Artroza este o boala a articulatiilor, de cauza degenerativa, fiind insotita de distrugerea cartilajului articular. Daca suferinta este indelungata se produc modificari ale oaselor ce formeaza articulatia, find insotita de procese inflamatorii si degenerarea tesuturilor periarticulare (ligamente, membrana sinoviala etc.).
Consecintele acestor modificari ale componentelor articulare sunt: durerea, rigiditatea articulatiei si limitarea miscarilor normale. Practic, orice articulatie poate fi afectata de procesul artrozic, dar cel mai des afectate sunt articulatiile frecvent solicitate: soldurile (coxartroza), genunchii (gonartroza), coloana vertebrala (spondiloartroza).
Cauzele sunt numeroase (factori genetici, varsta, sex, traumatisme) dar, in mare masura, sanatatea articulatiilor depinde de sistemul muscular si ligamentar care o inconjoara.
Dezvoltarea patologiei, la fel ca si procesul de recuperare, depinde de miscare. Pentru a intelege mai bine procesul vom analiza doua grupe musculare: flexorii si extensorii. Acestea sunt dispuse in partile opuse ale articulatiei. Contractia flexorilor are ca rezultat flexia articulatiei, contractia extensorilor-extensia. Contractia simultana a ambelor grupe apropie suprafetele articulare si determina compresia si stabilizarea articulatiei.
In ziua de astazi foarte multe persoane au o viata sedentara, ceea ce duce la o contractie exagerata a anumitor grupe musculare si in consecinta a suprasolicitarii articulatiilor. Cartilajul care acopera articulatia nu este inervat (altfel orice miscare ar provoca durere). Initial durerea este cauzata cel mai frecvent de tensiunea si suprasolicitarea tesuturilor care sustin articulatia (muschi, ligamente, tendoane), fiind resimtita mai ales in miscare. Abia in etapele ulterioare, cand apare distructia suprafetei cartilaginoase si deformarea articulatiei, durerea se accentueaza, fiind prezenta si in repaus.
Odata aparute, modificarile patologice ale cartilajului articular nu pot fi regresate, la fel si deformarile osoase. Medicatia utilizata are efect de sustinere si este ineficienta fara o recuperare corecta care vizeaza cateva directii importante:
- Terapie manuala atat asupra articulatiei implicate cat si celorlalte invecinate (sold, genunchi, picior). Acest tratament trebuie efectuat bilateral (la ambele membre) pentru ca pacientul involuntar isi protejeaza articulatia afectata, suprasolicitand celelalte.
- Program de exercitii de stretching si de tonifiere a musculaturii.
- In situatia unei degradari avansate articulare se administreaza medicatie orala sau infiltratii intraarticulare
Daca tratamentul este efectuat corect (atat de catre terapeut cat si de pacient) rezultatul este vizibil, iar necesitatea efectuarii unei interventii chirurgicale scade.