Astazi sunt cunoscute aproximativ 50 de afectiuni in cadrul carora pot aparea dureri de cap. Unele dintre acestea sunt asociate cu tulburari metabolice, altele – cu boli vasculare, altele au loc pe fundalul unei infectii.
Durerea de cap sau cefaleea este de doua tipuri: primara si secundara. Cefaleea primara este atunci cand durerea de cap este principalul sau unicul simptom al bolii. Pot fi descrise mai multe situatii de acest tip: hemicranie paroxistica, migrena, cefalee de tensiune. In cazul cefaleei secundare, durerea este un simptom aparut concomitent in cadrul unor afectiuni. De exemplu, sinuzita, hipertensiune, gripa, afectiuni dentare, nevralgie de trigemen, etc.
Dintre toate tipurile de cefalee, durerile de tensiune sunt cele mai frecvente, reprezentand aproximativ 60% din totalul acestora. Cu alte cuvinte, saizeci de oameni dintr-o suta care sufera de dureri de cap – sunt pacienti care sunt vindecati de catre un medic de terapie manuala.
Cefaleea de tensiune este cauzata de contractia sustinuta a muschilor din zona gatului si capului. Acest tip de pacienti experimenteaza o senzatie constanta de tensiune sau presiune de intensitate usoara, pana la durere moderata si sentimentul ca o banda le este infasurata in jurul capului.
De asemenea, una din cele mai cunoscute dureri de tensiune este nevralgia Arnold, manifestata prin durere si tensiune localizata in zona cefei cu iradiere intermitenta spre ureche sau o durere localizata in regiunea fruntii.
Potrivit unui nou studiu danez, publicat in martie 2015 in Cephalalgia care a inclus un numar de 797 persoane, incidenta durerilor de tensiune cu originea in regiunea cervicala la pacientii cu cefalee este de 87,5%, comparativ cu populatia care nu sufera de dureri de cap (56,7%). De asemenea, au fost evidentiate dezechilibre intre diverse grupe musculare care mentin pozitia capului.
Autorii studiului nu au putut concluziona daca slabiciunile musculare masurate au fost rezultatul sau consecinta cefaleei de tensiune. Afectarea miofasciala este, de asemenea, foarte frecventa la persoanele cu dureri cervicale.
Dezechilibrele biomecanice ale coloanei vertebrale cervicale si toracice, slabiciunea musculara si disfunctiile secundare aparute sunt stari care pot fi cu succes tratate de catre medicul de terapie manuala.