Abordarea pacientului in terapie manuala este complet diferita de consultatia alopata.

Prima fraza pe care o aud de la foarte multi pacienti care vin la consultatie suna cam asa: „Am hernie de disc, spondiloza, cifoza” etc. si imi pun pe masa rezultatele imagistice a IRM-ul sau radiografia.

Sunt foarte consternati cand le spun ca ma voi uita la aceste rezultate la sfarsitul consultatiei. Pentru mine este importanta relatarea pacientului si durerile pe care le are in acel moment: unde il doare, cand se accentueaza, ce alte afectiuni are in prezent sau cu ce s-a mai confruntat in trecut.

Eu nu tratez pacientul „pe bucatele” – gatul, salele sau picioarele – ci il abordez ca un intreg.

Ca sa ma intelegeti mai bine: nervul vag (X) isi are originea la baza craniului, in bulb, este raspunzator de corzile vocale si, in acelasi timp, are legatura cu ficatul si alte organe interne. Asta este motivul pentru care, daca acesta este afectat, pacientul poate avea dificultati in a inghiti mancare solida sau are dereglari la nivelul ficatului. Si degeaba incerc sa-i rezolv eu problemele cervicale, daca persista afectarea hepatica.

Un alt exemplu sunt durerile resimtite la nivelul toracelui in partea inferioara. Se manifesta ca un disconfort, rigiditate sau dificultate la miscarile de rotatie. Una din cauzele acestor simptome este segmentul Th12-L1 (jonctiunea intre coloana toracica si cea lombara). Acest segment este raspunzator de rotatie. In acelasi timp, in aceasta regiune se afla nervii care sunt raspunzatori de rinichi.

In multe situatii, pacientii care vin cu dureri toracice, cand sunt intrebati daca au si probleme renale, se uita surprinsi la mine si isi aduc aminte ca intr-adevar au fost episoade de acest gen in trecut.

Si sunt numeroase astfel de interactiuni. Organismul trebuie privit ca un intreg pentru ca interactiunile si legaturile care ne fac sa functionam corect sunt numeroase si complexe.