„Omul își sacrifică sănătatea pentru a face bani. Apoi își sacrifică banii pentru a-și recupera sănătatea. Apoi este atât de nerăbdător cu gândul la viitor, încât nu se bucură de prezent. Rezultatul este că nu trăiește în prezent, dar nici în viitor. Trăiește de parcă n-ar muri niciodată și apoi moare fără să fi trait

Dalai Lama

Stimați pacienți, vă rog frumos nu mai veniți în ultimul moment. Nu-mi plac urgențele. Am obosit să tratez pacienți care abia merg. Suntem atât de aglomerați, încât îmi aduc aminte de vorbele unei colege (medic ginecolog), spuse câțiva ani în urmă: Cred că mi-am greșit profesia. Am încercat să o programez pe mama la tratament de recuperare și nu am reușit-aveau locuri disponibile doar peste trei săptămâni.

Intodeauna avem lucruri importante de făcut. Avem urgențe. Nu putem amâna. C’est la vie. Românul merge la preot, avocat și medic când nu mai poate. Deținem recordul Guiness book 2004 la cea mai mare tumoare operată – 70 kg. We are the best. The worst ones.

Două cazuri:
1. august 2014: pacient cu hernie de disc lombară, 7 mm, nu poate merge pe vârfuri (deficit motor). Indicație de operație. Clară. După carte și tratate de neurochirurgie. Nu vrea să se opereze. Ok. Încercăm. Șanse 50/50. Două săptămâni de tratament. S-a ameliorat. Are forță. S-a redus compresia. Îi dăm exerciții și-l rugăm să revină după 3 luni.

Aha. Pauză. Îl vedem peste un an. Iarăși în criză.

„De ce nu ați revenit?”

„Nu prea a mai durut așa tare și nu am avut timp.”
Asta este. Ce pot eu să zic. Mergem mai departe.

2. decembrie 2015: pacientă cu dureri lombare acute, de 2 săptămâni pe medicație antiinflamatoare puternică. O ajută soțul și fiica să încalțe cizmele. Ca să intre în mașină trebuia să-și ia piciorul cu mâna. Nu-l putea ridica singură.
„De ce nu ați venit mai devreme?”

„Am avut de făcut niște deplasări în țară și nu am putut.”
Mda.

Veniți mai devreme. Faceți-vă timp.

P.S. Este o plăcere să investighezi și tratezi o persoană care nu are o durere puternică, de lungă durată. Este ca un puzzle. La unii din 10 piese, la alții din 200. Cauți, identifici, corectezi. Persoana înflorește. Zboară. Este superb. Te motivează.