Sa discutam despre MINUNI. Caz real: pacienta care a resimtit dureri de intensitate 9 / 10 (senzatii subiective) la nivelul lombar si sold, pe parcursul unei saptamani, neameliorate la medicatie si fizioterapie, accentuate noaptea (putea dormi doar in reprize de 1-2 ore). M-a rugat o fosta pacienta sa o primesc de urgenta pentru ca nu mai poate. Nu are investigatii, este programata la RMN maine si daca o pot vedea astazi pentru ca sufera foarte mult. OK. Fiind o urgenta, am vazut-o, am tratat-o si i-am zis ca degeaba da bani pe RMN pentru ca nu o sa gaseasca mare lucru imagistic, fiind o problema functionala (adica este o implicare mai mult de ordin muscular si nu compresie pe nerv). Aceste lucruri s-au confirmat ulterior. Am rugat-o sa ma sune dimineata sa-mi spuna cum a dormit si cum se simte. Dimineata: „UAU, domnul doctor, faceti minuni, multumesc, am dormit pana la 6, nu prea ma mai doare… UAU”.

Din pacate, nu pot face minuni. Doar am fost invatat sa privesc altfel lucrurile si sa inteleg ca ceea ce stiu este intotdeauna foarte putin. Acesta este motivul pentru care, in ultimii 9 ani, am facut 18 cursuri din care 11 in afara Romaniei. Chiar si acum sunt la un curs. CAUT.

Ceea ce era valabil 10 ani in urma nu mai merge. Lumea s-a schimbat, noi ne-am schimbat, totul este in miscare. Ceea ce era bine si functiona pentru parintii nostri nu se mai potriveste perfect noua. Suntem altfel. Uneori imi pare rau ca am o memorie proasta la nume si nu-mi amintesc cum ii cheama pe unii pacienti pe care nu am reusit sa-i ajut in trecut, iar acum stiu metoda. Traiesc cu speranta ca se vor mai intoarce.

Ceea ce faceam eu cu trei luni in urma este diferit de ceea ce fac eu acum. Iar acest postulat se reinnoieste permanent. Fiecare pacient te invata ceva nou, gasesti solutii noi (de multe ori empiric) iar eu frecvent sunt in postura de „ultima speranta”.

De multe ori primesc telefoane de la fosti pacienti care suna cam asa: cineva are o problema de genul asta sau asta – tine de tine sau nu? si in ultimul timp problemele nu prea mai sunt legate de dureri de spate sau articulatii. In majoritatea cazurilor, chiar pot sa-i ajut.

Mai este o categorie de pacienti ce au aparut in aceasta perioada. „Check in” – le spunem noi in clinica. Discutia noastra incepe cam asa: domnul doctor, nu ma supara nimic dar vreau sa ma vedeti. Reputatia pe care ne-am creat-o in timp (lasand orice modestie la o parte), bazata in majoritatea cazurilor pe recomandari personale, ii aduce la noi. Si aceste cazuri ma bucura cel mai mult. Inseamna ca directia pe care o urmam este corecta. Eforturile noastre nu sunt degeaba.

Iar minunile ne plac si noua :).

Keep going…