Masajul terapeutic este utilizat in corectarea cifozei atat pentru efectele sale sedative, decontracturante, cat si pentru efecte tonifiante, de intarire a organismului. Masajul completeaza, astfel, programul de kinetoterapie propus de medicul specialist.

Taping-ul este utilizat la randu-i pentru a restrictiona posturile deficitare si a stimula receptorii periferici care transmit feedback catre creier. Astfel, se permite constientizarea pozitiei si posturii eronate in vederea corectarii acesteia.

Tratamentul si care este varsta optima de interventie

Initial ambele patologii sunt doar atitudini care pot incepe inca din anii copilariei, iar odata cu inaintarea in varsta aceste atitudini, din pacate, se pot transforma in patologii. Atat in hipercifoza cat si in hiperlordoza posturala discutam de dezechilibre musculare dobandite datorita stilului de viata, alimentatiei si predispozitiei genetice.

Sunt 2 patologii care, de cele mai multe ori se insotesc una pe alta insa, sunt si cazuri in care putem dobandi doar una din ele. Inca din copilarie daca sesizam ca acesta are o atitudine de a sta cu abdomenul mult proeminent catre inainte ne putem gandi la o atitudine hiperlordotica, asupra careia se poate interveni destul de usor prin exercitii adresate tonusului abdominal si o stabilizare la nivel de bazin intr-un timp relativ scurt. Sau in cazul in care sezizam ca cel mic are tendinta de a sta cu capul si cu umerii proiectati in fata de asemenea discutam de o atitudine cifozanta, aici exercitiile vor fi adresate musculaturii posturale pentru tonus, detensionarea musculaturii din partea anterioara a toracelui si reeducarea respiratorie.

Cu cat copilul creste cu atat timpul alocat reechilibrarii musculare creste, datorita obiceiurilor pe care acesta le dobandeste si a compensarilor create.