Odată cu nașterea copilului, toți părinții încep sa-si pună problema alegerii unui sistem de purtare. Multitudinea variantelor disponibile creează dificultate în alegerea sistemului corespunzător.

La prima vedere, nu prea ai cum să faci deosebirea. Multe variante (atât cele clasice, cât si cele tip wrap) au același defect ce se resimte la nivelul purtătorului care, de cele mai multe ori, este mama: majoritatea lor, în partea inferioară, se sprijină pe zona lombară, ceea ce cauzează o suprasolicitare a musculaturii locale.

Una din variantele corecte anatomic, atât pentru mamă, cât și pentru copil, este Manduca. Aceasta se sprijină pe bazin, iar bazinul are o structură osoasă mai stabilă. Fie că alegeți Manduca sau alți producători de sisteme de purtare, vă recomandăm să luați în calcul și acest aspect în alegerea voastră.

Atât pe parcursul sarcinii, cât și în anii următori, sistemul musculo-ligamentar al mamei este suprasolicitat, comparativ cu perioada anterioară. Femeia nu face sport timp de mai bine de 8 luni, ia mult în greutate si are sistemul ligamentar (de susținere a oaselor) moale (pentru a se dilata bazinul la naștere). Metabolismul, de semenea, se schimbă. Copilul consumă multe elemente esențiale necesare creșterii sale.

Dacă în timpul sarcinii copilul este purtat în bazin, ulterior multe femei îl duc în brațe. Închipuiți-vă că aveți sânii inițial de 3 kg, ulterior de 5 și, mai apoi, de 8-10 kg. Cum se va simți spatele dumneavoastră în această situație?

Noi nu suntem prevăzuți să stăm în picioare mult timp. Ne-am impus acest lucru în decursul dezvoltării iar musculatura care ne menține drepți (posterioară) este cea mai solicitată.

Ca exemplu: stați pe varfuri, cu picioarele lipite. Puteți menține poziția aceasta fără efort cel puțin 20 sec. Dacă veți sta pe călcâie, vă veți dezechilibra după nici 5 sec. Și avem tendința să cădem în spate. Pentru că acest sistem este permanent în hipertensiune. Toată greutatea corpului stă pe o bază de 20 cm2.

Sistemele portbebe care distribuie uniform greutatea copilului sunt cele mai potrivite. În consecință, procurați un suport care să aibă zona inferioară de sprijin cât mai jos (recomandat pe bazin).