Totul despre hernie

Hernia de disc, fie cervicala sau lombara, aceasta afectiune atat de frecventa, este populara dar putin cunoscuta.

Ce inseamna asta: multa lumea vorbeste despre ea, dar putini stiu ce este, cum apare, cum se trateaza.

Ce este hernia de disc si cum apare?

Herniile de disc sunt fenomene degenerative si apar acolo unde o curbura de coloana trece in alta: cervicalul trece in toracic, toracicul in lombar si lombarul in sacru. Cele mai frecvente hernii de disc apar la nivel lombar, L4-L5 si la nivel cervical, C5-C6.

Ce se intampla in timp de ajungem sa dezvoltam hernii de disc? Aflati raspunsul din acest video, care explica si ilustreaza cum apare hernia de disc.

Conduita in faza acuta a durerii

Ce facem atunci cand trecem printr-un episod de durere acuta la nivelul spatelui?

In primul rand, va recomandam sa retineti regula durerii: cand avem o durere trebuie sa vedem daca sunt prezente si simptome neurologice: daca durerea radiaza de la nivelul spatelui spre si in picior, daca exista amorteala, intepatura, furnicaturi, ace care se duc in anumite zone ale piciorului: degete, gamba, glezna.

Urmariti acest video pentru a vedea exact care este conduita intr-un episod de durere acuta. Ce sa faceti si, mai ales, ce sa nu faceti! Veti afla indicatii despre cum sa va ridicati din scaun, cum sa dormiti, cat sa stati in picioare, cat sa mergeti, ce exercitii trebuie sa faceti, cat sa limitati ridicarea de greutati.

Metode de tratament al herniei de disc

  1. Operatia. Nu toate herniile trebuie operate, ele fiind afectiuni ce pot fi recuperate prin alte metode, mult mai putin invazive.
  2. Pacientul „nu face nimic si lasa sa treaca problema de la sine”. Nu e tocmai cea mai buna alegere.
  3. Tratament inadecvat, dupa ureche, cu metode excentrice, exotice si uneori la limita.
  4. Tratamentul conservator. In Empatio aplicam un protocol amplu, adaptat pe diagnostic, starea pacientului si contine un ansamblu de etape, cu stransa legatura intre ele.

Resorbtia/vindecarea herniei de disc fara operatie

Hernia de disc a devenit un fel de Bau Bau, un inamic cu care traim si care ne ameninta de fiecare data cand vrem sa ridicam ceva, cand nu putem face miscare, alerga sau juca tenis, cand ne provoaca durere, ne limiteaza miscarile si, pana la urma, viata.

Aceasta afectiune e plina de mituri, iar cel mai cunoscut este: “Am hernie de disc, trebuie sa ma conserv, sa reduc miscarea si sa ma operez.” Nu vrem “sa va dezamagim”, dar aveti nevoie sa va spunem ca foarte, dar foarte putine cazuri de hernie de disc necesita operatie.

Primele atestari ale reducerii herniei de disc fara operatie dateaza din anii 50. In 1984 a fost publicat primul studiu imagistic care a repus in atentia lumii medicale resorbtia herniei de disc fara tratament chirurgical. Anual sunt publicate articole in reviste de specialitate care atesta si confirma acest fapt. Sunt deja mii de pacienti inclusi in studii, dl dr. Bolbocean sustinand o lucrare pe aceasta tema, sintetizand atat informatiile publicat ela nivel Mondial, cat si rezultatele obtinute in Clinica Empatio ultimii 10 ani.

Cand este necesara operatia de hernie?

Urmariti in acest video o discutie intre doi specialisti neuro, care va aduce foarte multa claritate si lumina in ceea ce priveste miturile herniei de disc. Marius Dabija, medic primar neurochirurg, director medical Spitalul Clinic de Recuperare “Prof. Dr. N. Oblu” Iasi si Doctor Orest Bolbocean, medic neurolog, fondator al clinicilor Empatio.

Dr. Marius Dabija - "Putini pacienti care acuza dureri de spate ar trebui trimisi de medicii de familie in neurochirurgie. Parcursul lor trebuie sa inceapa la un reumatolog, neurolog si nu la mine. Multe cazuri de dureri de spate nu sunt hernie si multe cazuri de hernie de disc, chiar semnificative, cervicala sau lombara, au evolutie pozitiva dupa un an si solutia chirurgicala nu se mai aplica. Interventiile chirurgicale pe hernia de disc au devenit populare, dar sunt solutii aplicabile doar in cazuri in care alte solutii nu pot functiona: terapie manuala, kinetoterapie, recuperare medicala.”

Regresia dimensionala a herniei

Am luat cateva examene RMN ale pacientilor de la Empatio si am mers la colegii radiologi pentru a obiectiva rezultatele obtinute in reducerea herniei de disc fara operatie.

Am reusit sa uimim un medic primar radiolog cu regresia dimensionala a unei hernii de disc, fara operatie. La 12 luni de la prima investigatie IrM, pacientul nostru, cu o hernie de disc severa, a repetat analiza imagistica. Cu ambele rezultate am fost la d-na Doctor Catalina Ciolpan, Medic Primar Radiologie si Imagistica Medicala. In unele locuri hernia era inca prezenta, mult diminuata, iar in alte zone afectate a disparut complet. Astfel ca imagistica demonstreaza regresia dimensionala a herniei.

De la hernie de 4 mm la 16 mm

Pacientul care a urmat tratament de pe net

Ce poate face o conduita gresita, alta decat cea recomandata de medicul specialist? Ce se intampla cu progresul obtinut in terapie individualizata atunci cand alegem sa ascultam sfaturile prietenilor si nu recomandarile medicului?

Un pacient recuperat in 3 sedinte in Empatio, in proportie de 80%, a decis sa se auto-trateze facand exercitii gasite in spatiul online. Urmarile sunt mai mult decat o lectie, sunt o experienta de nedorit. A agravat hernia, de la 4 mm la 16 mm. Au aparut din nou durerile si mobilitatea a fost afectata si a primit indicatie operatorie. Acum pacientul are un drum lung de recuperare post-operator, pentru care ne-a ales tot pe noi.

Va recomandam sa fiti prudenti atunci cand e in joc sanatatea voastra. Progresul este o munca de echipa, impartit in mod egal intre dedicarea terapeutului, medicului specialist si implicarea pacientului. Orice e in afara conduitei de recuperare si a schemei terapeutice poate pune in pericol nu doar progresul de pana atunci, ci si sanatatea in tot ansamblul ei.