Recuperare post-operatorie si post-traumatica

Kinetoterapia - sau recuperarea post-traumatica - reprezinta o activitate complexa prin care se urmareste restabilirea cat mai deplina a capacitatilor functionale, reduse sau pierdute, de catre un pacient, in urma unor traumatisme suferite.

Conceperea unui program de recuperare post-traumatica implica si cunoasterea tipului de traumatism, localizarea acestuia, alte diagnostice secundare ale pacientului etc.

Peste 10 ani experienta in recuperare medicala

Peste 12.000 de pacienti tratati cu success

Rezultate pozitive dovedite clinic si imagistic

Ce este recuperarea post-operator si post-traumatic?

Recuperarea dupa o interventie chirurgicala reprezinta programul post-operator de restabilire a mobilitatii si functionalitatii articulare, de crestere si intarire a masei musculare si de scadere a durerii.

Important de stiut: succesul unei operatii ortopedice nu depinde doar de competentele chirurgului, ci si de procesul de recuperare.

Kinetoterapia - sau recuperarea post-traumatica - reprezinta o activitate complexa prin care se urmareste restabilirea cat mai deplina a capacitatilor functionale, reduse sau pierdute, de catre un pacient, in urma unor traumatisme suferite. Conceperea unui program de recuperare post-traumatica implica si cunoasterea tipului de traumatism, localizarea acestuia, alte diagnostice secundare ale pacientului etc.

Principalele afectiuni care beneficiaza de kinetoterapie post-traumatica sunt: umarul post-traumatic, cotul, mana, soldul, genunchiul, glezna etc.

Specialistul in kinetoterapie isi propune, alaturi de pacient, cele mai realiste obiective pentru a pune in aplicare procesul de recuperare, dupa cum urmeaza: combaterea durerii si a procesului inflamator, combaterea si prevenirea pozitiilor vicioase prin realinierea articulara, redobandirea amplitudinii de miscare, ameliorarea tonusului muscular si, totodata, cresterea fortei musculare afectate, cu mentinerea fortei musculare neafectate.

Ajutam fiecare pacient sa poata sa isi reia ativitatile de zi cu zi cat mai repede si intr-o forma cat mai buna.

Exista si pregatire pentru operatie?

Reabilitarea preoperatorie este o componenta vitala pentru oricine doreste sa-si optimizeze recuperarea dupa interventia chirurgicala.

Scopul reabilitarii preoperatorii este de a va ajuta sa fiti intr-o stare cat mai buna inainte de operatie pentru a va imbunatati recuperarea postoperatorie si pentru a intelege rutina de terapie care va fi in vigoare dupa operatie.

Luarea masurilor terapeutice inainte de operatie va poate ajuta sa va recuperati mai repede, iar intarirea musculaturii din jurul soldului si articulatiei genunchiului va permite sa simtiti beneficiile reabilitarii inainte de operatia propriu-zisa. Exercitiile zilnice va pot ajuta sa va pregatiti corpul, pentru a facilita recuperarea si sa va imbunatatiti starea generala de sanatate.

Programul de exercitii initial este usor, diversificandu-se treptat in timp si este adaptat la varsta si bolile asociate ale pacientului. Chiar daca programele de reabilitare postoperatorie sunt cunoscute, mai putini pacienti sunt constienti ca pot beneficia foarte mult de programele de reabilitare preoperatorie.

In functie de patologie de cele mai multe ori medicul poate recomanda kinetoterapie preoperatorie (aceasta avand rolul de a pregati organismul pacientului si lucrurile sa decurga mai usor postoperator pentru recuperarea acestuia).

Colaboram cu medici ortopezi, neurochirurgi, pediatri, medici de familie, ortopezi chirurgi in tot parcursul pacientului, de la diagnostic, pregatirea pentru operatie, interventia chirurgicala si post-operator, cand abordarea este esentiala pentru recuperarea integrala si rapida.

Care este echipa care face procesul de recuperare?

Recuperarea nu este un proces singular. Presupune o abordare multidisciplinara, astfel ca, in cadrul Empatio Kineto & Kids Iasi, pacientul este supervizat si asistat in recuperare de o echipa complexa, compusa din: medicul de specialitate, kinetoterapeut, nutritionist (acolo unde este cazul), preparator fizic (acolo unde este cazul).

Cat dureaza recuperarea si cate evaluari se fac pe parcurs?

In functie de varsta, gen, patologie, obiectivele pacientului, patologii colaterale recuperarea poate dura intre o luna (atunci cand obiectivul pacientului este de a nu mai avea durere) si cativa ani (atunci cand discutam de scolioze grave). Reevaluarea pacientului o facem dupa fiecare 10 sedinte de terapie. Corpul este in permanenta dinamica si pentru a optimiza recuperarea pacientului reevaluarile sunt facute lunar (la fiecare 10 sedinte).

Recuperare la Empatio Kineto & Kids Iasi, coordonata de Kt. Anamaria Besleaga

Plaga impuscata umar

  • Cazul prezentat in acest video este al unui pacient cu o plaga impuscata la nivelul umarului, pierdere de masa musculara si estimare din partea medicilor de recuperare de 50%.
  • Etapele terapiei au fost stabilite in prima consultatie, iar obiectivul a fost recuperarea de aproape 100% in 6 luni.
  • Ce a contat enorm in acest proces de recuperare a fost intelegerea pacientului, dorinta lui de a fi mai bine si meticulozitatea cu care a lucrat acasa, intre sedintele de terapie din clinica.
  • La 6 luni de la inceperea procesului terapeutic de recuperare, pacientul este recuperat in proportie de 97%.