Tratam burnout-ul: problemele de oboseala, lipsa de concentrare si iritabilitatea la adulti

Va regasiti in ce scrie mai jos?

  • scaderea libidoului si a dorintei
  • stari de oboseala, tulburari de concentrare si atentie
  • scaderea randamentului si a capacitatii de memorare
  • iritabilitate, stari de nervozitate
  • capacitate redusa de a gestiona relatiile cu ceilalti

Acestea sunt etapele prin care trece o persoana pana ajunge la epuizare sau burnout.

Stres cronic sau stres acut?

Daca stiti sa faceti diferenta intre aceste doua tipuri de stres aveti sanse sa nu intrati niciodata in burnout.

Oamenii nu au evoluat pentru stres cronic, ci pentru stresul acut. Acest tip de stres poate dura de la cateva minute pana la cateva ore si este util atunci cand avem nevoie sa ne aparam, sa gasim solutii, sa schimbam ceva in mediul inconjurator care nu ne face bine.

Stresul acut apare atunci cand o persoana se confrunta cu o provocare imediata sau o situatie tensionata, iar organismul reactioneaza prompt pentru a gestiona acea situatie.

Negestionate corect, aceste situatii pot genera stres prelungit, care duc astfel la stresul cronic, o stare pentru care corpul nostru nu a fost pregatit de evolutie si care poate avea consecinte negative asupra sanatatii fizice si mentale.

Stresul cronic este devastator pentru psihicul, emotionalul si calitatea relatiilor sociale ale unei persoane care sufera din cauza acestei probleme. Un om afectat de stresul cronic se confrunta, in fiecare zi, cu o tensiune uriasa. Prin urmare, stresul cronic este un real pericol pentru sanatate si determina aparitia bolilor cardiace, cirozei, cancerului, boli ale plamanilor, afectiuni ale pielii.

Pana si medicii o patesc

Dr. Orest Bolbocean - povestea mea cu burnout-ul

Aprilie 2018. Am dat examenul final pentru certificarea P-DTR. L-am luat si astfel am intrat in randul celor 5 terapeuti de top la nivel mondial din miile care au incercat sa o faca. Am zburat acasa si 2 saptamani mai tarziu, am ajuns in spital pentru ca mi-a cedat organismul. De 4 ani faceam 3 lucruri in paralel: cresteam clinica proprie, predam la studentii de la UMF si la fiecare 5-6 saptamani luam avionul si zburam la cursuri. Imi tot spuneam ca termin cu acest examen si dupa ma linistesc. Simteam de mult timp ca nu mai am forta si energie, slabisem in ultimul an vreo 10 kg. Norocul meu era ca partea mentala mergea brici.

Cand am ajuns la UPU, nu eram pe deplin constient ce mi se intampla. Apoi au inceput regretele ca nu m-am oprit la timp, ca am tras de mine, ca nu am alocat timp familiei. Uitandu-ma acum inapoi, imi dau seama ca semnele incepusera de cel putin un an.

Ce am facut ca sa imi revin din burnout

Mi-am dat seama cu ce ma confrunt: un sistem cazut, asa ca m-am intrebat: cum il repornesc?

Aveam avantajul ca eram si sunt, pe langa medic neurolog, un specialist in domeniul terapiilor complementare.

Am testat si combinat diverse metode de tratament. Am facut acupunctura, tratamente homeopate, exercitii din Asia, fitoterapie si ceaiuri chinezesti, balneoterapie, terapie emotionala, psihoterapie. Cam tot ce auzisem si ce avea cat de cat rezultate. Vorba unui pacient: „Pentru a ma face bine, sunt de-acord sa fac tratamente chiar daca nu sunt recunoscute inca de Organizatia Mondiala a Sanatatii”

A fost o perioada „interesanta”. Mi se intampla in consultatie sa nu imi aduc aminte pasii, pe care ii facusem, de mii de ori. Analizandu-ma, am facut asocierea ca asa se simt oamenii cu Alzheimer sau Dementa. Au sclipiri de luciditate combinate cu pauze si deconectare completa de la realitate.

Cum sunt acum, dupa burnout

In 10 luni am reusit sa-i dau restart organismului, iar dupa inca un an am ajuns la ceea ce eram inainte, si chiar mai bine. Pandemia din 2020 a fost pentru mine o gura de aer. Sotia mi-a ca m-a vazut doar sporadic in acea luna pentru ca eram retras intr-o camera si munceam.

Rezultatul?

