Durerea nu este intotdeauna ceea ce pare. De multe ori, pacientii se prezinta cu dureri persistente – intre omoplati, in zona lombara sau in membre – iar investigatiile imagistice arata modificari nesemnificative. Ce nu stim intotdeauna este ca aceste simptome pot avea o origine interna: de la un organ.

Spre exemplu, o durere recurenta intre omoplati poate fi legata nu de coloana, ci de stomac. O durere laterala pe coapsa poate avea legatura cu rinichiul. Sau durerea tipica de infarct – in bratul stang – vine, de fapt, de la inima, desi ea este situata in piept.

De ce „simtim” in alta parte decat e problema?

Explicatia sta in felul in care creierul primeste si interpreteaza informatia. Organele noastre trimit semnale prin nervii care ajung in aceleasi segmente ale maduvei spinarii ca si cei ai muschilor sau ai pielii. Creierul, obisnuit sa primeasca mai frecvent semnale din zona musculara sau tegumentara, poate interpreta gresit durerea – si astfel apare ceea ce se numeste durere iradiata sau durere viscero-somatica.

Este motivul pentru care, uneori, tratam zona dureroasa local – fara rezultat – pentru ca nu acolo e sursa reala a problemei.

Cum apare durerea de organ?

Principalii receptori la nivelul organelor interne sunt de 2 tipuri:

  • Chemoreceptori – sensibili la modificarile chimice precum pH-ul sau osmolalitatea;
  • Nociceptori viscerali – care raspund la stimuli precum intinderea, inflamatia, ischemia sau leziunile chimice.

Cele mai frecvente mecanisme prin care apare durerea viscerala sunt:

  • Ischemia – circulatie deficitara la nivelul vaselor mici, cu acumulare de metaboliti acizi;
  • Leziunile chimice – cum ar fi arsura mucoasei gastrice dupa consum de alcool sau antiinflamatoare;
  • Spasmul musculaturii netede – care apare in stomac, intestine, vezica;
  • Distensia rapida – atunci cand, de exemplu, stomacul se umple brusc si se intinde prea mult;
  • Tensiunea ligamentara – pentru ca fiecare organ este sustinut in cavitatea abdominala de ligamente. Daca acestea sunt prea tensionate/inflamate, pot trimite semnale dureroase.

Cum verifici singur daca abdomenul tau sufera?

Un test simplu este palparea abdominala. Un abdomen sanatos ar trebui sa fie:

  • Moale
  • Supplu
  • Nedureros la atingere

Exercitiu practic: stai intins pe spate, cu genunchii usor indoiti, si apasa usor in diferite zone ale abdomenului, impartindu-l imaginar in patru cadrane. Daca intalnesti o zona dureroasa, tensionata sau dura – e un semnal care merita investigat.

Caz real: cand constipatia tinea blocat tot corpul

O pacienta cu o hernie lombara acuta ajungea cu dificultate la cabinet. Am tratat componenta spinala, iar durerea s-a redus vizibil in doar doua sedinte. Dar mai interesant era altceva: suferea de constipatie cronica de peste 15 ani si nimic nu functionase – nici medicamentele, nici dietele.

Abordand insa problema viscerala si emotionala in paralel cu tratamentul local, in patru sedinte scaunul a devenit regulat, tensiunea arteriala s-a reglat, iar simptomele care o urmareau de ani de zile s-au estompat.

Uneori, vedem doar varful icebergului.

Concluzie

Corpul incepe sa dea semnale diferite – mai subtile, mai greu de interpretat si integrat intr-un intreg. Durerea nu vine doar din muschi sau articulatii, ci si din interior. Organele sufera in tacere si ne transmit semnale la distanta, pe care le putem usor interpreta gresit.
De aceea, atunci cand durerea persista, in ciuda tratamentelor locale, e esential sa cautam cauza reala. Nu acolo unde doare – ci acolo de unde vine, cu adevarat, semnalul.