Degradarea meniscului este cel mai frecvent tip de leziune a structurilor de la nivelul genunchiului.

Meniscul lateral este mai mobil datorită biomecanicii mișcării înarticulație, procentajul de deteriorare a acestuia fiind mai mic decât cel al celui medial și este de 10-20%. Meniscul medial este practic imobil deoarece este legat de capsula articulației și este frecvent lezat (în 80-90% cazuri).

Meniscul poate fi deteriorat sau rupt în timpul acțiunilor care exercită presiune sau rotesc articulația genunchiului.

Leziunile meniscului și problemele legate de integritatea și funcționarea corectă a articulației genunchiului limitează mobilitatea membrelor afectate, provocând disconfort și senzațiide durere de diferite grade.

Recunoașterea unei leziuni grave este relativ simplă:

  • După ruptură, zona afectată se umflă;
  • Mișcările simple sunt deranjante;
  • Cantitatea de țesut periarticular crește din cauza hemoragiei sau edemului;
  • Intensitatea durerii crește rapid;
  • Mobilitatea zonei afectate este considerabil limitată. Este dificil să se îndoaie și să se întindă genunchiul;
  • Din cauza disconfortului și a durerii pronunțate este imposibil sprijinul pe picior.

Este recomandată adresarea de urgență la un medic ortoped.

Sunt situații în care intensit atea simptomelor este mai mică și se neglijează consultul medical.

Dacă simțiți durere atunci când rotiți genunchiul și vă ridicați dintr-o poziție ghemuită sau aveți o pierdere bruscă a stabilității la mișcare, puteți avea leziuni ale meniscului. De asemenea, semnele de ruptură comune sunt durerea și incapacitatea de a îndrepta piciorul sau un clic la mișcarea din genunchi.

Dar procesele degenerative generează mai multe necazuri decât leziunile acute. Procesele degenerative sunt caracterizate de o creștere treptată a nivelului de durere. Acestea sunt, de asemenea, însoțite de o creștere a lichidului în gen unchi și de creșterea temperaturii țesuturilor adiacente în timpul zilei. În cazul bolilor cronice, mișcările sau traumatismele minore pot provoca chiar o ruptură a fibrelor meniscului.

Daca meniscul nu-și mai poate exercita corect funcția, suferă suprafața articulară, ceea ce poate duce în timp la fenomene degenerative și necesitatea protezării genunchiului. Aceste fenomene pot fi prevenite inițiind cât mai devreme un tratament corect și adecvat.