Ce este kinetoterapia?

Kinetoterapia sau kinetologie medicala este o forma de terapie fizica asistata si are ca scop reabilitarea unor functii motrice diminuate sau cresterea nivelului functional, in cazul anumitor afectiuni specifice. Ca stiinta, kinetoterapia este parte componenta a medicinii fizice si este axata pe studiul mecanismelor neuromusculare si articulare, pentru asigurarea activitatilor motrice normale ale individului.

In configurarea programelor de kinetoterapie se iau in calcul o serie de variabile: varsta, constitutia si afectiunile pacientului, gradul sau de sedentarism, activitatile desfasurate in mod normal, stadiul bolii sau existenta altor afectiuni.

Programele de kinetoterapie au la baza miscarea. In kinetoterapie, miscarea este coordonata de kinetoteraput, are la baza planuri de recuperare medicala atent structurate si are ca scop refacerea functiilor alterate sau diminuate ale corpului. De asemenea, pacientului ii este dedicat propriul specialist in kinetoterapie, caruia ii revine rolul de a supraveghea activitatea pacientului in timpul sesiunilor de kinetoterapie, si de a oferi consiliere pe durata intregului program de recuperare.

Kinetoterapia este de recuperare si profilactica. Pe langa acestea, exista o ramura special dezvoltata de kinetoterapie pentru copii.

Acestea de mai sus sunt definitii, explicatii si clarificari de baza in ceea ce priveste kinetoterapia. Acum vom traduce, din medicina in romana.

Ce nu este kinetoterapia?

Kinetoterapia nu este o sedinta de aerobic sau pilates, nu inseamna 5 pacienti in acelasi timp in sala si un singur specialist care sa ii coordoneze. In cadrul programelor de kinetoterapie - gimnastica medicala de recuperare - fiecare pacient beneficiaza individual de supraveghere de specialitate din partea unui kinetoterapeut.

Kinetoterapia nu inseamna o singura metoda, pentru ca orice metoda in care folosesti o singura metoda are limitarile ei.

Kinetoterapia nu este fizioterapie, nu foloseste aparate sau tehnica medicala in afara de cele clasice: mingi, elastice, saltea etc.

Noi recomandam kinetoterapia in cel putin 4 domenii:

 • Post-traumatic si post-operator ca suport esential in recuperare. Aici, specialistul kinetoterapeut este cel care face o legatura intre momentul prezent, in care vede cu ce se confrunta pacientul si destinatia finala, momentul recuperarii complete. Intre cele doua puncte, terapeutul combina metode de kineto pentru a recupera disfunctia sau functia pierduta.
 • Ca start atunci cand se doreste inceperea unei vieti mai sportive. Kinetoterapeutul poate traduce pentru pacient ce are nevoie sa faca, cum sa faca si mai ales de ce sport sa se apuce.
 • Copiii si bebelusii care se confrunta cu probleme de coloana, postura etc.
 • Ca practica de pregatire a corpului pentru sarcina. Astfel, prin kinetoterapie se poate obtine un tonus general optim pentru sarcina, ajutand atat functiile fizice, cat si cele psihice, sa fie intr-o armonie deplina. Mai mult, kinetoterapia poate fi practicata si pe timpul sarcinii ajutand la facilitarea nasterii si la o recuperare cat mai rapida dupa aceasta.

Beneficii ale kinetoterapiei

Beneficiile kinetoterapiei sunt nenumarate, atat in recuperare si vindecare in caz de boala, cat si pentru mentinerea unei conditii fizice si psihice optime. Prin urmare, kinetoterapia va poate ajuta sa ajungeti la o stare de relaxare deplina (golirea mintii), dar si sa va imbunatatiti conditia fizica. De asemenea, avand in vedere ca majoritatea adolescentilor si adultilor sufera de cel putin o deviatie de coloana sau o dezvoltare inegala a musculaturii, kinetoterapia poate fi o metoda accesibila si usoara de corectare a posturii si a aliniamentului corporal, inlaturand astfel disconforturile care pot aparea in timp.

Prin exercitiu fizic regulat scapati de durere si castigati, in schimb, mobilitate articulara, forta si rezistenta musculara crescuta. In plus, vi se poate imbunatati simtul de coordonare, de echilibru, precum si controlul neuro-muscular al miscarii. Kinetoterapia poate asigura o evaluare obiectiva a conditiei de sanatate si conceperea unui program personalizat, care sa reflecte cerintele reale ale organismului.

Cand este kinetoterapia necesara

 • In perioada de crestere, alinierea posturii - Kinetoterapia este necesara ori de cate ori se constata dezaliniamente posturale in perioada de crestere si dezvoltare a copilului si adolescentului. Alterarea posturii este foarte frecventa la copii si adolescenti din cauza mentinerii prelungite a pozitiei asezat. Interventia precoce rezolva aceste probleme prevenind astfel si aparitia altor afectiuni sau complicatii la varsta adulta.
 • Dupa accidente, accidentari, interventii chirurgicale - in situatii post-traumatice si post-operatorii, kinetoterapia este un mijloc de baza pentru recuperarea functiilor afectate.
 • Ca terapie complementara - in cazul afectiunilor neurologice, doar prin adaugarea kinetoterapiei la celelalte tratamente instituite se pot viza ameliorari.
 • Inainte, in timpul si dupa o sarcina - Kinetoterapia este de asemenea necesara pentru femeile care doresc sa ramana insarcinate, pregatirea unui tonus general bun si echilibrat pentru sarcina fiind un obiectiv foarte important. In timpul sarcinii kinetoterapia are obiectivul de a facilita nasterea, iar dupa nastere aceasta permite o revenire rapida la valorile normale de tonus general echilibrat.
 • Pentru sportivi - Patologia specifica sportiva si accidentarile sportive beneficiaza de aportul kinetoterapiei pentru o cat mai rapida reinserare in activitate a sportivilor.
 • Patologia coloanei vertebrale reprezinta un procentaj foarte important din cazuistica kinetoterapiei. Progresul tehnologic in kinetoterapia coloanei vertebrale aduce beneficii foarte importante pentru recuperarea functionalitatii acesteia, in centrul atentiei aflandu-se echilibrul functional musculo-articular.

Ce face un adevarat specialist kinetoterapeut

Din punct de vedere al pasilor care se efectueaza in vederea aplicarii cu succes a kinetoterapiei, un specialist va folosi urmatoarea abordare:

 • Evaluarea initiala amanuntita a pacientului
 • Elaborarea unui program de recuperare / profilaxie specific
 • Efectuarea cu regularitate a sedintelor de kinetoterapie. In functie de obiective, pacientul si terapeutul se pot intalni zilnic sau saptamanal, in sedinte individuale de minim 50 de minute
 • Indrumarea pacientului sa efectueze lucru individual in afara sedintelor
 • Reevaluare periodica pentru a putea monitoriza rata de progres si a ajusta constant programele de recuperare folosite