Recuperare integrala si permanenta a scoliozei la copii

Scolioza este o afectiune medicala caracterizata printr-o curbura anormala a coloanei vertebrale. In mod normal, coloana vertebrala are curburile sale naturale, dar in cazul scoliozei, aceasta se curbeaza lateral, formand adesea o forma de „S” sau de „C”. Aceasta poate fi de mai multe tipuri si cu particularitati diferite la fiecare copil in parte.

Peste 11 ani experienta in recuperare medicala

Peste 12.000 de pacienti tratati cu succes

Rezultate pozitive dovedite clinic si imagistic

Tipuri de scolioza la copii

  1. Scolioza idiopatica: acest tip de scolioza este de obicei vizibil pentru prima data in adolescenta, dar poate aparea mai devreme in copilarie (simptomatologia poate fi depistata mult mai devreme, in jurul varstei de 6-8 ani). Aproximativ 80% din cazuri sunt scolioze idiopatice. Genetica si alti factori joaca probabil un rol in dezvoltarea acestei forme de afectiune.
  2. Scolioza neuromusculara: aceasta forma de scolioza este uneori numita scolioza miopatica. Se poate dezvolta la copii care nu pot merge din cauza unei afectiuni neuromusculare precum paralizia cerebrala sau distrofia musculara.
  3. Scolioza congenitala: acest tip de scolioza este rar. Se dezvolta in timp ce bebelusul este in uter si este detectabil atunci cand este sugar. De cele mai multe ori, este necesara o interventie chirurgicala pentru a corecta curbura.
  4. Tumorile sau leziunile coloanei vertebrale: reprezinta o cauza rara, dar semnificativa, a scoliozei. Acestea pot fi de natura benigna sau maligna si pot afecta structura vertebrala, ducand la deformari.

Cele mai frecvente simptome / semne ale scoliozei la copii

  • Umeri, solduri sau talie inclinate (dezaliniate) sau neuniforme;
  • Un omoplat este mai proeminent decat celalalt;
  • O proeminenta a cutiei toracice aflate intr-o parte;
  • O zona ridicata de o parte a spatelui atunci cand copilul se apleaca inainte;
  • Rotatii si inclinari la nivelul corpilor vertebrali;
  • Dureri de spate;
  • Gleznele cazute in interior inegal;
  • Genunchii rotiti si apropiati inegal;
  • La fetite un ”san mai mare” decat celalalt (iluzie optica din cauza rotatiei de trunchi);
  • Preferinte catre pozitia soldie.

Copiii cu scolioza severa (peste 30-35 de grade in coloana toracala) pot avea o zona redusa in torace (in concavitate) care impiedica plamanii sa se extinda complet in timpul inspirului si provoaca probleme de respiratie.

Consecintele scoliozei netratate / nestopate la copii

Daca scolioza este la inceput de dezvoltare (10-15 grade) exista posibilitatea sa vi se spuna ca nu este neaparat nevoie de tratament, insa din punctul nostru de vedere indiferent daca copilul dumneavoastra prezinta o curbura usoara, moderata sau severa, este important sa fie evaluat si tratat, deoarece curbura se poate agrava in timp. Scolioza este progresiva si mai multi factori pot determina modul in care aceasta avanseaza, inclusiv puseele de crestere pentru pacientii diagnosticati in copilarie sau adolescenta, severitatea curburii la momentul diagnosticului si localizarea acesteia.

Cum tratam in Empatio Kinetics Iasi scolioza la copii

Intelegand principiile tensegritatii si biomecanica intregului corp, in special in contextul scoliozei si al coloanei vertebrale, abordarea noastra fata de scolioza se axeaza pe mai multe planuri:

  1. Identificam: o data identificata zona problematica actionam asupra ei simultan cu abordarea coloanei vertebrale si a cutiei toracice. Prin aceasta abordare ne asiguram ca rezultatele pe care le obtinem vor ramane si evitam recidiva.
  2. Global (stiind ca 80% din scolioze sunt idiopatice): ne intereseaza sa gasim cauza pentru a o putea reabilita) prin reglarea zonelor de cauza primara putem incepe stabilizarea coloanei vertebrale. Din punctul nostru de vedere este abordarea cea mai corecta deoarece fiecare segment din corp este interconectat cu celalalt prin sistemul nervos si fascial.
  3. Reeducarea pacientului: concentrandu-ne pe constientizarea corpului si a posturii, putem colabora eficient cu pacientul pentru a forma o echipa completa. Prin aceasta colaborare constanta, pacientii vor observa rezultate semnificativ mai rapide si de lunga durata, imbunatatind astfel calitatea vietii lor.
  4. Mentinerea si imbunatatirea rezultatelor: pentru a mentine si imbunatati rezultatele obtinute, este esential ca si copiii sa integreze exercitiile recomandate si constientizarea posturii in rutina zilnica. Aceasta abordare constanta ajuta la consolidarea progreselor si la prevenirea recidivei. Monitorizarea periodica si ajustarea exercitiilor in functie de evolutia personala vor asigura o dezvoltare durabila.

Metode si elemente pe care le folosim: terapia Schroth, metoda SEAS, metoda Klapp, tehnica Cottrell, metoda Kabat, reeducare vestibulara. Inainte de inceperea tratamentului, vom face o consultatie clinica amanuntita in ceea ce priveste biomecanica, postura, simptomele, componentele sistemelor vestibular si vizual, dar si in baza investigatiilor facute. Planul de tratament este diferit si personalizat pentru fiecare copil in parte in functie de necesitatile si observatiile rezultate in urma consultatiei.