Articole
La Empatio, noi tratam cauza, nu efectul
Generalitati
De ce este necesar ca pacientul sa se dezbrace la consultatie
- Dr. Orest Bolbocean
- Generalitati
Cand pacientii ajung la noi, ei stiu ce ii doare si unde se simte durerea. Insa, de foarte multe ori, cauza durerii se afla in alta parte a corpului decat cea indicata de ei. De aceea, la consultatie este important pentru noi sa avem vizibilitate asupra intregului corp, pentru a pune un diagnostic corect, dar si pentru a recomanda tratamentul adecvat.
Ai vazut cum i-a „trosnit” coloana? Vreau si eu. O sedinta si gata.
- Dr. Orest Bolbocean
- Generalitati
Vise si riscuri. Internetul abunda cu videouri de genul acesta. Vrem repede si pentru totdeauna. Dar sunt foarte putini care arata ca o sedinta de acest tip poate avea consecinte. O stim noi, oamenii care fac recuperare. NU intr-o sedinta.
Artroza – cauze si tratamente
- Dr. Orest Bolbocean
- Generalitati
Artroza este o boala a articulatiilor, de cauza degenerativa, fiind insotita de distrugerea cartilajului articular. Daca suferinta este indelungata se produc modificari ale oaselor ce formeaza articulatia, find insotita de procese inflamatorii si degenerarea tesuturilor periarticulare (ligamente, membrana sinoviala etc.).
Tratamentul durerii in cazurile acute
- Dr. Orest Bolbocean
- Generalitati
Durerea face parte din mecanismele de protectie si supravietuire ale organismului. Este benefica, semnaleaza zonele ce trebuie protejate si ne face sa fim atenti la corpul nostru. Insa o durere intensa ce se intinde pe mai mult de 3 zile afecteaza direct creierul si face dificila diferentierea zonei care genereaza acesti stimuli. Este amplificata si distorsionata.
De ce sa vin la consultatie? Eu stiu ce am.
- Dr. Orest Bolbocean
- Generalitati
„Doar imi stiu diagnosticul. Am hernie de disc, lombosciatica, epicondilita, cervicobrahialgie etc. Programati-ma direct la tratament.”
Diagnosticele sunt consecinte.
„Cizmarul fara cizme” sau istoria durerii mele de spate
- Dr. Orest Bolbocean
- Generalitati
Nu stiti? Asa se intampla de obicei: ce tratezi, de aia te imbolnavesti.
Primele simptome ca ceva nu-i in regula au aparut cu o saptamana inainte: discomfort, limitarea miscarii in anumite pozitii, durere locala. Am intuit ce se va intampla, dar am ignorat simptomele cheie (eram curios cum se simte pacientul in astfel de situatie), sa vad cum evolueaza, cum se va manifesta.
Fizioterapia este eficienta doar pentru accelerarea procesului de recuperare
- Dr. Orest Bolbocean
- Generalitati
Nu cred in minuni create de aparate. Nu cred in proceduri care vindeca afectiunea complet. Nu cred in diverse „supermasini” (promovate de atleti, profesori sau persoane de la televizor). Nu-mi place cand iese cineva si incearca sa ma convinga ca doar „acest aparat”, „unic in lume”, „folosit de NASA, SUA sau Zimbabwe” ne poate garanta vindecarea. Imi suna ca o reclama ieftina din anii ’90. Teleshoping. Parerea mea.
Importanta mersului corect si alegerea incaltamintei potrivite
- Dr. Orest Bolbocean
- Generalitati
Cinci la suta din populatia globului merge corect. Restul suntem „defecti”. Mersul este o actiune complexa exercitata in mod curent de organismul nostru. Are impact atat asupra sistemului musculo-ligamentar, cat si asupra organelor interne. Laba piciorului este esentiala in acest circuit. Toata greutatea corpului este sustinuta de o suprafata de 15-20 cm2. Indiferent ca avem 45 kg sau 130 kg. Centrele de podologie – care se ocupa cu analiza mersului si fabrica talonete sau sustinatori plantari – si-au triplat numarul in ultimele decenii. Majoritatea „clientilor” sunt copii pana in 14 ani.
Cum alegem portbebeul potrivit (si pentru spatele mamei)?
- Dr. Orest Bolbocean
- Generalitati
Odata cu nasterea copilului, toti parintii incep sa-si puna problema alegerii unui sistem de purtare. Multitudinea variantelor disponibile creeaza dificultate in alegerea sistemului corespunzator.
La prima vedere, nu prea ai cum sa faci deosebirea. Multe variante (atat cele clasice, cat si cele tip wrap) au acelasi defect ce se resimte la nivelul purtatorului care, de cele mai multe ori, este mama: majoritatea lor, in partea inferioara, se sprijina pe zona lombara, ceea ce cauzeaza o suprasolicitare a musculaturii locale.
Cum iti dai seama daca ai hernie de disc
- Dr. Orest Bolbocean
- Generalitati
Multe persoane se confrunta cu diverse manifestari (amorteli, dureri, deficite de forta etc.) care sunt interpretate ca hernie de disc. Insa doar 5% prezinta compresie asupra nervului sau radacinii care are la origine aceasta patologie. De obicei, orice durere care iradiaza spre membre este expres diagnosticata ca hernie de disc si persoana este directionata spre investigatii imagistice. Statistic vorbind, una din 2 persoane peste 40 ani prezinta modificari la nivelul discurilor intervertebrale – protruzii sau hernii. Prezenta acestor modificari nu genereaza neaparat compresie pe nerv. Depinde de particularitatile anatomice ale persoanei, dimensiunea canalului rahidian si regiunea aparitiei acesteia.