Astăzi sunt cunoscute aproximativ 50 de afecțiuni în cadrul cărora pot apărea dureri de cap. Unele dintre acestea sunt asociate cu tulburări metabolice, altele – cu boli vasculare, altele au loc pe fundalul unei infecții.

Durerea de cap sau cefaleea este de două tipuri: primară și secundară. Cefaleea primarムeste atunci când durerea de cap este principalul sau unicul simptom  al bolii. Pot fi descrise mai multe situații de acest tip: hemicranie paroxistică, migrenă, cefalee de tensiune. În cazul cefaleei secundare durerea este un simptom apărut concomitent  în cadrul unor afecțiuni. De exemplu, sinuzită, hipertensiune, gripă, afecțiuni dentare, nevralgie de trigemen, etc.

Dintre toate tipurile de cefalee, durerile de tensiune sunt cele mai frecvente, reprezentând aproximativ 60% din totalul acestora. Cu alte cuvinte, șaizeci de oameni dintr-o sută care suferă de dureri de cap – sunt pacienți care sunt vindecati de către un medic de terapie manuală.

Cefaleea de tensiune este cauzată de contracția susținută a mușchilor din zona gâtului și capului. Acest tip de pacienți experimentează o senzație constantă de tensiune sau presiune de intensitate ușoară, până la durere moderată și sentimentul că o bandă le este înfășurată în jurul capului.

De asemenea, una din cele mai cunoscute dureri de tensiune este nevralgia Arnold, manifestată prin durere și tensiune localizată în zona cefei cu iradiere intermitentă spre ureche sau o durere localizată în regiunea frunții.

Potrivit unui nou studiu danez, publicat in martie 2015 in Cephalalgia care a inclus un număr de 797 persoane, incidența durerilor de tensiune cu originea în regiunea cervicală la pacienții cu cefalee este de 87,5%, comparativ cu populația care nu suferă de dureri de cap (56,7%). De asemenea, au fost evidențiate dezechilibre între diverse grupe musculare care mențin pozitia capului.

Autorii studiului nu au putut concluziona dacă slăbiciunile musculare măsurate au fost rezultatul sau consecința cefaleei de tensiune. Afectarea miofascială este, de asemenea, foarte frecventă la persoanele cu dureri cervicale.

Dezechilibrele biomecanice ale coloanei vertebrale cervicale și toracice, slăbiciunea musculară și disfuncțiile secundare aparute sunt stări care pot fi cu succes tratate de către medicul de terapie manuală.