99% din pacienti inteleg care este ideea. Multi nu ma mai intreaba cate sedinte sunt necesare. Chiar niciodata nu stiu. Depinde ce vrem sa obtinem. Sa amelioram durerea – nici o problema. 4-5 sedinte si in 80% din cazuri este mai bine. Se va reintoarce? Posibil, in situatia in care nu am inlaturat cauza si toata cascada compensatorie creata de organism pentru a reduce durerea. Cand va reaparea? si mai este o subintrebare: va reaparea in aceeasi regiune? Depinde de multi factori. Iar raspunsul la aceasta ultima intrebare le reuneste pe precedentele: depinde de persoana, de durata dezvoltarii patologiei, cat de bine am reusit sa-l echilibram (implicit daca a urmat tratamentul complet sau a „fugit” dupa 5 sedinte pentru ca a considerat ca ii este sufucient) si ce face el ulterior (2-3 exercitii acasa, cum sta in scaun, se cearta cu seful etc.). Succesul tratamentului apartine 90% pacientului si 10% noua.
Nu facem minuni, cu toate ca uneori actiunile noastre arata astfel. Majoritatea pacientilor pe care ii tratam vin dupa numeroase tratamente efectuate in decursul anilor la diversi terapeuti sau clinici si la noi se fac bine. Paradoxal? Da. Sunem noi mai buni? Nu stiu. Poate. Ceea ce pot sa spun sigur este faptul ca incercam sa vedem pacientul ca un intreg si sa identificam de ce are nevoie organismul ca sa se vindece.
Daca persoana este in depresie sau dupa un deces sau in orice alta stare negativa emotionala, degeaba incerci sa-i ameliorezi fizicul pentru ca nu o sa reusesti. Trebuie abordat altfel (homeopatie, acupunctura, masaj de relaxare etc.) pentru diminuarea actiunii negative emotionale si ulterior sa abordezi mai mult structura (muschi, nervi, ligamente).
Trebuie prioritizate problemele si implicit tratamentul. Niciodata nu stiu ce o sa-i facem pacientului mai mult de trei sedinte. Niciodata. Daca ai identificat si facut tratamentul corect, tabloul clinic se va modifica (uneori radical). Acesta este motivul pentru care nu inteleg pachetele de 10 sedinte continand acelasi protocol.
Care sunt procedurile care vor fi efectuate in cadrul tratamentului? Nu stiu. Poate 10 sedinte de terapie manuala, poate trei de electroterapie, 5 de acupunctura si drenaj limfatic sau doar o consultatie si tratament homeopat. Este greu de precizat. Un lucru este cert: ne oprim in momentul in care efectul pozitiv asupra organismului nu mai are o evolutie satisfacatoare pentru noi si pacient. Adica organismul nu mai are resurse pentru a vindeca complet disfunctiile sau are nevoie de pauza pentru a se stabiliza.
Este valabil in special la patologiile vechi. Ca exemplu: chiar daca pacientul a identificat acum, in urma investigatiilor imagistice, hernia de disc, modificarile patologice s-au dezvoltat pe parcursul unei lungi perioade de timp si s-au manifestat acum pentru ca s-a ajuns la limita posibilitatii compensatorii a organismului. si nu putem sa le rezolvam complet in cateva sedinte de terapie.
In fiecare sedinta facem totul la maxim, adaptat si individualizat persoanei. Acesta este motivul pentru care nu avem reduceri si pachete. Pentru ca sunt greu de apreciat. De ce sa „intind” eu pacientul pentru 10 sedinte, cand organismul are nevoie de 5 sau chiar 9 sedinte?
Nu ma intelegeti gresit – ne gandim si la partea financiara. Am avut pacienti pe care i-am tratat timp de o luna consecutiv, pe altii ii tratam de un an (ex. scolioze la copii). Ne adaptam in functie de pacient, dar totusi facem o munca foarte solicitanta si necesita rabdare, dedicare si mult efort.
Revenind la multitudinea patologiilor care ni se adreseaza din punct de vedere statistic: 7,68 sedinte de terapie in cazul unei hernii de disc si 6,87 sedinte in situatiile unei dureri necauzate de compresia nervului si modificari structurale. Aceste date se refera la primul curs de tratament (in perioada acuta sau subacuta), revenirile si terapiile ulterioare avand durate variabile atat din punct de vedere a numarului de sedinte cat si intervalului dintre acestea.
P.S. De doua luni am introdus o noua „strategie”. O mentionez pentru ca tine de latura umana. Se cheama Scala Analogica Vizuala a Durerii (VAS). Pacientul isi autoevalueaza durerea pe o scala de la 1 la 10. Este un test utilizat in numeroase studii clinice pentru aprecierea eficientei anumitui tratament sau proceduri terapeutice. Am fost nevoiti s-o introducem din doua motive: unii pacienti uita cum erau cand au venit, pe parcursul tratamentului se amelioreaza si incep sa-si puna intrebari ulterior – de ce eu am dat bani si pe mine inca ma mai doare? Atunci cand vad ca au venit cu o durere de 7 din 10 si la momentul actual au 2-3 / 10 (nota pe care si-o pun singuri inaintea fiecarii sedinte de tratament), multe discutii dispar. In plus, ne ajuta pe noi sa ne autoevaluam si sa ajustam terapiile efectuate.