Tratam 97,5% din cazurile de hernie de disc fara operatie

Esenta tratamentului pentru hernia de disc este refacerea miscarii corecte la nivelul coloanei vertebrale si eliberarea atat a radacinii nervoase cat si a nervului, pe tot traiectul sau. Astfel, refacem miscarea normala la nivelul coloanei si hernia de disc se retrage fara operatie.

Peste 10 ani experienta in recuperare medicala

Peste 12.000 de pacienti tratati cu succes

Rezultate pozitive dovedite clinic si imagistic

Simptomele herniei de disc

Hernia de disc este o afectiune frecvent intalnita la persoanele peste 35 ani, manifestata prin doua categorii de simptome:

  • durere lombara (de spate) aparuta dupa efort sau sezut prelungit, cel mai frecvent este pe o parte a spatelui si este insotita de iradierea durerii spre fesa sau picior. Se accentueaza la miscarile obisnuite, aplecat, stat in sezut / picioare peste 30 min. Poate fi insotita de senzatii de amorteala, arsura la nivelul spatelui / piciorului.
  • durere la nivelul piciorului, cel mai frecvent pe partea posterioara laterala, cu dificultatea de a se ridica pe varfuri / calcaie, uneori perceputa ca ceva ce se intinde cand ne aplecam.

Consecintele herniei si cum ne poate afecta viata

Pe termen lung, daca hernia nu este tratata corespunzator, apar alte hernii si se adauga simptome noi, mult mai dificil de tratat / gestionat sau se poate ajunge la operatie.

Hernia este o afectiune care ne poate afecta viata pe termen scurt, mediu si lung, atat la nivel de mobilitate, miscare, cat si la nivel social si emotional. Viata ne poate fi afectata constant de simptome precum:

  • Pacientul poate deveni supraprotectiv cu propria persoana - avand o grija exagerata la activitatile zilnice.
  • Limitarea activitatilor cotidiene - pacientul va evita sa ridice o greutate, nu va putea sa stea drept, sa mearga pe o distanta mai lunga. Postura va fi una aplecata in fata, incovoiata, mersul lent sau greoi.
  • Normalizarea afectiunii - in cazul in care afectiunea este veche si tratamentul nu a dat rezultate, pacientul poate sa spuna despre el ca „m-am invatat cu durerea” si astfel va alege sa traiasca cu aceasta afectiune, inrautatindu-si starea de sanatate in fiecare zi.

Cum tratam hernia de disc fara operatie

Stiind procesele neurologice si biomecanica coloanei vertebrale, afectarea carora produce hernia si durerea de spate, actionam asupra acestor factori in trei directii:

  1. Global, prin reglarea musculaturii paravertebrale, atat la segmentul coloanei unde este localizata (de exemplu hernie lombara), cat si la celelalte segmente (hernie cervicala si hernie dorsala). Este cea mai corecta abordare pentru ca biomecanic, miscarile coloanei sunt interdependente si o vertebra lombara blocata in miscarea ei are drept consecinta blocajul vertebrelor cervicale.
  2. Identificam zonele unde nervul este comprimat si il decongestionam. Daca este sa facem analogia nervului cu un fir care are originea la nivelul coloanei si se intinde catre degete, acesta poate fi comprimat la origine sau pe traiectul acestuia. Din experienta noastra, peste 80% din cazurile de compresie ale nervului sunt localizate pe traiect si contribuie la simptomele pacientului (durere, amorteala, deficit de forta).
  3. Stimularea nervului si exercitiile la domiciliu pentru a recupera functiile acestuia.

De ce dispare hernia fara operatie?

Hernia are la baza o componenta mecanica. Vertebrele se apropie, discul dintre ele este turtit, se rupe si comprima radacina nervoasa. Poate fi un episod brusc dupa aplecat / rotatie / ridicat greutati sau un fenomen lent.

Ganditi-va la pacientii imobilizati la pat. Ei dezvolta leziuni ale pielii din cauza compresiei saltelei. Profilaxia acestor escare este mobilizarea pacientului la fiecare 30-50 minute. La fel se intampla cu hernia: apasa incet si continuu pe nerv, generand dureri si amorteli. Esenta tratamentului pentru hernia de disc este refacerea miscarii corecte la nivelul coloanei vertebrale si eliberarea atat a radacinii nervoase cat si a nervului, pe tot traiectul sau. Astfel, refacem miscarea normala la nivelul coloanei si hernia de disc se retrage fara operatie.

0

dintre pacientii tratati la Empatio evita operatia de hernie de disc

0

dintre pacienti sunt tratati global (coloana, mana, picior)

0

dintre pacienti au dovada la IrM (RMN) de reducere / disparitie a herniei la 7-8 luni dupa tratament

Poate un pacient cu o hernie de 12 mm sa evolueze pozitiv in 9 luni de tratament incepand de la primele sedinte?
Pacienta a ajuns la noi cu o hernie L5-S1 de 12 mm, dureri foarte mari de spate si picior, amorteli, parestezii, deficit motor, furnicaturi. Dupa cateva sedinte durerea s-a ameliorat si parcursul terapiei a fost unul care a uimit atat pacienta cat si echipa medicala de la Oradea, unde pacienta a facut investigatiile medicale imagistice.

Hernia de disc se poate trata fara operatie!