Toracalgia sau nevralgia intercostala (lat “Neuron» – nerv, «algos» – durere) – iritatia sau compresia nervilor intercostali de catre tesuturile inconjuratoare (muschi, ligamente etc.), este o boala a nervilor periferici si este insotita de crize de durere cu intensitate moderata sau severa.

Durerea toracica, este uneori cauzata nu numai de o afectare la nivelul coloanei vertebrale, dar, de asemenea, poate fi o o manifestare a unor alte boli: infarct miocardic, angina pectorala, prolaps de valva mitrala, etc.

Nevralgia intercostala este resimtita la suprafata, in regiunea pieptului sau spatelui, propagandu-se de-a lungul coastelor. De asemenea poate fi o durere locala intre omoplati, localizata pe o singura parte sau bilateral.

Cauzele aparitiei toracalgiei


 • modificari degenerative la nivelul coloanei vertebrale (protruzia sau hernia de disc intervertebral)
 • scolioza si cifoscolioze
 • traumatisme ale coloanei vertebrale toracice, precum si o serie de boli ale sistemului nervos, care poarta caracter infectios si neinfectios
 • suprasolicitare (de exemplu, atunci cand ridicam unele obiecte grele)
 • spasm muscular (sindromul miofascial)
 • stres emotional
 • imunitate scazuta, alergii, virusul herpes etc.

Sub influenta diferitelor procese patologice si bolilor descrise mai sus, nervul intercostal este comprimat de catre tesuturile inconjuratoare (muschi, ligamente).

Ca rezultat al acestor procese leziunile au mai multe caracteristici:

 • inflamator
 • traumatic
 • compresiv

Nervul lezat nu mai poate indeplini functia “normala”, astfel incat este posibila aparitia unor dureri severe in zona afectata. Durerile de la nivelul coloanei vertebrale toracice la tineri si adolescenti sunt adesea asociate cu boala Scheuermann, care determina o accentuare cifozei toracice si deformarea corpilor vertebrali in regiunea toracica inferioara.

Frecvent, cauzele aparitiei durerii la pacientii varstnici sunt osteoporoza si modificarile degenerative ale coloanei vertebrale (osteofite, tasari vertebrale, modificari ale corpilor vertebrali). Diabetul, vasculita sau herpesul zoster pot deasemenea genera nevralgii intercostale.

Simptomele toracalgiei


 • Durerea care este localizat in partea dreapta sau stanga a pieptului. De obicei, aceasta durere este constanta, cu iradiere spre lateral sau posterior, avand uneori caracter paroxistic(se accentuiaza si amelioreaza). Se extinde de-a lungul spatiilor intercostale, este accentuata la inspir profund, tuse, stranut, miscari ale corpului (aplecari, rasuciri).
 • Durerea poate fi insotita de amorteli, furnicaturi, senzatie de arsura de-a lungul trunchiului nervului sau radacinilor sale. Din acest motiv nevralgia intercostala poate uneori provoca o durere in spate, sub omoplat, in zona inimii sau in partea inferioara a spatelui).
 • Durere toracica care nu este cauzata de comprimarea sau iritarea nervilor intercostali, ci este provocata de o tensiune excesiva (contractura) din unul sau mai multi muschi. Cel mai adesea este vorba de muschii extensorii ai spatelui, ai umarului si omoplatului. Durerea musculara creste in intensitate cand sunt aceste grupe musculare sunt intinse (atunci cand impingem inainte umarul sau omoplatul).
Suntem aici pentru nevoile tale

Trimite-ne un mesaj