Recuperare eficienta a scoliozei la adulti
Scolioza la adulti se refera la curburile anormale ale coloanei vertebrale care pot persista sau se pot dezvolta dupa incheierea cresterii, de obicei dupa varsta de 18 ani. Aceasta poate fi rezultatul unei scolioze idiopatice din copilarie care nu a fost tratata sau poate aparea ca o afectiune secundara la anumite conditii medicale.
Dupa stoparea cresterii la un adult se poate corecta postura. Corecta, nu restabili complet.
Peste 11 ani experienta in recuperare medicala
Peste 12.000 de pacienti tratati cu succes
Rezultate pozitive dovedite clinic si imagistic
Tipuri de scolioza la adulti
- Scolioza idiopatica: la adulti, acest tip de scolioza reprezinta continuarea curburii din copilarie in viata adulta;
- Scolioza degenerativa: apare din cauza degenerarii discurilor intervertebrale si a articulatiilor vertebrale, adesea asociata cu imbatranirea;
- Scolioza congenitala: este prezenta de la nastere, dar poate deveni mai evidenta pe parcursul vietii;
- Scolioza neuromusculara: se dezvolta ca urmare a unor afectiuni neuromusculare, cum ar fi paralizia cerebrala sau distrofia musculara.
Cele mai frecvente simptome / semne ale scoliozei la adulti
- Modificari posturale ce includ asimetrie la nivelul umerilor / soldurilor;
- Rotatii si inclinari la nivelul corpilor vertebrali;
- Dureri de spate;
- Dureri musculare;
- Dificultati respiratorii;
- Prezenta gibusului toracal;
- Limitarea mobilitatii.
Diagnosticarea scoliozei la adulti: se va face in urma rezultatelor imagistice si a unei consultatii unde se vor observa semnele clinice, se va evalua pacientul atat postural, biomecanic, dar si din punct de vedere al sistemelor vestibular si vizual.
Consecintele scoliozei netratate / nestopate la adulti
Netratarea scoliozei poate duce la diverse consecinte negative pe termen lung, atat fizice, cat si emotionale, cum ar fi:
- Durerea cronica;
- Probleme respiratorii;
- Afectiuni cardiace;
- Tulburari ale echilibrului si coordonarii;
- Degradarea articulatiilor;
- Afectarea vietii sociale.
Cum tratam in Empatio scolioza la adulti
Avand in vedere principiile tensegritatii si biomecanica intregului corp, in special in contextul scoliozei si al coloanei vertebrale, abordarea noastra fata de scolioza se desfasoara pe mai multe directii;
- Evaluarea initiala: in functie de anamneza clinica, paraclinica si investigatiile imagistice, de comun acord cu pacientul stabilim un plan de tratament pentru primele 10 sedinte in urma carora se efectueaza reevaluarea pentru a vedea evolutia acestuia si a hotari un eventual plan pe viitor.
- O abordare integrativa a intregului corp: prin reglarea zonelor de cauza primara putem incepe stabilizarea coloanei vertebrale. Din punctul nostru de vedere este abordarea cea mai corecta deoarece fiecare segment din corp este interconectat cu celalalt prin sistemul nervos si fascial.
- Reeducarea pacientului: se concentreaza pe constientizarea corpului si a posturii. Astfel, putem colabora eficient, implicandu-l activ in exercitiile efectuate acasa. Lucrand impreuna in fiecare zi, rezultatele vor fi mai rapide si mai durabile.
- Mentinerea rezultatelor: presupune o abordare constanta, care include continuarea exercitiilor recomandate si practicarea constientizarii posturii in viata de zi cu zi. Este esential ca pacientul sa integreze aceste practici in rutina sa zilnica pentru a consolida progresele obtinute. Prin monitorizarea periodica si ajustarea exercitiilor in functie de evolutia personala, se asigura o dezvoltare durabila si o reducere eficienta a cresterii gradului curburilor.
Metode si elemente pe care le folosim: terapia Schroth, metoda SEAS, metoda Klapp, tehnica Cottrell, metoda Kabat, reeducare vestibulara.
