Frecventa durerilor sau senzatia de tensiune musculara la nivelul gatului este tot mai mare in ultimii ani, in special la tineri. Foarte des tinerii pastreaza pozitii vicioase: capul aplecat, in timp ce utilizeaza telefonul mobil, pozitionarea capului in flexie pe perna cu laptopul pe burta sau adopta diverse posturi contorsionate in timp ce invata la masa.

Acest stres postural cronic asupra zonei cervicale exercita o influenta negativa asupra unui organism in crestere, nu foarte evident pana la varsta de 14 ani dar tot mai suparator dupa 20 ani. O alta categorie de populatie cu dureri cervicale sunt cei care-si petrec majoritatea zilei in fata calculatorului. Frecvent, monitorul nu este pozitionat corect iar efortul suplimentar de aplecare sau rotatie a capului genereaza disconfort.

Aplecarea capului cu 60 grade exercita o presiune suplimentara de aproximativ 30 kg asupa musculaturii si articulatiilor din zona cervicala. Daca luam in calcul ca o pozitie neutra a capului exercita o presiune de 6 ori mai mica, imaginati-va ca, pastrand pozitia drepti, aveti pe cap un sac de ciment pe care-l duceti 6-8 ore / zi.

In multe situatii, ne generam dureri cervicale din cauza stilului de lucru si pozitiilor gresite adoptate in mod constant. Cercetarile sugereaza ca obisnuinta de a privi in jos la dispozitivele electronice duce la deteriorarea timpurie a discurilor intervertebrale, spasme musculare si dureri cervicale posturale.

Ce este de facut

Coborati privirea mai bine decat sa coborati capul, ajustati monitorul corect si nu stati culcat pe spate cu perna pozitionata doar sub cap (mai bine sa cuprinda si zona gatului si toracele).