Terapia manuala si masajul sunt doua lucruri diferite. Asemanarea intre ele este doar una: si medicul de terapie manuala si maseorul utilizeaza mainile. In rest este o diferenta enorma. Posibilitatile medicului de terapie manuala si a maseorului sunt diferite la fel ca si a unui chirurg si a unei asistente medicale. Sunteti de acord ca, sa realizezi o operatie si sa faci un pansament sunt doua lucruri complet diferite?

Sa incepem cu pregatirea profesionala.

Maseor poate deveni orice persoana, daca a absolvit un curs de doua-trei luni. Pentru aceasta nu este necesar sa fii medic. Durata cursului este de aproximativ 64 de ore si gata – maseorul este format si poate practica. Totusi, trebuie recunoscut ca unii maseori au o pregatire medicala initiala.

Terapeut manual poate fi doar un medic de o anumita specialitate – neurolog, ortoped sau pediatru. Deci, sase ani de facultate, cinci ani de rezidentiat si abia dupa asta esti acceptat la cursuri de terapie manuala.

Simtiti diferenta?

Medicul de terapie manuala, ca orice medic, poate consulta pacientul, stabili diagnosticul, prescrie investigatiile si tratamentul. Ca o paranteza – durerile de spate pot fi provocate de aproximativ 40 de boli, mai mult sau mai putin frecvente. Identificarea cauzei care a provocat durerile si stabilirea tratamentului corect sunt etape esentiale care duc catre vindecare si permit evitarea oricaror tipuri de accidente. Maseorul trebuie sa se ghideze doar dupa indicatiile medicului.

Medicul de terapie manuala poseda cunostinte specifice care ii dau dreptul juridic si moral sa aplice diferite manipulari la nivelul coloanei, inclusiv zona cervicala si, de asemenea, la articulatii, muschi sau alte organe.

Maseorului ii este interzis realizarea oricaror manipulari nu numai la nivelul coloanei cat si a oricaror articulatii. Masajul este o metoda de tratament reflex si nu manipulativ. Masajul include in componenta sa cateva metode de actiune asupra tesuturilor moi: netezire, frecare, incalzire, vibratie. De aceea masajul este o metoda ajutatoare de tratament, limitata in actiunea sa.

Terapia manuala – este o disciplina integra, care presupune o pregatire medicala complexa, cunostinte vaste de neurologie si pregatire profesionala specializata. De asemenea, orice terapeut manual poseda diverse tehnici de masaj pe care le aplica in timpul sedintelor de tratament.