Cinci la sută din populația globului merge corect. Restul suntem „defecți”. Mersul este o acțiune complexă exercitată în mod curent de organismul nostru. Are impact atât asupra sistemului musculo-ligamentar, cât și asupra organelor interne. Laba piciorului este esențială în acest circuit. Toată greutatea corpului este susținută de o suprafață de 15-20 cm2. Indiferent că avem 45 kg sau 130 kg. Centrele de podologie – care se ocupă cu analiza mersului și fabrică talonete sau susținători plantari – și-au triplat numărul în ultimele decenii. Majoritatea „clienților” sunt copii până în 14 ani.
Pentru a înțelege influența călcâielor asupra organismului, trebuie să știm puțină anatomie și biomecanică.
Există trei faze de mișcare a labei piciorului în timpul mersului: sprijinul pe călcâi, rostogolirea pe partea externă și faza de împingere. Inițierea mersului este generată de împingerea degetului mare de la picior în jos.
În cazul apariției unor dereglări a oricărei faze a mișcării labei piciorului, apar modificări patologice atât local, cât și la distanță.
Ulterior, ne întrebăm de ce au apărut senzații de disconfort, dureri localizate în diferite părți ale corpului sau, mai târziu, alte manifestări: gonartroză, lombosciatică, coxartroză, hernii de disc etc.
Reeducarea mersului face parte din terapia recomandată tuturor pacienților din clinica noastră. Noi înșine am învățat să mergem corect. Și încă exersăm.
În societatea de astăzi, nu sunt foarte multe posibilități de a merge desculț. O facem doar ocazional, acasă sau în vacanță. În rest, opt ore/zi suntem încălțați. De aceea, alegerea încălțămintei potrivite este esențială.
Câteva recomandări:
Doamnele: nu purtați uzual tocuri mai mari de 5 cm. Fiecare cm de toc este un surplus de presiune echivalentă cu 5 kg asupra coloanei lombare. Ea compensează 15-20 kg. Dacă tocul este mai mare de 5 cm, se dereglează faza de sprijin, mai mare de 7 cm – faza de rostogolire și împingere. Destul de frecvent vedem domnișoare pe niște tocuri imense, care merg ca niște roboței.
Bărbații: în urmă cu 5 ani, a apărut moda pantofilor cu vârful ascuțit. Noi, ghidați după ultimul trend, ne-am conformat. Însă, dacă degetele sunt strivite în acel vârf, este afectatata faza de împingere. Dacă este prea îngust – faza de rostogolire. Din fericire, moda s-a schimbat.
Încălțămintea trebuie să fie comodă, lejeră și elegantă. Dacă doamnele au mers pe tocuri zilnic timp de mai mulți ani, se produce adaptarea organismului la acestea și este dificil să umble fără. În acest caz, „coborârea din cer” trebuie făcută treptat, crescând suprafață de sprijin (deci, fără tocuri cui), renunțarea în weekend la tocuri și umblatul desculț cât mai frecvent posibil.
Mai este un aspect demn de luat în calcul. Toți am auzit despre acupunctură. Efectul acesteia este bazat pe legătura dintre organele interne și diferitele puncte biologic active situate pe suprafața corpului. Cele mai multe sunt localizate pe lobul urechii, palme și tălpi. Pe acțiunea asupra acestora se bazează și reflexoterapia.
Mersul este cea mai la îndemână metodă de autocorecție pe care o are organismul. Are rol vindecător. La propriu. Dacă apar modificări la mers, efectele negative sunt extinse nu doar la nivel musculo-ligamentar, ci și la organele interne (prin hiper sau hipostimularea unor organe). Luând în calcul că fiecare organ este legat de anumiți mușchi, patologia viscerală va cauza la rândul ei slăbiciune musculară.
Concluzie: mergeți pe jos cât mai mult posibil, nu neglijați masajul la tălpi, alegeți o încălțăminte comodă.
Vom publica în curând pe site metodă de reeducare a mersului (este distractivă).
Comments