Ajuta-te singur!

In viziunea noastra, pacientii nu trebuie sa depinda de specialist. Dupa ce se incheie tratamentul, pacientul are nevoie sa se bucure de autonomie, de starea de bine si sa aiba resurse de a remedia, fara interventia specialistului, probleme minore de sanatate.

Recomandari in faza ACUTA a durerii de spate

Ce facem atunci cand trecem printr-un episod de durere acuta la nivelul spatelui?

In primul rand, va recomandam sa retineti REGULA DURERII: cand avem o durere trebuie sa vedem daca sunt prezente si simptome neurologice: daca durerea radiaza de la nivelul spatelui spre si in picior, daca exista amorteala, intepatura, furnicaturi, ace care se duc in anumite zone ale piciorului: degete, gamba, glezna.

Ce faceti intr-un episod de durere acuta? Cumva va atarnati de bara sau va relaxati si va intindeti pe un scaun? Sau dormiti relaxat, ca atunci cand nu aveti nicio durere? Poate alegeti sa stati in picioare sau mergeti mult, pentru ca "miscarea face bine"?

Si preferata noastra: faceti cumva exercitii de pe net?

Urmariti acest video pentru a vedea exact care este conduita intr-un episod de durere acuta. Ce sa faceti si, mai ales, CE SA NU FACETI! Veti afla indicatii despre cum sa va ridicati din scaun, cum sa dormiti, cat sa stati in picioare, cat sa mergeti, ce exercitii trebuie sa faceti, cat sa limitati ridicarea de greutati.

Corectia durerii in faza subacuta a durerii de spate

Ce facem cand o durere de spate ne ia prin surprindere si nu avem cum sa ajungem la un specialist? Poate suntem in vacanta sau sau nu gasim un terapeut disponibil imediat.

Va propunem o metoda sigura prin care puteti reduce disconfortul si durerea.

Avem nevoie de ajutorul unei persoane. Apoi ne culcam pe spate, iar persoana care ne va ajuta in acest exercitiu trebuie sa se uite in directia picioarelor noastre si sa vada care parte a bazinului este mai sus. Sub aceasta parte punem un prosop pentru a si mai sus acest segment, sa spunem cu 5 cm aproximativ.

Continuarea este in acest video. Urmariti cum evidentiaza Doctor Orest Bolbocean, medic neurolog, etapele acestui proces de a diminua o durere de spate acasa.

Cum alegem si purtam lombostatul/orteza lombara sau gulerul cervical

In cazul in care aveti recomandari de purtare a unui lombostat (brau medical, orteza lombara) sau a unui guler cervical trebuie sa stiti, in primul rand, cum il alegeti.

Alegerea acestui dispozitiv este decisiva in procesul nostru de recuperare. Cum alegem puteti vedea in acest video.

Al doilea pas: de unde le cumparati. La recomandarea specialistului puteti sa va adresati unui magazin specializat in tehnica medicala sau le puteti cumpara din online, cu mentiunea sa stiti ce anume sa alegeti.

Cum le purtati si cat pauteti vedea in acest video. Sfatul nostru este sa urmati indicatiile specialistului sau explicatiile oferite de medicul neurolog Orest Bolbocean. Desi le purtam pe corpul nostru, sunt dispozitive medicale si nu haine, astfel ca aici "stilistii" nu au un cuvant de spus. :)

Cum dormim? Perna, salteaua si pozitiile in somn

Ce este important pentru un somn odihnitor? Perna, salteaua, temperatura, asternuturile sau pozitia?

Pozitia in care dormim este cea mai importanta, dar care este cea mai potrivita?

Daca in timpul somnului apar durere si amorteli, cauza poate fi compresie nervului si mai putin salteaua sau perna.

In timpul somnului corpul nostru se manifesta diferit fata de atunci cand suntem activi. In primul rand scade tensiunea arteriala.

Care este legatura intre artere, ce facem in timpul zilei sau postura noastra cea mai frecventa si un somn odihnitor, din care sa nu ne trezim cu amorteli, dureri si senzatia de intepeneala aflati in acest video.

Mai aflati si cum alegeti perna in functie de ce manifestari aveti, ce pozitie este optima pentru noi.

Va recomandam sa vizionati cu atentie mare acest video. Fiecare om este diferit si particularitatile individuale sunt unice. Recomandarile primite de la persoane bine intentionate, dar fara competente medicale, pot face mai mult rau decat bine.

Vizionare placuta si somn usor!

Recomandari pentru ridicat greutati si cumparaturi

Facem asta in fiecare zi: ridicam greutati. Indiferent ca e vorba de copil, o pisica, gantere la sala sau cumparaturile de la supermarket pentru a le pune in portbagaj.

Un numar mare de cazuri de dureri de spate si blocaje apar in urma ridicarii greutatilor dintr-o pozitie incorecta. Ne grabim, vrem sa ajungem mai repede sau sa terminam treaba mai devreme.
Modul in care ridicam o greutate se invata prin constructia unui reflex.

Un video scurt despre bazele acestei miscari, unde trebuie sa fim atenti si cum o putem face optim.

Scaunul, biroul si pozitia la birou

Timpul petrecut la birou, pe scaun, este similar cu timpul petrecut in pat, atunci cand dormim.

O pozitie inconfortabila la birou duce la durere, disconfort si probleme de circulatie. De cele mai multe ori suntem tentati sa cumparam alt scaun, mai performant, cu perne de sustinere lombara, arcuri, memorie, carbon si tot asa. Sau cumparam alt birou, mai inalt, mai mare, mai lat.

Doar ca aceste demersuri sunt usor inutile. Pana nu invatam sa stam corect la birou, nu facem decat sa cheltuim bani.

Cum stam la birou? Pe ce stam si la ce distanta? Cum ne alegem scaunul?

Un video mai mult decat clar despre ce pozitie sa abordam la birou in asa fel incat durerile de spate sa dispara si ... sa econimisim bani.

Cum ne aliniem spatele si stam “drept”

Umeri adusi in fata, tensiune intre omoplati, cap cazut intre umeri - cam asta e pozitia pe care, fara sa stim si sa vrem, o abordam zilnic si mai ales la birou.

Ajungem sa “stam ghebosi” si, cand ne dam seama, automat indreptam spatele fortat, impingand de umeri in spate. Din pacate, nu aceasta este pozitia de drepti.

Cum ne aliniam spatele si abordam o pozitie naturala pentru a evita durerea cervicala, durerea la nivel toracic sau lombara?

Exercitiul e simplu, dureaza 5 secunde si poate fi explicat usor si copiilor.