Cea mai mare clinica de P-DTR din Romania, coordonata de Dr. Orest Bolbocean care este in top 5 specialisti la nivel mondial

Nu tratam doar durerea ci si cauza acesteia. Rezultate pozitive confirmate clinic si imagistic.

Ce este P-DTR?

P-DTR (Proprioceptive - Deep Tendon Reflex) este o terapie neurologica unica si revolutionara, fondata de Dr. Jose Palomar (foto de sus - dreapta), care functioneaza direct cu sistemul nervos central. P-DTR este in permanenta cercetata ca tehnica de tratament, iar domeniul de aplicare practica a acestei metode este extins pe o baza anuala.

P-DTR este o terapie nedureroasa, se aplica la toate categoriile de varsta si, cel mai important, rezultatul se resimte imediat si este de durata. Aceasta tehnica este utila pentru probleme FUNCTIONALE. Tratamentul va afecta in mod benefic sistemul nervos al organismului in general si urmatoarele sisteme in particular: digestiv, musculo-scheletic, circulator si limfatic.

Ce nu trateaza P-DTR: leziuni de creier si maduva, afectiuni reumatologice in faza acuta a inflamatiei, tulburari psihiatrice, dureri inflamatorii acute viscerale si boli congenitale.

In prezent, exista peste 5.000 de terapeuti P-DTR in intreaga lume, majoritatea in SUA, Polonia si Marea Britanie.

Daca este sa ne gandim la corpul nostru ca la un computer, atunci hardware-ul este tot corpul fizic (oase, muschi, organe interne) iar software-ul este creierul nostru, cel care le coordoneaza si le conduce.

Durere si disfunctie: de la „hardware" la „software"

Atunci cand apari erori de “hardware”, insemnand dureri medii sau acute (dureri de cap, spate, muschi sau articulatii, stare de oboseala, tulburari emotionale, de dispozitie sau atentie) sau disfunctionalitati, cautam specialistul care se ocupa specific de asta. Adica ducem la medic simptomatologia, nu cauza ei. Neglijam astfel faptul ca o mare parte din durerea si disfunctia pe care o experimentam este adesea o problema cu „software-ul” nostru.

Acum sa vedem la nivel de detaliu. Medical vorbind, oamenii au receptori la nivelul pielii si corpului care, in functie de stimuli (atingere, presiune, cald, frig, durere) creeaza o reactie. Reactia inseamna raspuns neuromuscular: retragere brusca, extindere, incordare musculara, poate inlemnire sau crispare.

Aceste informatii (reactiile) sunt vitale pentru a evita un traumatism al unei structuri (muschi, ligament, organ etc.) dar, uneori, ceea ce a generat evitarea initiala nu mai este valabil, iar corpul nostru este blocat in acest pattern de fuga.

Exemplu: amintiti-va cand mergeti sa faceti poza de buletin: sunteti rugati sa aplecati capul, coborati barbia, sa priviti inainte etc. pentru a va centra in poza. Pentru ca noi nu stam drept tot timpul, ci in pozitii memorate. Sunt pozitii / posturi involuntare pastrate de corpul nostru. De multe ori tindem sa dam vina pe activitatile zilnice - stau mult la birou, merg stramb - dar in 90% din cazuri nu este asa.

Creierul nostru, in fiecare milisecunda, face un check atat a propriilor semnale (interoceptie) cat si celor care vin din exterior (exteroceptie), incercand sa mentina echilibrul organismului. Uneori, semnalele proprii sunt eronate: am evitat o cadere si anumite grupe musculare s-au contractat. Ulterior creierul primeste inca informatia eronata ca exista riscul de a cadea si observam ca “stam stramb”, nu mai putem sa facem o genuflexiune, cand ne spalam la chiuveta ne doare spatele, dupa o perioada la birou avem dureri cervicale etc.

Durerea apare cand este afectat echilibrul

Haideti sa si exemplificam cu un mic test: stati in picioare, talpille si degetele lipite de sol, mainile intinse si departate la nivelul umerilor. Mentineti pozitia 20 de secunde cu ochii deschisi, apoi inchideti. Veti observa ca permanent oscilati (fata, spate, lateral).

Aceste mici oscilatii sunt normale (cand cadem in fata, musculatura din spate trebuie sa se contracte ca sa evite caderea). Daca aceste oscilatii sunt exagerate intr-o anumita parte, inseamna ca ceva de pe partea opusa nu-si poate realiza functia corect si nu ar trebui sa se intample acest lucru. Este o pozitie neutra, nu doare nimic special, nu trebuie sa ne fortam. Este mai grav cand amplitudinea caderii se accentueaza la inchiderea ochilor (ramane doar informatia interoceptiva). Raspunzator pentru asta este creierul, pentru ca el controleaza acest proces si / sau primeste informatii eronate de la corp sau, chiar daca da comanda, ea nu se executa suficient de rapid.

Ce face P-DTR?

P-DTR (Proprioceptive - Deep Tendon Reflex) se ocupa cu “stergerea” istoricului de reactie si “reprogramarea” software-ului nostru pentru ca informatia stocata la nivelul creierului nostru poate fi incorecta.

Acesti receptori (hardware) pentru durere, intindere, presiune, cald, frig, vibratii trimit toate informatiile catre creier pentru procesare, iar creierul are in vedere acest feedback atunci cand ia decizii cu privire la modul in care ne miscam. Daca aceste informatii sunt incorecte, asa cum se intampla adesea, creierul ia deciziile pe baza unor informatii gresite, astfel ca apar dureri la nivelul corpului si disfunctionalitati.

P-DTR reface istoricul relatiei dintre stimul si reactie memorat incorect de corp la nivel inconstient, restabileste functiile si le readuce in parametri neutri, in care sa functioneze corect.

Nu poti da vina pe masina ca iti opreste motorul, daca nivelul uleiului masurat de calculator scade. Vezi becul aprins in bord, cobori, verifici, vezi ca fizic este ok si cauti un specialist care sa-ti stearga eroarea pentru ca este o problema de software nu de hardware ... si iarasi te bucuri de placerea de a merge.

Atat de simplu este si la oameni! Poti beneficia de aceasta terapie in doua din cele trei clinici ale noastre:

Urmareste acest video in intregime ca sa vezi si un exemplu de consultatie si remediere a unei dureri de umar. Nu e magie, e neurologie!