In august 2021 am deschis a doua clinica, iar in iulie 2022 a treia. Am schimbat orasul, scoala copiilor si viata, atat a familiei mele cat si a celor din jur.

Cred ca, pentru ca am trecut prin asta, inteleg pacientii cu burnout. Reusind sa ies dintr-un burnout care mi-a pus viata in pericol, imi este clar cum sa ii ajutam pe cei care se adreseaza la Empatio cu simptome similare.

Burnout-ul are 3 componente

Componenta fizica: dureri fizice - oboseala si epuizare permanente - afectiuni ale pielii - alpitatii, transpiratie, puls crescut - scaderea imunitatii - dureri de cap - tulburari ale somnului.

Componenta emotionala: Iritabilitate si nervozitate - libido scazut - reactii emotionale exagerate - anxietate - tulburari de dispozitie - catastrofizare - lipsa energiei si a motivatiei - furie, agresivitate.

Componenta mentala: scaderea focusului - scaderea capacitatii de memorare - scaderea performantei cognitive - scaderea initiativei in munca.

Cauzele burnout-ului

Cauzele sunt multiple, cativa factori contribuind la aparitia acestor stari:

Traumatice: trecerea printr-un accident sau suferinta fizica va determina corpul sa mobilizeze toate resursele organismului pentru recuperare si revenire la starea intiala.

Metabolice: probleme hormonale (cel mai frecvent hormonii tiroidieni - cortizol, hormoni sexuali (estrogenul / progesteronul); lipsa unor microelemente / vitamine.

Viscerale: afectarea functiilor optime ale ficatului, pancreasului sau rinichilor; afectarea sistemului digestiv (constipatie / balonari / modificari ale scaunului).

Emotionale: acestea pot fi atat socuri puternice unitare - stres acut (pierderea unei persoane dragi, probleme financiare, abuzuri etc.) cat si cronice, prezente o perioada indelungata de timp (nivel concurential ridicat, obligatii de indeplinit fata de familie / busines, relatii toxice in cuplu / la munca).

Stilul de viata: timpul liber insuficient, lipsa orelor necesare de odihna si somn, lipsa orelor rezervate pentru familie, sport si relaxare, alimentatia nesanatoasa.

Cele mai comune simptome sunt in numar de 10, de multe ori nefiind percepute de catre persoana care le resimte. Organismului nostru ii este greu sa identifice ceva ce nu a trait anterior. Nu are grad de comparatie, nu stie care sunt reperele, nu detine suficiente informatii.

Aflati daca sunteti in stare de burnout in mai putin de 2 minute

Daca aveti un nivel mediu sau ridicat va putem ajuta, faceti primul pas!

Cum tratam burnout-ul in clinicile Empatio

Tehnica P-DTR este cea care, dupa mii de pacienti tratati, ne confirma eficienta in a reechilibra relatia dintre sistemele mental, emotional si fizic. Beneficiul pentru pacienti este ca terapia P-DTR poate sa rezolve probleme vizibile: durere, disfunctie, oboseala, tulburari de somn, dar si pe cele mai putin evidente, care tin de partea mental-emotionala: stres, reactii exagerate, inceput de depresie, iritabilitate, libido scazut, sentimentul de inadecvare, stima de sine scazuta, lipsa motivatiei.

P-DTR (Proprioceptive - Deep Tendon Reflex) se ocupa cu “stergerea” istoricului de reactie si “reprogramarea” software-ului nostru.

Ce face P-DTR? O resetare completa

Daca este sa ne gandim la corpul nostru ca la un computer, atunci hardware-ul este tot corpul fizic (oase, muschi, organe interne) iar software-ul este creierul nostru, cel care le coordoneaza si le conduce.

P-DTR reface istoricul relatiei dintre stimul si reactie, restabileste functiile si le readuce in parametri neutri, in care sa functioneze corect. P-DTR este o terapie nedureroasa, se aplica la toate categoriile de varsta si, cel mai important, rezultatul se resimte imediat si este de durata. Aceasta tehnica este utila pentru probleme FUNCTIONALE. Tratamentul va afecta in mod benefic sistemul nervos al organismului in general si urmatoarele sisteme in particular: digestiv, musculo-scheletic, circulator si limfatic.

Ce metode aplicam pe langa P-DTR?

Fiecare caz este individual, fiecare persoana are combinatia unica atat a cauzelor cat si a manifestarilor. Pornind din experientele proprii, am testat si combinat diverse metode de tratament, pastrand si aplicandu-le pe cele mai eficiente, care aduc rezultate rapide.