Degradarea meniscului este cel mai frecvent tip de leziune a structurilor de la nivelul genunchiului.
Meniscul lateral este mai mobil datorita biomecanicii miscarii inarticulatie, procentajul de deteriorare a acestuia fiind mai mic decat cel al celui medial si este de 10-20%. Meniscul medial este practic imobil deoarece este legat de capsula articulatiei si este frecvent lezat (in 80-90% cazuri).
Meniscul poate fi deteriorat sau rupt in timpul actiunilor care exercita presiune sau rotesc articulatia genunchiului.
Leziunile meniscului si problemele legate de integritatea si functionarea corecta a articulatiei genunchiului limiteaza mobilitatea membrelor afectate, provocand disconfort si senzatii de durere de diferite grade.
Recunoasterea unei leziuni grave este relativ simpla:
- Dupa ruptura, zona afectata se umfla;
- Miscarile simple sunt deranjante;
- Cantitatea de tesut periarticular creste din cauza hemoragiei sau edemului;
- Intensitatea durerii creste rapid;
- Mobilitatea zonei afectate este considerabil limitata. Este dificil sa se indoaie si sa se intinda genunchiul;
- Din cauza disconfortului si a durerii pronuntate este imposibil sprijinul pe picior.
Este recomandata adresarea de urgenta la un medic ortoped.
Sunt situatii in care intensitatea simptomelor este mai mica si se neglijeaza consultul medical.
Daca simtiti durere atunci cand rotiti genunchiul si va ridicati dintr-o pozitie ghemuita sau aveti o pierdere brusca a stabilitatii la miscare, puteti avea leziuni ale meniscului. De asemenea, semnele de ruptura comune sunt durerea si incapacitatea de a indrepta piciorul sau un clic la miscarea din genunchi.
Dar procesele degenerative genereaza mai multe necazuri decat leziunile acute. Procesele degenerative sunt caracterizate de o crestere treptata a nivelului de durere. Acestea sunt, de asemenea, insotite de o crestere a lichidului in genunchi si de cresterea temperaturii tesuturilor adiacente in timpul zilei. In cazul bolilor cronice, miscarile sau traumatismele minore pot provoca chiar o ruptura a fibrelor meniscului.
Daca meniscul nu-si mai poate exercita corect functia, sufera suprafata articulara, ceea ce poate duce in timp la fenomene degenerative si necesitatea protezarii genunchiului. Aceste fenomene pot fi prevenite initiind cat mai devreme un tratament corect si adecvat.