Totul despre hernie

Hernia de disc, fie cervicală sau lombară, această afecțiune atât de frecventă, este populară dar puțin cunoscută. 

Ce înseamnă asta: multă lumea vorbește despre ea, dar puțini știu ce este, cum apare, cum se tratează.

Ce este hernia de disc si cum apare?

Herniile de disc sunt fenomene degenerative și apar acolo unde o curbură de coloană trece în alta: cervicalul trece în toracic, toracicul în lombar și lombarul în sacru. Cele mai frecvente hernii de disc apar la nivel lombar, L4-L5 și la nivel cervical, C5-C6.

Ce se întâmplă în timp de ajungem să dezvoltăm hernii de disc? Aflați răspunsul din acest video, care explică și ilustrează cum apare hernia de disc.

Conduita in faza acuta a durerii

Ce facem atunci când trecem printr-un episod de durere acută la nivelul spatelui? 

În primul rând, vă recomandăm să rețineți regula durerii: când avem o durere trebuie să vedem dacă sunt prezente și simptome neurologice: dacă durerea radiază de la nivelul spatelui spre și în picior, dacă există amorțeală, înțepătură, furnicături, ace care se duc în anumite zone ale piciorului: degete, gambă, gleznă.

Urmăriți acest video pentru a vedea exact care este conduita într-un episod de durere acută. Ce să faceți și, mai ales, ce să nu faceți! Veți afla indicații despre cum să vă ridicați din scaun, cum să dormiți, cât să stați în picioare, cât să mergeți, ce exerciții trebuie să faceți, cât să limitați ridicarea de greutăți.

Metode de tratament al herniei de disc

  1. Operația. Nu toate herniile trebuie operate, ele fiind afecțiuni ce pot fi recuperate prin alte metode, mult mai puțin invazive.
  2. Pacientul „nu face nimic și lasă să treacă problema de la sine”. Nu e tocmai cea mai bună alegere. 
  3. Tratament inadecvat, după ureche, cu metode excentrice, exotice și uneori la limită. 
  4. Tratamentul conservator. În Empatio aplicăm un protocol amplu, adaptat pe diagnostic, starea pacientului și conține un ansamblu de etape, cu strânsă legătură între ele.

Resorbtia/vindecarea herniei de disc fara operatie

Hernia de disc a devenit un fel de Bau Bau, un inamic cu care trăim și care ne amenință de fiecare dată când vrem să ridicăm ceva, când nu putem face mișcare, alerga sau juca tenis, când ne provoacă durere, ne limitează mișcările și, până la urmă, viața. 

Această afecțiune e plină de mituri, iar cel mai cunoscut este: “Am hernie de disc, trebuie să mă conserv, să reduc mișcarea și să mă operez.” Nu vrem “să vă dezamăgim”, dar aveți nevoie să vă spunem că foarte, dar foarte puține cazuri de hernie de disc necesită operație.

Primele atestari ale reducerii herniei de disc fara operatie dateaza din anii 50. In 1984 a fost publicat primul studiu imagistic care a repus in atentia lumii medicale resorbtia herniei de disc fara tratament chirurgical. Anual sunt publicate articole in reviste de specialitate care atesta si confirma acest fapt. Sunt deja mii de pacienti inclusi in studii, dl dr. Bolbocean sustinand o lucrare pe aceasta tema, sintetizand atat informatiile publicat ela nivel Mondial, cat si rezultatele obtinute in Clinica Empatio ultimii 10 ani.

Cand este necesara operatia de hernie?

Urmariti in acest video o discuție între doi specialiști neuro, care va aduce foarte multă claritate și lumină în ceea ce privește miturile herniei de disc. Marius Dabija, medic primar neurochirurg, director medical Spitalul Clinic de Recuperare “Prof. Dr. N. Oblu” Iași și Doctor Orest Bolbocean, medic neurolog, fondator al clinicilor Empatio. 

Dr. Marius Dabija - "Puțini pacienți care acuză dureri de spate ar trebui trimiși de medicii de familie în neurochirurgie. Parcursul lor trebuie să înceapă la un reumatolog, neurolog și nu la mine. Multe cazuri de dureri de spate nu sunt hernie și multe cazuri de hernie de disc, chiar semnificative, cervicală sau lombară, au evoluție pozitivă după un an și soluția chirurgicală nu se mai aplică. Intervențiile chirurgicale pe hernia de disc au devenit populare, dar sunt soluții aplicabile doar în cazuri în care alte soluții nu pot funcționa: terapie manuală, kinetoterapie, recuperare medicală.”

Regresia dimensionala a herniei

Am luat cateva examene RMN ale pacientilor de la Empatio si am mers la colegii radiologi pentru a obiectiva rezultatele obtinute in reducerea herniei de disc fara operatie.

Am reușit să uimim un medic primar radiolog cu regresia dimensională a unei hernii de disc, fără operație. La 12 luni de la prima investigație IrM, pacientul nostru, cu o hernie de disc severă, a repetat analiza imagistică. Cu ambele rezultate am fost la d-na Doctor Cătălina Ciolpan, Medic Primar Radiologie și Imagistică Medicală. În unele locuri hernia era încă prezentă, mult diminuată, iar în alte zone afectate a dispărut complet. Astfel ca imagistica demonstreaza regresia dimensionala a herniei.

De la hernie de 4 mm la 16 mm

Pacientul care a urmat tratament de pe net

Ce poate face o conduită greșită, alta decât cea recomandată de medicul specialist? Ce se întâmplă cu progresul obținut în terapie individualizată atunci când alegem să ascultăm sfaturile prietenilor și nu recomandările medicului? 

Un pacient recuperat în 3 ședințe în Empatio, în proporție de 80%, a decis să se auto-trateze făcând exerciții găsite în spațiul online. Urmările sunt mai mult decât o lecție, sunt o experiență de nedorit. A agravat hernia, de la 4 mm la 16 mm. Au apărut din nou durerile și mobilitatea a fost afectată și a primit indicație operatorie. Acum pacientul are un drum lung de recuperare post-operator, pentru care ne-a ales tot pe noi.  

Vă recomandăm să fiți prudenți atunci când e în joc sănătatea voastră. Progresul este o muncă de echipă, împărțit în mod egal între dedicarea terapeutului, medicului specialist și implicarea pacientului. Orice e în afara conduitei de recuperare și a schemei terapeutice poate pune în pericol nu doar progresul de până atunci, ci și sănătatea în tot ansamblul ei.