Multe persoane se confrunta cu diverse manifestari (amorteli, dureri, deficite de forta etc.) care sunt interpretate ca hernie de disc. Insa doar 5% prezinta compresie asupra nervului sau radacinii care are la origine aceasta patologie. De obicei, orice durere care iradiaza spre membre este expres diagnosticata ca hernie de disc si persoana este directionata spre investigatii imagistice. Statistic vorbind, una din 2 persoane peste 40 ani prezinta modificari la nivelul discurilor intervertebrale – protruzii sau hernii. Prezenta acestor modificari nu genereaza neaparat compresie pe nerv. Depinde de particularitatile anatomice ale persoanei, dimensiunea canalului rahidian si regiunea aparitiei acesteia.

Nervul poate fi comprimat in trei locuri:

  1. la originea acestuia (nivelul coloanei vertebrale),
  2. in locul distributiei in muschi sau
  3. la nivelul articulatiilor (prin tunelurile fiziologice, fiind strangulat de ligamentele care mentin articulatia).

Cea mai frecventa situatie intalnita este durerea lombara cu iradiere in picior pe locul doi fiind cervicobrahialgia (iradierea durerii din zona cervicala spre mana). Diferentierea dintre compresia cauzata de hernie de disc (la origine) si celelalte situatii se poate face dupa relatarile pacientului.

Daca strangularea nervului se realizeaza la nivelul coloanei, durerea si amorteala se propaga pana la nivelul degetetelor (cuprinde intreg teritoriul inervat de acesta). Este acompaniata de un deficit de forta (nu poate merge pe varfuri sau calcaie, instabilitate la nivelul genunchiului, slabiciune la strangerea mainii etc.). Aceasta situatie este datorata inactivarii nervului care genereaza slabiciunea musculaturii inervate de acesta.

In cazul in care durerea, amorteala sau orice alte simptome este prezenta doar la nivel lombar cu iradiere spre fesa, coapsa, gambe, dar nu se propaga pana in regiunea distala (degete), sunt valabile celelalte doua situatii. In situatia regiunii cervicale, se pastreaza acelasi principiu.

In consecinta, ghidandu-ne dupa aceste reguli, oricine isi poate stabili diagnosticul simptomatic. Diagnosticul clinic poate fi stabilit insa de catre un medic specialist. Doar identificarea corecta a cauzei implica alegerea unui tratament adecvat si eficient.