Exista multe afectiuni care pot genera dureri localizate la nivelul spatelui. Din pacate, cercetarile arata ca motivele exacte care cauzeaza dureri de spate nu pot fi identificate in pana la 80% din cazuri. Cu alte cuvinte, nu putem gasi o singura cauza responsabila pentru durere. Acesti pacienti sunt incadrati in categoria „durerilor nespecifice la nivelul spatelui”.

Desi tesuturile specifice care cauzeaza dureri de spate sunt dificil de identificat, medicii care practica terapia manuala au descoperit o serie de factori care sunt in mod constant prezenti la pacientii cu dureri de spate. Acesti factori includ subluxatii vertebrale, tulburari ale biomecanicii coloanei vertebrale, slabiciunea musculaturii spatelui. Prin abordarea acestor factori, medicii de terapie manuala sunt in masura sa obtina rezultate extraordinare in cazul tratamentelor durerii localizate la nivelul spatelui.

Desigur, aceste modificari nu apar peste noapte, ci au un caracter evolutiv pe parcursul mai multor ani. Mai jos sunt cateva elemente care contribuie la dezvoltarea acestora:

  • Stilul de viata sedentar, ce genereaza atrofia musculaturii spatelui;
  • Suprasolicitare – in activitati sportive, in anumite profesii etc.;
  • Expunerea la vibratii (soferii care parcurg distante lungi);
  • Scolioza, cifoza sau alte modificari patologice ale curburilor coloanei vertebrale;
  • Diverse traumatisme de uz casnic sau industrial;
  • Platfus (picior plat);
  • Regim alimentar dezechilibrat (ce produce probleme de metabolism);
  • Chirurgia coloanei vertebrale

In acelasi timp, pot exista suprapuneri ale unora dintre factorii de mai sus, cu un efect negativ maxim, care accelereaza evolutia proceselor patologice.

Structurile organismului care sunt frecvent surse de dureri includ:

  • Discurile intervertebrale
  • Fatetele si capsulele articulare
  • Muschii spatelui si ligamentele
  • Nervii spinali

Oricare ar fi structurile implicate, procesul fiziopatologic are caracteristici comune, intalnite in majoritatea cazurilor:

Mecanismele aparitiei durerilor

Procesele ilustrate sunt un „cerc vicios” care se autointretine. Acesta este motivul pentru care in cazul acestor manifestari medicii recomanda tratament antiinflamator (care are si efect asupra durerii), relaxante musculare si trofice nervoase sau tisulare.

In situatia pastrarii acestor conditii patologice, care frecvent trec neobservate, efectele negative sunt extinse implicand si alte structuri:

Impactul negativ asupra organismului

In momentul in care mecanismele compensatorii ale organismului sunt depasite, aceste dezechilibre sunt semnalate prin cea mai simpla cale, durerea. Aceasta durere ne si determina sa ne adresam medicului. Din pacate, in multe cazuri, procesele degenerative au un caracter avansat si necesita un tratament de durata si nu intotdeauna sunt complet reversibile.

Este important sa realizam ca durerea localizata in sistemul musculo-scheletic, are la origini un element de tulburari mecanice. Este greu de imaginat cum o tulburare mecanica poate fi eliminata de o tableta sau o injectie? Daca toate aceste boli ar fi putut tratate cu medicamente, nu ar fi existat terapia manuala de atat de multi ani. Este evident ca problema mecanica este mult mai eficient eliminata mecanic.

Prin urmare, cel mai bun sfat pentru o persoana care are o durere de spate – contactati un medic de terapie manuala.