Toată lumea este înnebunită după sport. Cred că sunt la fel de multe săli de fitnes, aerobic și alte „minuni” câte frizerii, supermarketuri sau cabinete de cosmetică.

Avem o viață statică, ne plimbăm cu mașina și stăm toată ziua la birou. În consecință – „haideți la sală”. Până aici este bine. Ulterior urmează distracția. O persoană în mare parte sedentară începe să „tragă de fiare” sau să „țopăie” la Zumba. După 3-4 ședințe clachează. Administratorii acestor „temple ale sănătății” știu de această situație. În consecință: vindem doar abonamente pentru o lună, 6 luni sau un an. Surpriză.

Din păcate, sunt foarte puțini profesioniști care pot adapta programele de antrenament de la individual la grup, astfel că sporturile pe care le practică și coordonează să aducă doar beneficii. Și mai puțini dintre ei pot să identifice potențialele probleme ascunse. Trebuie să ne descurcăm singuri.

Ca principiu, există doar un singur sfat: orice tip de exercițiu începeți, executați-l încet, fără să vă forțați. Dacă resimțiți un discomfort – opriți-vă. Încercați-l data viitoare, dacă persistă senzațiile neplăcute – nu-l mai faceți.

Nu există indicații și contraindicații absolute. Înotul nu este singurul sport recomandat pentru spate. Și înotătorii profesioniști au probleme. Faceți ce vă place. Încet, cumpătat și creșteți gradat efortul. Gândiți cu capul. El este principal. Ascultați organismul. Dacă aveți de săpat o grădină de un hectar o veți face, pentru că trebuie. Vă forțați, însă a doua zi veți simți consecințele. Începeți mai bine de la 100 m2.

„Roma nu a fost construită într-o zi”.

Încercați să antrenați tot organismul. Și nu economisiți bani pe încălțăminte sportivă de calitate. Dacă alergați, alegeți pantofi speciali pentru alergat; dacă jucați tenis, alegeți încălțăminte specială pentru tenis etc.

Succes și sănătate!