Simptomatologie

Cuvantul “miofascial” este format din doua parti: mio - muschi si fascia - invelisul acesteia, care inconjoara fiecare muschi din corpul uman. Fascia are rol de protectie, face legatura intre structurile anatomice, participa la schimbul de substante, indeplinind, ca si sistemul vascular, functii trofice si de transport. Muschii si fascia sunt inseparabile una de alta: muncesc impreuna si impreuna se imbolnavesc. Si ele ar trebui sa fie, de asemenea, tratate impreuna.

Sindromul miofascial apare adanc in muschi sub forma unor spasme musculare microscopice. Treptat, aceste zone se extind, numarul lor creste si incep sa devina dureroase. In momentul in care aceasta contractura atinge un anumit prag, muschiul automat prinde nervii si vasele care-l traverseaza. Insa cel mai important, un muschi contractat nu-si poate executa corect functia de baza - contractie / relaxare.

Procesul descris poarta denumirea de scurtare miofasciala. Sub influenta acestei patologii, organismul va dezvolta niste reactii compensatorii, adica se va adapta, preluand dezechilibrele create de slabiciunea muschilor bolnavi, prin implicarea suplimentara a celor sanatosi. Cand aceste mecanisme sunt depasite, apare sindromul dureros generalizat, extins la intreg spatele si membre.

Ca rezultat, initial se schimba pozitia corpului (pozitia „ghebos” sau aplecat), ulterior va duce la suprasolicitarea coloanei vertebrale, dezvoltarea protruziilor si herniilor de disc. Iar in final, fiind depasite mecanismele compensatorii, corpul va striga dupa ajutor prin cea mai eficienta cale - durerea.

Fiecare zona de spasm muscular poate genera o durere locala sau una iradiata la distanta. Din cauza durerii acute, sindromul miofascial este adesea confundat cu hernia de disc, sindromul radicular sau miozita. Insa aceste boli difera unele de altele, si nu doar prin simptome, dar si prin cauzele lor.

Rolul protruziilor si herniilor de disc in generarea durerilor este exagerat. Pentru a sustine aceasta afirmatie este suficienta analiza unei situatii tipice.

In cazul aparitiei unor dureri la nivelul spatelui, pacientul este trimis sa faca un RMN, unde sunt gasite protruzii sau hernii de disc. Ulterior, acesta este tratat si durerea dispare. Dar daca se realizeaza din nou un RMN, vedem ca si protruzia si hernia de disc sunt tot acolo.

Care a fost cauza durerilor de spate? Explicatia este simpla: nu ele au cauzat durerea. Statistica spune ca pana in 85% din cazuri durerea este generata de spasme musculare, iar hernia de disc poate fi prezenta la nivelul coloanei, dar fara sa se manifeste clinic. Mai multe detalii puteti afla citind despre protruzia discala si hernia de disc intervertebral.

Cauzele aparitiei durerilor miofasciale

Stresul, alimentatia, lipsa de miscare, greutatea in exces. Sunt cateva cauze ale sanatatii noastre precare in general si a durerilor musculare in special. Dar acesti factori sunt cunoscuti de toata lumea. Principala si cea mai frecventa cauza a aparitiei sindromului miofascial este dezechilibrul muscular si este generat de o supraincarcare musculara cronica.

Se considera ca dezechilibrul muscular este cauzat de o dereglare a functiei muschilor antagonisti - flexori si extensori, anteriori si posteriori, superficiali si profunzi. Dar, de fapt, dezechilibrele musculare sunt provocate de catre afectarea echilibrului intre musculatura fazica si tonica.

