Ce este kinetoterapia?

Kinetoterapia sau kinetologie medicala este o forma de terapie fizica asistata si are ca scop reabilitarea unor functii motrice diminuate sau cresterea nivelului functional, in cazul anumitor afectiuni specifice. Kinetoterapia, in calitate de disciplina stiintifica, reprezinta o componenta esentiala a medicinii fizice, concentrandu-se asupra analizei mecanismelor neuromusculare si articulare, cu scopul de a restabili si mentine functionarea normala a miscarii individului.

In configurarea programelor de kinetoterapie se iau in calcul o serie de variabile: varsta, constitutia si afectiunile pacientului, gradul sau de sedentarism, activitatile desfasurate in mod normal, stadiul bolii sau existenta altor afectiuni.

Programele de kinetoterapie au la baza miscarea. In kinetoterapie, miscarea este coordonata de kinetoteraput, are la baza planuri de recuperare medicala atent structurate si are ca scop refacerea functiilor alterate sau diminuate ale corpului. De asemenea, fiecarui pacient ii este alocat un specialist in kinetoterapie dedicat, care are responsabilitatea de a monitoriza progresul pacientului in timpul sesiunilor de kinetoterapie si de a furniza consiliere pe durata intregului proces de recuperare.

Kinetoterapia indeplineste functii de recuperare si preventie, iar in plus, exista o subdisciplina specializata in kinetoterapie dedicata copiilor.

Acestea de mai sus sunt definitii, explicatii si clarificari de baza in ceea ce priveste kinetoterapia. Acum vom traduce, din medicina in romana.

Ce nu este kinetoterapia?

Kinetoterapia nu este o sedinta de aerobic sau pilates, nu inseamna 5 pacienti in acelasi timp in sala si un singur specialist care sa ii coordoneze. In timpul sesiunilor de kinetoterapie - gimnastica medicala de recuperare - fiecare pacient primeste supraveghere individualizata din partea unui kinetoterapeut specializat.

Kinetoterapia nu inseamna o singura metoda, pentru ca orice metoda in care folosesti o singura metoda are limitarile ei.

Kinetoterapia nu este fizioterapie, nu foloseste aparate sau tehnica medicala in afara de cele clasice: mingi, elastice, saltea etc.

Noi recomandam kinetoterapia in cel putin 4 domenii:

  • Post-traumatic si post-operator ca suport esential in recuperare. Aici, specialistul kinetoterapeut este cel care face o legatura intre momentul prezent, in care vede cu ce se confrunta pacientul si destinatia finala, momentul recuperarii complete. Intre cele doua puncte, terapeutul combina metode de kineto pentru a recupera disfunctia sau functia pierduta.
  • Ca start atunci cand se doreste inceperea unei vieti mai sportive. Kinetoterapeutul poate traduce pentru pacient ce are nevoie sa faca, cum sa faca si mai ales de ce sport sa se apuce.
  • Copiii si bebelusii care se confrunta cu probleme de coloana, postura etc.
  • Ca practica de pregatire a corpului pentru sarcina. Astfel, prin intermediul kinetoterapie se poate obtine un tonus general optim pentru sarcina, contribuind la echilibrul functiilor fizice si psihice. De asemenea, kinetoterapia poate fi practicata si pe timpul sarcinii pentru a facilita procesul nasterii si pentru o recuperare cat mai rapida dupa aceasta.

Beneficii ale kinetoterapiei

Avantajele kinetoterapiei sunt variate, fiind benefice atat in procesul de recuperare si vindecare in caz de boala, cat si pentru mentinerea unei stari fizice si mentale optime. Prin urmare, kinetoterapia poate contribui la atingerea unei stari de relaxare completa, cu golirea mintii, precum si la imbunatatirea starii fizice. De asemenea, tinand cont ca majoritatea adolescentilor si adultilor se confrunta cu cel putin o deviatie a coloanei vertebrale sau cu o dezvoltare inegala a musculaturii, kinetoterapia reprezinta o modalitate accesibila si usoara de corectare a posturii si aliniamentului corporal, eliminand astfel disconfortul care poate aparea in timp.

Prin mentinerea unui program regulat de exercitii fizice, va eliberati de durere si obtineti, in schimb, o mai buna mobilitate articulara, cresteti forta musculara si rezistenta.In plus, puteti experimenta imbunatatiri in ceea ce priveste coordonarea, echilibrul si controlul neuro-muscular al miscarilor. Kinetoterapia poate asigura o evaluare obiectiva a conditiei de sanatate si conceperea unui program personalizat, care sa reflecte cerintele reale ale organismului.

Cand este kinetoterapia necesara

  • In perioada de crestere, alinierea posturii - Kinetoterapia este esentiala atunci cand sunt identificate dezaliamente posturale in timpul perioadei de crestere si dezvoltare a copiilor si adolescentilor. Alterarea posturii este destul de comuna in randul copiilor si adolescentilor, in principal din cauza mentinerii prelungite a pozitiei asezat. O interventie precoce poate corecta aceste probleme si, implicit, poate preveni aparitia altor afectiuni sau complicatii in viata adulta.
  • Dupa accidente, accidentari, interventii chirurgicale - in situatii post-traumatice si post-operatorii, kinetoterapia este un pilon esential pentru restabilirea functiilor afectate.
  • Ca terapie complementara - in cazul afectiunilor neurologice, doar prin includerea kinetoterapiei in tratamentul existent se pot obtine ameliorari.
  • Inainte, in timpul si dupa o sarcina - Kinetoterapia este esentiala si pentru femeile care isi doresc sa ramana insarcinate, deoarece pregatirea unui tonus general sanatos si echilibrat pentru sarcina reprezinta un obiectiv deosebit de important. Pe parcursul sarcinii, kinetoterapia are scopul de a facilita nasterea, iar dupa nastere, ajuta la revenirea rapida la nivelul normal al tonusului general echilibrat.
  • Pentru sportivi - In cazul patologiei specifice sportive si al accidentarilor sportive, kinetoterapia joaca un rol important in ajutarea sportivilor sa se reintegreze cat mai rapid in activitate.
  • Patologia coloanei vertebrale reprezinta o parte semnificativa a cazurilor tratate prin kinetoterapie. Progresul tehnologic in kinetoterapia coloanei vertebrale aduce beneficii semnificative pentru restabilirea functionalitatii acesteia, cu accent pe mentinerea unui echilibru functional musculor-articular.

Ce face un adevarat specialist kinetoterapeut

Pentru aplicarea cu succes a kinetoterapiei, un specialist urmeaza urmatoarea abordare:

  • Realizarea unei evaluari initiale detaliate a pacientului
  • Dezvoltarea unui program specific de recuperare/profilaxie
  • Desfasurarea regulata a sedintelor de kinetoterapie. Frecventa intalnirilor individuale dintre pacient si terapeut, care au o durata de minim 50 de minute, poate varia in functie de obiective, de la intalniri zilnice la intalniri saptamanale.
  • Indrumarea pacientului in a efectua exercitii individuale in afara sedintelor de kinetoterapie
  • Realizarea unei reevaluari periodice pentru a monitoriza progresul si a ajuta in mod constant programele de recuperare folosite.