Artroza genunchiului este provocată de un deficit de lubrifiere și mișcare articulară. Vestea bună este că aceasta se poate trata. 

Altfel ajungem la soluții radicale.

Suprafața articulară în genunchi este una dintre cele mai netede suprafețe existente. Aceasta este de mii de ori mai neteda decât teflonul. Lichidul sinovial, pe lângă rolul de lubrifiere, asigură și hrănirea articulației.

Semne posibile ale unei artroze: 

  • Dacă stăm mult așezați, când ne ridicăm simțim parcă că se pune articulația la locul ei și că poate trosni. Este un pic rigidă, dar după câțiva pași parcă se încălzește și aceste efecte dispar.
  • In ortostatism avem tendința să pendulăm pe călcâie sau să mutăm greutatea de pe un picior pe altul. Avem un disconfort resimțit în INTERIORUL genunchiului. Presiunea intra-articulară crește, iar noi trebuie să o distribuim pe mai multe puncte de contact.

Și așa după ani de zile, obținem o articulație care arată ca în poză. 

Ce făcea gospodina ca să curețe tigaia? Apa  + săpun ca să dizolve mizeria și multă frecare. 

Aceeași metodă aplicăm și genunchiului: creme + masaj local sau fizioterapie pentru a „înmuia”, apoi mișcare. Pentru că dacă nu deblocăm, nu ajunge săpunul unde trebuie . Încet, fără să ne grăbim, creștem treptat amplitudinea mișcărilor. Este necesar să nu uităm să facem exercițiile din picioare.

Toți știm că tigaia cu teflon nu trebuie curățată cu sârmă. Altfel o aruncăm la gunoi. La fel este și cartilajul. Dacă s-a deteriorat nu-l mai putem lipi la loc. Indiferent ce facem: acid hialuronic, celule stem sau PRP. Ele doar lubrifiază suprafața, STIMULEAZĂ regenerarea, unele infiltrații conțin și substanțe cu efect antiinflamator, dar, în esență, doar creează premisele pentru recuperare. Care înseamnă MIȘCARE.

Altfel, indiferent cât DERO punem, nu va străluci.