Dupa functiile pe care le indeplinesc, muschii corpului sunt impartiti in doua grupe. Unii efectueaza miscarea si poarta denumirea de muschi fazici, dinamici. Altii mentin pozitia, contracarand forta gravitationala. Acesti muschi sunt numiti posturali sau tonici. In timpul miscarii sunt implicate toate grupele musculare. De exemplu, in timpul alergarii, muschii fazici executa miscarea iar cei tonici mentin corpul drept. Prin urmare, volumul de munca al celor doua grupuri este distribuit uniform si echilibrat. Atunci cand o persoana sta jos, functioneaza doar muschii tonici, iar cei fazici sunt in mare masura inactivi.

Viata omului modern este lipsita de miscare. Astazi, inca din copilarie sunt adoptate in mare masura posturi statice si repetitive. Si daca se adauga aici pozitia incorecta si scolioza de la varste mici care in sine constituie suprasarcini statice, devine evidenta extinderea problemei.

Monotonia statica genereaza oboseala musculaturii tonice care este suprasolicitata si contractata, iar musculatura fazica (dinamica) dimpotriva este slabita din cauza inactivitatii prelungite. Mai devreme sau mai tarziu, dezechilibrul muscular duce la aparitia de spasme musculare locale care la randul lor sunt accentuate de stres, alimentatie, greutate in exces etc. In plus, nu se resimte acest dezechilibru, ceea ce creeaza iluzia de bine pe termen lung, fara a provoca nici o suspiciune. Lipsa manifestarilor clinice din faza initiala a bolii permite ca aceasta sa se inradacineze si sa capete un caracter cronic.

Tratamentul eficient pentru dureri musculare

Pentru a alege metoda cea mai buna de tratament este necesar sa se cunoasca avantajele fiecaruia. In orice boala exista terapii principalele si auxiliare. Pur teoretic, cel mai bun rezultat este obtinut prin combinarea simultana a diverse tratamente, insa doar prescrierea corecta a acestora are un efect sinergic (cumulat si eficient), altfel vom obtine in loc de ameliorare - agravare sau nu va fi nici un efect.

Deci, cel mai simplu si cel mai accesibil tip de tratament sunt medicamentele. Prin urmare, in cazul in care la un moment dat nu aveti o alegere mai buna, luati pastile. Amintiti-va, ca o axioma - durerea nu poate fi tolerata.

Unii oameni refuza orice pastila din cauza posibilelor efecte secundare. Dar nici un medicament din lume nu poate fi comparat cu “efectele secundare” ale durerii. Deoarece chiar o durere usoara, dar constanta este un factor de stres. Ea epuizeaza si suprima sistemul nervos. Se creeaza un cerc vicios: tensiune musculara - durere - tensiune musculara.

Cel mai frecvent sunt utilizate analgezice, antiinflamatorii nesteroidiene si relaxante musculare. Dezavantajul tratamentului medicamentos este ca acesta nu poate fi utilizat pentru o perioada lunga de timp. Prin urmare, la pacientii cu o expresie severa a sindromului clinic dureros, eficienta acestora este scazuta, pur si simplu nu au timp sau capacitatea de a elibera tensiunea musculara si pentru a depasi boala.

Acupunctura este o modalitate buna de a relaxa muschii si de a imbunatati transportul la nivelul fasciei, insa este dificil de a gasi un specialist bun cu experienta, ca cei din clinica Empatio.

Fizioterapia si kinetoterapia sunt metode adjuvante, complementare de tratament, insa nu trebuie considerate cele mai importante metode de recuperare, mentalitate perpetuata in multe cabinete din Romania. Alegerea modului si tipului de actiune la momentul potrivit permite obtinerea unor rezulate bune.

Tratamentul manual al sindroamelor miofasciale merita cea mai mare apreciere. Mainile omului sunt cel mai sensibil, moale, abil etc. “instrument”. Intotdeaua a fost apreciat “lucrul manual”. Desigur, exista boli care sunt tratate in mod eficient cu aparate, pastile sau un bisturiu, dar in tratamentul sindroamelor miofasciale terapia manuala este lider de necontestat.

Orice tratament actioneaza individual, cheia eficientei fiind prescrierea corecta si adecvata a acestuia.