Ajuta-te singur!

În viziunea noastră, pacienții nu trebuie să depindă de specialist. După ce se încheie tratamentul, pacientul are nevoie să se bucure de autonomie, de starea de bine și să aibă resurse de a remedia, fără intervenția specialistului, probleme minore de sănătate.

Recomandari in faza ACUTA a durerii de spate

Ce facem atunci când trecem printr-un episod de durere acută la nivelul spatelui?

În primul rând, vă recomandăm să rețineți REGULA DURERII: când avem o durere trebuie să vedem dacă sunt prezente și simptome neurologice: dacă durerea radiază de la nivelul spatelui spre și în picior, dacă există amorțeală, înțepătură, furnicături, ace care se duc în anumite zone ale piciorului: degete, gambă, gleznă.

Ce faceți într-un episod de durere acută? Cumva vă atârnați de bară sau vă relaxați și vă întindeți pe un scaun? Sau dormiți relaxat, ca atunci când nu aveți nicio durere? Poate alegeți să stați în picioare sau mergeți mult, pentru că "mișcarea face bine"?

Și preferata noastră: faceți cumva exerciții de pe net?

Urmăriți acest video pentru a vedea exact care este conduita într-un episod de durere acută. Ce să faceți și, mai ales, CE SĂ NU FACEȚI! Veți afla indicații despre cum să vă ridicați din scaun, cum să dormiți, cât să stați în picioare, cât să mergeți, ce exerciții trebuie să faceți, cât să limitați ridicarea de greutăți.

Corectia durerii in faza subacuta a durerii de spate

Ce facem cand o durere de spate ne ia prin surprindere si nu avem cum sa ajungem la un specialist? Poate suntem in vacanta sau sau nu gasim un terapeut disponibil imediat. 

Va propunem o metoda sigura prin care puteti reduce disconfortul si durerea.

Avem nevoie de ajutorul unei persoane. Apoi ne culcăm pe spate, iar persoana care ne va ajuta în acest exercițiu trebuie să se uite în direcția picioarelor noastre și să vadă care parte a bazinului este mai sus. Sub această parte punem un prosop pentru a și mai sus acest segment, să spunem cu 5 cm aproximativ.

Continuarea este in acest video. Urmariti cum evidentiaza Doctor Orest Bolbocean, medic neurolog, etapele acestui proces de a diminua o durere de spate acasa. 

Cum alegem și purtam lombostatul/orteza lombara sau gulerul cervical

În cazul în care aveți recomandări de purtare a unui lombostat (brâu medical, orteză lombară) sau a unui guler cervical trebuie să știți, în primul rând, cum îl alegeți. 

Alegerea acestui dispozitiv este decisivă în procesul nostru de recuperare. Cum alegem puteți vedea în acest video. 

Al doilea pas: de unde le cumpărați. La recomandarea specialistului puteți să va adresați unui magazin specializat în tehnică medicală sau le puteți cumpăra din online, cu mențiunea să știți ce anume să alegeți. 

Cum le purtați și cât păuteți vedea în acest video. Sfatul nostru este să urmați indicațiile specialistului sau explicațiile oferite de medicul neurolog Orest Bolbocean. Deși le purtăm pe corpul nostru, sunt dispozitive medicale și nu haine, astfel că aici "stiliștii" nu au un cuvânt de spus. :)

Cum dormim? Perna, salteaua si pozitiile in somn

Ce este important pentru un somn odihnitor? Perna, salteaua, temperatura, așternuturile sau poziția? 

Pozitia in care dormim este cea mai importanta, dar care este cea mai potrivita?

Dacă în timpul somnului apar durere și amorțeli, cauza poate fi compresie nervului și mai puțin salteaua sau perna. 

În timpul somnului corpul nostru se manifestă diferit față de atunci când suntem activi. În primul rând scade tensiunea arterială. 

Care este legătura între artere, ce facem în timpul zilei sau postura noastră cea mai frecventă și un somn odihnitor, din care să nu ne trezim cu amorțeli, dureri și senzația de înțepeneală aflați în acest video. 

Mai aflați și cum alegeți perna în funcție de ce manifestări aveți, ce poziție este optimă pentru noi. 

Vă recomandăm să vizionați cu atenție mare acest video. Fiecare om este diferit și particularitățile individuale sunt unice. Recomandările primite de la persoane bine intenționate, dar fără competențe medicale, pot face mai mult rău decât bine. 

Vizionare plăcută și somn ușor! 

Recomandari pentru ridicat greutati si cumparaturi

Facem asta în fiecare zi: ridicăm greutăți. Indiferent că e vorba de copil, o pisică, gantere la sală sau cumpărăturile de la supermarket pentru a le pune în portbagaj.

Un numar mare de cazuri de dureri de spate si blocaje apar in urma ridicarii greutatilor dintr-o pozitie incorecta. Ne grăbim, vrem să ajungem mai repede sau să terminăm treaba mai devreme. 
Modul in care ridicam o greutate se invata prin constructia unui reflex.

Un video scurt despre bazele acestei mișcări, unde trebuie să fim atenți și cum o putem face optim.

Scaunul, biroul si pozitia la birou

Timpul petrecut la birou, pe scaun, este similar cu timpul petrecut în pat, atunci când dormim.

O pozitie inconfortabila la birou duce la durere, disconfort si probleme de circulatie. De cele mai multe ori suntem tentati să cumparam alt scaun, mai performant, cu perne de sustinere lombara, arcuri, memorie, carbon si tot asa. Sau cumparam alt birou, mai inalt, mai mare, mai lat. 

Doar ca aceste demersuri sunt usor inutile. Pana nu invatam sa stam corect la birou, nu facem decat sa cheltuim bani. 

Cum stăm la birou? Pe ce stăm și la ce distanță? Cum ne alegem scaunul?

Un video mai mult decat clar despre ce pozitie sa abordam la birou in asa fel incat durerile de spate sa dispara si ... sa econimisim bani.

Cum ne aliniem spatele si stam “drept”

Umeri aduși în față, tensiune între omoplați, cap căzut între umeri - cam asta e poziția pe care, fără să știm și să vrem, o abordăm zilnic și mai ales la birou.

Ajungem să “stăm gheboși” și, când ne dăm seama, automat îndreptăm spatele forțat, împingând de umeri în spate. Din pacate, nu aceasta este pozitia de drepti.

Cum ne aliniam spatele si abordam o pozitie naturala pentru a evita durerea cervicală, durerea la nivel toracic sau lombară?

Exercitiul e simplu, dureaza 5 secunde si poate fi explicat usor si copiilor.