Împreuna cu multe boli cunoscute, cauzate de stresul psihologic, alimentație și lipsa activității fizice sunt tot mai frecvent întâlnite patologii ale sistemului musculo-scheletic la persoane de diferite vârste și categorii sociale. Medicii au remarcat o creștere semnificativă în ultimii 10 ani a numărului de cazuri de boli degenerative discale, scolioze sau artroze.

Particularitatea acestor afecțiuni constă în faptul că simptomele nu au o manifestare acută imediată, fiind exacerbate însă la eforturi fizice intense, oboseală, schimbări de temperatură și vreme.

Cu toate acestea, dacă nu vă adresați unui specialist la prima suspiciune de boală, este posibilă dezvoltarea unei evoluții cronice, însoțită de exacerbări frecvente. În aceste situatii, este necesară administrarea medicației, investigații imagistice/biologice și tratamente îndelungate. De asemenea, în cazul unui tratament decalat al bolii, este posibilă apariția unor modificări ale valorilor tensiunii arteriale, dureri de cap, oboseală cronică și o serie de boli conexe.

Cum ne ajuta terapia manuala

Terapia manuală este un complex terapeutic în cadrul căruia sunt utilizate tehnici de chiropracție, osteopatie, kinesiologie și alte domenii conexe, ce au în comun acțiunea asupra organismului prin intermediul mâinilor.  Prin aplicarea acestui tratament, sunt vindecate diverse afecțiuni degenerative (hernia de disc, protruziile discale), patologii musculo-ligamentare, articulare și disfuncții ale organelor interne.

În timpul ședintelor de terapie manuală, se realizează diverse manevre asupra anumitor grupe musculare, articulații sau alte elemente ale coloanei vertebrale și membrelor. Prin intermediul unor tehnici de apăsare, frecare, comprimare, este realizat și un masaj medical cu efecte favorabile atât imediate, cât și pe termen lung. Corecția deplasărilor articulare induce funcționarea corectă a întregului sistem musculo-scheletic. Ca rezultat, pacienții simt reducerea intensității durerii și îmbunătățirea stării de sănătate a organismului.

Cu toate acestea, terapia manuală poate face „minuni” nu numai într-un sistem închis, cum este țesutului osos, dar, de asemenea, în structura întregului organism. Un program de tratament induce, de asemenea, și reglarea funcției organelor interne.  În astfel de cazuri, tratamentul manual nu este un rezultat strict al acțiunii manipulatorii cu scopul de a restabili poziția elementelor articulare, ci este o combinație de tehnici cu efecte asupra organelor interne și reechilibrare crano-sacrală. După aceste ședințe, pacientul va resimți atât o ameliorare rapidă a durerii, cât și o îmbunătățire a stării de sănătate.

În cadrul consultației inițiale este analizată problema de sănătate, identificată cauza acesteia și posibilele contraindicații. Numai după această etapă se elaborează un curs individual de tratament, direcționat către rezolvarea afecțiunilor pacientului.