Există multe afecțiuni care pot genera dureri localizate la nivelul spatelui. Din păcate, cercetările arată că motivele exacte care cauzează dureri de spate nu pot fi identificate în până la 80% din cazuri. Cu alte cuvinte, nu putem găsi o singură cauză responsabilă pentru durere. Acești pacienți sunt încadrați în categoria „durerilor nespecifice la nivelul spatelui”.

Deși țesuturile specifice care cauzează dureri de spate sunt dificil de identificat, medicii care practică terapia manuală au descoperit o serie de factori care sunt în mod constant prezenți la pacienții cu dureri de spate. Acesti factori includ subluxații vertebraletulburări ale biomecanicii coloanei vertebraleslăbiciunea musculaturii spatelui. Prin abordarea acestor factori, medicii de terapie manuală sunt în măsură să obțină rezultate extraordinare în cazul tratamentelor durerii localizate la nivelul spatelui.

Desigur, aceste modificări nu apar peste noapte, ci au un caracter evolutiv pe parcursul mai multor ani. Mai jos sunt cateva elemente care contribuie la dezvoltarea acestora:

 • Stilul de viață sedentar, ce generează atrofia musculaturii spatelui;
 • Suprasolicitare – în activități sportive, în anumite profesii etc.;
 • Expunerea la vibrații (șoferii care parcurg distante lungi);
 • Scolioză, cifoză sau alte modificări patologice ale curburilor coloanei vertebrale;
 • Diverse traumatisme de uz casnic sau industrial;
 • Platfus (picior plat);
 • Regim alimentar dezechilibrat (ce produce probleme de metabolism);
 • Chirurgia coloanei vertebrale

În același timp, pot exista suprapuneri ale unora dintre factorii de mai sus, cu un efect negativ maxim, care accelerează evoluția proceselor patologice.

Structurile organismului care sunt frecvent surse de dureri includ:

 • Discurile intervertebrale
 • Fațetele și capsulele articulare
 • Mușchii spatelui și ligamentele
 • Nervii spinali

Oricare ar fi structurile implicate, procesul fiziopatologic are caracteristici comune, întâlnite în majoritatea cazurilor:

Mecanismele aparitiei durerilor

Procesele ilustrate sunt un „cerc vicios” care se autoîntreține. Acesta este motivul pentru care în cazul acestor manifestări medicii recomandă tratament antiinflamator (care are și efect asupra durerii), relaxante musculare și trofice nervoase sau tisulare.

În situația păstrării acestor condiții patologice, care frecvent trec neobservate, efectele negative sunt extinse implicând și alte structuri:

Impactul negativ asupra organismului

În momentul în care mecanismele compensatorii ale organismului sunt depășite, aceste dezechilibre sunt semnalate prin cea mai simplă cale, durerea. Această durere ne și determină să ne adresăm medicului. Din păcate, în multe cazuri, procesele degenerative au un caracter avansat și necesită un tratament de durată și nu întotdeauna sunt complet reversibile.

Este important să realizăm că durerea localizată în sistemul musculo-scheletic, are la origini un element de tulburări mecanice. Este greu de imaginat cum o tulburare mecanică poate fi eliminată de o tabletă sau o injecție? Dacă toate aceste boli ar fi putut tratate cu medicamente, nu ar fi existat terapia manuală de atât de mulți ani. Este evident că problema mecanică este mult mai eficient eliminată mecanic.

Prin urmare, cel mai bun sfat pentru o persoană care are o durere de spate – contactați un medic de terapie manuală.