Remediere completa a asimetriilor de umeri, bazin si picioare

Fiecare din noi am trecut, in primii ani de viata, prin etapele normale de dezvoltare. Avand in vedere insa ca partile moi nu se dezvolta in acelasi timp cu partile dure si ca avem o predispozitie spre a fi stangaci sau dreptaci (astfel ca vom folosi inegal cele doua parti de corp), dezvoltarea corpului poate fi inegala atat din punct de vedere motor cat si senzorial.

Peste 10 ani experienta in recuperare medicala

Peste 12.000 de pacienti tratati cu success

Rezultate pozitive dovedite clinic si imagistic

Corpul nostru este asemenea unei marionete

Fiecare din noi am trecut, in primii ani de viata, prin etapele normale de dezvoltare. Avand in vedere insa ca partile moi nu se dezvolta in acelasi timp cu partile dure si ca avem o predispozitie spre a fi stangaci sau dreptaci (astfel ca vom folosi inegal cele doua parti de corp), dezvoltarea corpului poate fi inegala atat din punct de vedere motor cat si senzorial.

Ca sa fie mai usor de vizualizat ce se intampla, imaginati-va o marioneta: in functie de cum manevreaza papusarul sforile, marioneta poate avea posturi diferite. Asemenea unei marionete, corpul nostru capata o postura inegala atunci cand preferam sa folosim o parte a corpului in detrimentul alteia. Ajungem astfel sa avem tensiuni diferite si trecerea catre urmatoarea etapa de dezvoltare va fi inegala.

Cum putem vedea asimetriile

Datorita pozitiei intrauterine, unii bebelusi se nasc cu talus valgus, o patologie localizata la nivelul labei piciorului. Pentru a putea depista daca bebelusul are o asemenea afectiune, in afara de vizita la ortoped, parintii pot face acasa o evaluare simpla:

Cand piciorul bebelusului este relaxat, pot verifica daca partea din fata a labei piciorusului poate sa atinga partea din fata a gambei. Daca cele doua parti se ating, atunci putem vorbi despre un diagnostic de talus valgus.

La fel, cu piciorusul relaxat, se imita intinderea ca la balet, cu varful degetelor in jos, pentru a se verifica daca muschii si ligamentele permit aceasta miscare. Daca la intindere piciorusul se tensioneaza in partea din fata a gleznei si nu face miscarea, atunci este talus valgus.

Dezvoltarea armonioasa a copilului

In cazul in care aceasta afectiune trece neobservata si nu este corectata pana copilul devine biped si incepe mersul, implicatiile pe termen lung pot fi modificari de pozitie ale articulatiilor genunchilor, bazinului si apoi coloanei si, in unele cazuri, atunci cand acesta este accentuat, indicatii de gheata ortopedica in jurul varstei de 1-2 ani.

Atunci cand copilul incepe sa mearga si nu am observat neaparat o asimetrie, este indicat sa ii facem o fotografie la nivelul gleznelor si sa trasam minim 2 axe care ne pot arata talu-valg / talu-var sau normalitatea din glezna copilului. Aceste fotografii le putem efectua periodic si putem monitoriza cresterea / dezvoltarea armonioasa a copilului.

Aceste 2 deformari de la nivel de glezna duc catre alte anormalitati in postura copilului in partile superioare ale corpului.

Tratament asimetrii

In functie de momentul in care depistam asimetriile, tratamentul variaza ca durata, abordare, frecventa sau tipul de exercitii. Terapeutul trebuie sa faca echipa cu pacientul, deoarece discutam de educare sau reeducare a engramelor motorii senzoriale, drept urmare avem nevoie de repetitivitate si acasa.

In cazul acestui tip de diagnostic (tal-valg), daca este depistat atunci cand copilul este bebelus, terapeutii fac echipa cu parintii, pentru ca recuperarea inseamna 3-4 sesiuni de 15-20 de minute de exercitii pe zi si vizita in clinica de 1-2 ori pe saptamana.

In functie de varsta copilului, patologie si a asimetriilor, terapia difera. E important de retinut pentru parinti ca diagnosticarea precoce scurteaza timpul pentru tratament si previne aparitia eventualelor patologii.

O vizita la un specialist medical este esentiala, cam de doua ori pe an, pentru o evaluare, mai ales in perioada de crestere si dezvoltare accelerata, intre 0 si 12 ani.

Evitarea patologiilor coloanei vertebrale

La varsta de aproximativ 3 ani putem face o fotografie de la spate copilului si putem trasa 4 axe care sa ne arate cat de “centrat “ sta copilul. Prin aceste 4 axe putem evita una din patologiile: hiperlordoza / hipercifoza / scolioza. Deoarece aceste 4 axe ne arata asezarea in spatiu a corpului si ne va atrage atentia, atunci cand cerem parerea unui specialist, caz in care una din aceste atitudini este instalata, este mult mai usor la aceasta varsta sa fie remediata.

Primul an de viata reprezinta cea mai importanta etapa in dezvoltarea copilului. In acest interval, achizitiile motorii, cognitive sau antropometrice sunt unice fata de oricare alta varsta. Fiecare bebelus are un ritm unic de crestere si, implicit, o traiectorie de dezvoltare individuala, care este influentata de numerosi factori.

Cam pe la aceasta varsta copilul incepe sa faca preferinte tot mai multe din punct de vedere motor si senzorial. Articulatiile influentate de muschi si muschii la randul lor de creier prin senzorii de la nivel de ureche / ochi se vor modifica. Ochii vor cauta permanent orizontul, iar urechea echilibrul si astfel copilul incepe sa adopte posturi preferentiale de confort, ducand catre posturi vicioase / atitudini cifotice.

In oricare moment am sesizat o asimetrie sau preferinte de confort, mers, stat in scaun sau la joaca, o vizita de control la medicul ortoped sau un kinetoterapeut specializat in postura si recuperare asimetrii este binevenita si va preveni o dezvoltare nearmonioasa sau alte probleme de postura sau motorii.