Scolioza copii

Prin termenul de scolioza se subintelege curbura in plan frontal, de la stanga la dreapta sau invers. Sunt intalnite diferite tipuri de scolioza: in S sau in C - curbura coloanei vertebrale in forma literii S sau C. De asemenea exista si scolioza torsionata.

Tipuri de curburi patologice

Prin termenul de scolioza se subintelege curbura in plan frontal, de la stanga la dreapta sau invers. Sunt intalnite diferite tipuri de scolioza: in S sau in C - curbura coloanei vertebrale in forma literii S sau C. De asemenea exista si scolioza torsionata.

Modificarile curburilor in plan sagital, din fata in spate, poarta denumirea de cifoza. Sunt intalnite si accentuari ale curburilor fiziologice. Acestea sunt descrise ca hiperlordoza, deci accentuarea curburilor lombare sau cervicale. Pot exista si combinatii ale acestor modificari - cifoscolioza, sau hiperlordoza cu componenta torsionanta.

Indiferent cum sunt denumite, esentialul este ca toate aceste modificari au caracteristici comune care trebuie luate in calcul in practica.

In continuare, pentru simplitate, vom denumi toate aceste modificari prin termenul de “scolioza”. Majoritatea scoliozelor se formeaza in perioada copilariei si adolescentei. Este logic, pentru ca procesul deformant are loc in perioada de crestere osoasa, deci tratamentul scoliozei trebuie efectuat atunci. Respectiv, cand procesul de crestere este oprit, dezvoltarea scoliozei se opreste in evolutie, si este destul de dificil de eliminat. Deci, cel mai eficient este inceperea tratamentului scoliozei in perioada de crestere.

Dupa stoparea cresterii la un adult se poate corecta postura. Corecta, nu restabili complet.

Care sunt consecintele scoliozei?

De obicei, cand acesta intrebare este adresata se subinteleg niste modificari grave si invalidante, dar, in realitate, nu exista un pericol major in cazul scoliozei. In orice caz nu sunt consecinte majore asupra organelor interne si sarcinii, impresii implementate in constiinta oamenilor. Un procent neinsemnat al scoliozelor poate influenta organele interne, dar este vorba de modificari majore ale curburilor, care necesita interventii chirurgicale si sunt intalnite destul de rar.

Problema evidenta si cea mai frecventa determinata de scolioza este limitarea eforturilor fizice. Dar, este esentiala intelegerea faptului ca limitarea eforturilor nu inseamna eliminarea acestora.

Cum se trateaza scolioza?

Tratamentul scoliozei, valabil si pentru orice modificare patologica a curburilor coloanei vertebrale, are niste principii generale care pot fi formulate astfel: medicul incearca corectia deformatiei, pacientul, cu ajutorul exercitiilor, pastreaza si accentueaza rezultatele obtinute. Oricare ar fi metoda de tratament aplicata, aceste principii sunt pastrate.

Datorită posibilitatii de a elimina distorsiunile si a restabili distributia sarcinii fiziologice de-a lungul axei coloanei vertebrale, terapia manuala joaca un rol important in tratamentul scoliozei. Suplimentar, terapia manuala reduce blocurile functionale (limitarea miscarii in segmentele vertebrale), amelioreaza durerea, rigiditatea si tensiunea musculara.