S

ă discutăm despre MINUNI. Caz real: pacientă care a resimțit dureri de intensitate 9/10 (senzații subiective) la nivelul lombar și șold, pe parcursul unei săptămâni, neameliorate la medicație și fizioterapie, accentuate noaptea (putea dormi doar în reprize de 1-2 ore). M-a rugat o fostă pacientă să o primesc de urgență pentru că nu mai poate. Nu are investigații, este programată la RMN mâine și dacă o pot vedea astăzi pentru că suferă foarte mult. OK. Fiind o urgență, am văzut-o, am tratat-o și i-am zis că degeaba dă bani pe RMN pentru că nu o să găsească mare lucru imagistic, fiind o problemă funcțională (adică este o implicare mai mult de ordin muscular și nu compresie pe nerv). Aceste lucruri s-au confirmat ulterior. Am rugat-o să mă sune dimineață să-mi spună cum a dormit și cum se simte. Dimineața: „UAU, dl doctor, faceți minuni, mulțumesc, am dormit până la 6, nu prea mă mai doare… UAU”.

Din păcate, nu pot face minuni. Doar am fost învățat să privesc altfel lucrurile și să înțeleg că ceea ce știu este întotdeauna foarte puțin. Acesta este motivul pentru care, în ultimii 9 ani, am făcut 18 cursuri din care 11 în afara României. Chiar și acum sunt la un curs. CAUT.

Ceea ce era valabil 10 ani în urmă nu mai merge. Lumea s-a schimbat, noi ne-am schimbat, totul este în mișcare. Ceea ce era bine și funcționa pentru părinții noștri nu se mai potrivește perfect nouă. Suntem altfel. Uneori îmi pare rău că am o memorie proastă la nume și nu-mi amintesc cum îi cheamă pe unii pacienți pe care nu am reușit să-i ajut în trecut, iar acum știu metoda. Trăiesc cu speranța că se vor mai întoarce.

Ceea ce făceam eu cu trei luni în urmă este diferit de ceea ce fac eu acum. Iar acest postulat se reînnoiește permanent. Fiecare pacient te învață ceva nou, găsești soluții noi (de multe ori empiric) iar eu frecvent sunt în postura de „ultimă speranță”.

De multe ori primesc telefoane de la foști pacienți care sună cam așa: cineva are o problemă de genul ăsta sau ăsta – ține de tine sau nu? Și în ultimul timp problemele nu prea mai sunt legate de dureri de spate sau articulații. În majoritatea cazurilor, chiar pot să-i ajut.

Mai este o categorie de pacienți ce au apărut în această perioadă. „Check in” – le spunem noi în clinică. Discuția noastră începe cam așa: domnul doctor, nu mă supără nimic dar vreau să mă vedeți. Reputația pe care ne-am creat-o în timp (lăsând orice modestie la o parte), bazată în majoritatea cazurilor pe recomandări personale, îi aduce la noi. Și aceste cazuri mă bucură cel mai mult. Înseamnă că direcția pe care o urmăm este corectă. Eforturile noastre nu sunt degeaba.

Iar minunile ne plac și nouă :).

Keep going…