„Aparența frumoasă înșeală” – Horațiu.
Aproape întotdeauna, în timpul consultației, pacienții îmi pun aceeași întrebare, deși poate suna diferit: Care este cauza durerii? Care este cauza spondilozei? Care este cauza herniei de disc? Care este cauza scoliozei?

Esența întrebării, după cum puteți vedea este una singură: “Care este cauza?”. Cauza – asta e ceea ce ne preocupă atunci când vine vorba de boală. Ca și cum “cauza” este cheița de aur care vă permite să deschideți orice ușă.

Cei mai mulți dintre pacienți cred că tratamentul este eficient doar în cazul în care este cunoscută cauza. Și de aceea oamenii cred că numai medicul care cunoaște cauza bolii va fi capabil să-i vindece. Astfel, “cauza” devine un gen de parola. Dacă brusc se aude că medicul poate elimina nu numai boala, dar si cauza ei, pacientul este gata sa înceapă imediat tratamentul.

Și poate ar fi util la un moment dat să se gândească: ce este mai important pentru un tratament adecvat – cauza sau consecința bolii? Cauza durerii sau sursa durerii? Este întotdeauna valabil postulatul că eliminând cauza eliminăm și boala?

În tratamentul anumitor boli “cauza” este foarte importantă, cum ar fi bolile infecțioase. Este necesar în vederea alegerii antibioticul potrivit, dar este oare la fel de important să știi cauza pentru vindecarea unui traumatism? Dacă un om și-a rupt piciorul, după ce a căzut într-o groapă, cauzele acestuia sunt – neatenția, groapa și căzătura. Iar fractura este doar consecința.

Dacă respectăm logica „eliminăm cauza – eliminăm boala”, ar trebui să astupăm groapa și să-i spunem pacientului „să fie mai atent”. Îl va ajuta asta la vindecarea fracturii? Nu. Deci, în timpul tratamentului medicul nu va elimina “cauza” ci “efectul” – fractura. În această situație, este o abordare corectă și eficientă. În general, ideea este simpla: orice fenomen are o cauză și un efect, dar nu întotdeauna cauza este mai importanta decât efectul.

În ceea ce privește căutarea cauzei aș vrea să-l citez pe Augustus White, un faimos cercetător și chirurg ortoped: „Noi, medicii, putem mult mai bine să vă tratăm spatele decât să înțelegem cauzele care determină apariția durerii.”

Așa că nu căutați cu insistență cauzele bolii, ci mai degrabă medicul în care puteți avea încredere.