99% din pacienți înțeleg care este ideea. Mulți nu mă mai întreabă câte ședințe sunt necesare. Chiar niciodată nu știu. Depinde ce vrem să obținem. Să ameliorăm durerea – nici o problemă. 4-5 ședințe și în 80% din cazuri este mai bine. Se va reîntoarce? Posibil, în situația în care nu am înlăturat cauza și toată cascada compensatorie creată de organism pentru a reduce durerea. Când va reapărea? Și mai este o subîntrebare: va reapărea în aceeași regiune? Depinde de mulți factori. Iar răspunsul la această ultimă întrebare le reunește pe precedentele: depinde de persoană, de durata dezvoltării patologiei, cât de bine am reușit să-l echilibrăm (implicit dacă a urmat tratamentul complet sau a „fugit” după 5 ședințe pentru că a considerat că îi este sufucient) și ce face el ulterior (2-3 exerciții acasă, cum stă în scaun, se ceartă cu șeful etc.). Succesul tratamentului aparține 90% pacientului și 10% nouă.

Nu facem minuni, cu toate că uneori acțiunile noastre arată astfel. Majoritatea pacienților pe care îi tratăm vin după numeroase tratamente efectuate în decursul anilor la diverși terapeuți sau clinici și la noi se fac bine. Paradoxal? Da. Sunem noi mai buni? Nu știu. Poate. Ceea ce pot să spun sigur este faptul că încercăm să vedem pacientul ca un întreg și să identificăm de ce are nevoie organismul ca să se vindece.

Dacă persoana este în depresie sau după un deces sau în orice altă stare negativă emoțională, degeaba încerci să-i ameliorezi fizicul pentru că nu o să reușești. Trebuie abordat altfel (homeopatie, acupunctură, masaj de relaxare etc.) pentru diminuarea acțiunii negative emoționale și ulterior să abordezi mai mult structura (mușchi, nervi, ligamente).

Trebuie prioritizate problemele și implicit tratamentul. Niciodată nu știu ce o să-i facem pacientului mai mult de trei ședințe. Niciodată. Dacă ai identificat și făcut tratamentul corect, tabloul clinic se va modifica (uneori radical). Acesta este motivul pentru care nu înțeleg pachetele de 10 ședințe conținând același protocol.

Care sunt procedurile care vor fi efectuate în cadrul tratamentului? Nu știu. Poate 10 ședințe de terapie manuală, poate trei de electroterapie, 5 de acupunctură și drenaj limfatic sau doar o consultație și tratament homeopat. Este greu de precizat. Un lucru este cert: ne oprim în momentul în care efectul pozitiv asupra organismului nu mai are o evoluție satisfăcătoare pentru noi și pacient. Adică organismul nu mai are resurse pentru a vindeca complet disfuncțiile sau are nevoie de pauză pentru a se stabiliza.

Este valabil în special la patologiile vechi. Ca exemplu: chiar dacă pacientul a identificat acum, în urma investigațiilor imagistice, hernia de disc, modificările patologice s-au dezvoltat pe parcursul unei lungi perioade de timp și s-au manifestat acum pentru că s-a ajuns la limita posibilității compensatorii a organismului. Și nu putem să le rezolvăm complet în câteva ședințe de terapie.

În fiecare ședință facem totul la maxim, adaptat și individualizat persoanei. Acesta este motivul pentru care nu avem reduceri și pachete. Pentru că sunt greu de apreciat. De ce să „întind” eu pacientul pentru 10 ședințe, când organismul are nevoie de 5 sau chiar 9 ședințe?

Nu mă înțelegeți greșit – ne gândim și la partea financiară. Am avut pacienți pe care i-am tratat timp de o lună consecutiv, pe alții îi tratăm de un an (ex. scolioze la copii). Ne adaptăm în funcție de pacient, dar totuși facem o muncă foarte solicitantă și necesită răbdare, dedicare și mult efort.

Revenind la multitudinea patologiilor care ni se adresează din punct de vedere statistic: 7,68 ședințe de terapie în cazul unei hernii de disc și 6,87 ședințe în situațiile unei dureri necauzate de compresia nervului și modificări structurale. Aceste date se referă la primul curs de tratament (în perioada acută sau subacută), revenirile și terapiile ulterioare având durate variabile atât din punct de vedere a numărului de ședințe cât și intervalului dintre acestea.

P.S. De două luni am introdus o nouă „strategie”. O menționez pentru că ține de latura umană. Se cheamă Scala Analogică Vizuală a Durerii (VAS). Pacientul își autoevaluează durerea pe o scală de la 1 la 10. Este un test utilizat în numeroase studii clinice pentru aprecierea eficienței anumitui tratament sau proceduri terapeutice. Am fost nevoiți s-o introducem din două motive: unii pacienți uită cum erau când au venit, pe parcursul tratamentului se ameliorează și încep să-și pună întrebări ulterior – de ce eu am dat bani și pe mine încă mă mai doare? Atunci când văd că au venit cu o durere de 7 din 10 și la momentul actual au 2-3/10 (notă pe care și-o pun singuri înaintea fiecarii ședințe de tratament), multe discuții dispar. În plus, ne ajută pe noi să ne autoevaluăm și să ajustăm terapiile efectuate.