Terapia manuala permite eliminarea a numeroase afectiuni ale sistemului locomotor, care sunt manifestate prin durere, limitare ale miscarilor si modificari ale pozitiei. De asemenea, aceasta metoda este eficienta in dureri de cap si patologii ale organelor interne.
Aproximativ 70% din masa corporala o constituie sistemul musculo-scheletal, deci este logic sa presupunem ca majoritatea bolilor au sediul la acest nivel. De exemplu, multi cred ca durerea de cap are sediul “in cap”. In realitate, o mare parte din durerile de cap sunt cauzate de patologii ale muschilor fetei sau gatului. Aceasta categorie de dureri este denumita durere de tensiune musculara. Nici o investigatie imagistica nu evidentiaza tensiunea musculara. De aceea radiografia sau IRM-ul nu isi au rostul. Tratamentul medicamentos al acestor dureri are o eficienta scazuta. In schimb, tensiunea musculara este usor diagnosticata si tratata prin terapie manuala.
Gatul este una din cele mai dificile zone de diagnostic si tratament manual. Acest fapt este datorat multitudinii muschilor mici, dispusi in straturile profunde ale gatului. Oricare din acesti muschi, in cazuri patologice, este o sursa de durere resimtita oriunde, de la baza craniului pana la degetele de la maini. Vreau sa va atrag atentia ca, frecvent, in cazul aparitiei unui spasm, durerea nu este resimtita la nivelul gatului, in schimb poate aparea cefalee, durere intre omoplati, la nivelul umerilor sau mainilor. Aceast tip se cheama “pattern” dureros sau durere iradiata. Aduceti-va aminte de “iepurasul de soare” care este imposibil de prins. Asa este si cu durerea iradiata – trebuie “prinsa” nu acolo unde doare ci acolo unde are sediul. Dureri iradiate pot determina nu numai muschii cervicali.
Ca exemplu poate fi amintita una din durerile “iluzorii” cel mai frecvent intalnita – pseudocardialgiile. Pacientul resimte durei in regiunea inimii, asociate sau nu cu iradierea acesteia in maina dar electrocardiograma nu arata modificari patologice. Acest fapt il ingrijoreaza si mai mult. El crede ca medicii sunt incompetenti sau neatenti si nu pot detecta problema cardiaca. De aceea repeta iarasi ECG-ul. Dar, ca si in cazul cefaleelor, in cazul pseudocardialgiilor nu are sens sa investighezi inima, deoarece sursa durerilor nu este la acest nivel ci este cauzata de musculatura toracica sau o patologie cervicala.
Durerile din zona toracica sunt confundate cu nevralgia intercostala, iar tensiunea musculaturii picioarelor cu diagnosticul de inflamatie sau compresie a nervului sciatic.
Daca ne referim la rolul tratamentului manual in tulburarile emotionale este suficienta mentionarea unui singur lucru. Psihologii si psihoterapeutii utilizeaza foarte eficient metoda psihoterapiei orientata catre corpul fizic. In medicina este cunoscut faptul ca emotiile sunt in stransa legatura cu tonusul muscular. Stresul sau dispozitia rea determina crearea tensiunii si durerii musculare, avand si o relatie inversa, durerea musculara creand dereglari emotionale. Insa este de asemenea valabila si interactiunea pozitiva. Normalizarea tonusului muscular ajuta la eliminarea dereglarilor emotionale, depresiei, dispozitiei proaste.
Incercand sa va dechid orizonturile asupra utilitatii terapiei manuale, am abordat doar cateva exemple in tratamentul carora aceasta poate juca un rol esential.