Efectul initial al tratamentului este resimtit, de obicei, dupa primele doua-trei sedinte. La unii pacienti acestea le sunt suficiente pentru recuperare completa. Desigur, aceasta categorie nu este foarte numeroasa. In primul rand, vorbim despre persoanele care se adreseaza imediat la medic si nu lasa boala sa ajunga intr-un stadiu cronic. Pentru majoritatea pacientilor planul de tratament arata in felul urmator. Sunt necesare 5 pana la 10 sedinte, consecutive sau la un interval de cateva zile intre ele. Acesta este asa numitul “curs de baza”, scopul caruia este eliminarea durerii si disfunctiilor de la nivelul coloanei, articulatiilor si muschilor.
Numarul de sedinte, intensitatea lor si procedurile indicate depind in mare masura de starea generala a pacientului, varsta, greutatea sa si de stadiul afectiunii. Este evident ca acesti factori influenteaza durata tratamentului. De asemenea si procesele de vindecare necesita timp. Chiar si o rana prin taiere de la nivelul unui deget are nevoie de pana la 10 zile pentru a se vindeca. Acelasi principiu este valabil si pentru coloana vertebrala. Cu atat mai mult cand exista afectiuni ca, de exemplu, hernia de disc sau scolioza, care necesita pana la un an pentru vindecare.
Orice patologie are nevoie de timp ca sa se dezvolte si de asemenea un interval de timp sa se vindece. Trebuie sa avem in vedere acesti factori, mai ales cand ni se propun metode “unice”, “super rapide”, “miraculoase” de vindecare. In general, medicul trebuie sa hotarasca doua probleme. Scopul minim – sa elimine durerea si disconfortul. Scopul maxim – sa elimine “cauzele” si sa obtina rezultatul, dirijand procesul in directia corecta. Desigur, pentru atingerea primului scop sunt necesare mai putine sedinte si timp decat pentru al doilea.
In orice situatie ma orientez dupa starea pacientului si senzatiile sale subiective. Dupa insanatosire, ca si orice medic, recomand tratamentul profilactic. De obicei, consta intr-o vizita o data de doua ori pe an. Este mai simplu sa previi decat sa tratezi.