Protruzia de disc

Protruzia și hernia de disc – sunt doar două etape diferite ale unui proces patologic. Orice deformare a suprafetei discului intervertebral fără existenta unei rupturi ale acestuia poarta denumire de protruzie, iar dupa ce acesta se rupe – hernie.

Noi nu tratăm durerea, ci cauza acesteia

Protruzia și hernia de disc – sunt doar două etape diferite ale unui proces patologic. Orice deformare a suprafetei discului intervertebral fără existenta unei rupturi ale acestuia poarta denumire de protruzie, iar dupa ce acesta se rupe – hernie. Este unicul factor care face diferenta intre acestea. Protruzia discului este este întotdeauna mai mica și are o expresie clinica minima. Prin urmare, nu este necesara interventia chirurgicala, si intotdeauna sunt tratate conservator.

Cel mai eficient tratament al protruziei de disc este terapia manuala. Atata timp cat la nivelul discurilor intervertebrale se formeaza protruzii, in paralel cu acestea se dezvolta diverse tensiuni musculare patologice. Aceste tensiuni musculare nu sunt observate de catre pacient. Valoarea oricarui medic consta in identificarea precoce a simptomelor afectiunilor in curs de dezvoltare. Numai un tratament complex și cuprinzător oferă o garanție pentru a preveni aparitia unei hernii.

Deoarece protruzia este un fenomen premergator aparitiei herniei de disc intervertebrale, tipurile de protruzie si hernie vor fi similare. Altfel spus, protruzia mediala se poate transforma in hernie mediala, protruzia laterala in hernie laterala etc.

Tratamentul protruziilor discale

Identificarea unei protruzii de disc nu trebuie sa ne duca cu gandul imediat la operatie. În cele mai multe cazuri, tratamentul non-chirurgical inițiat prompt dă rezultate excelente.

Astfel, indiferent de tipul protruzie, tactica de tratament va fi determinata de o serie de factori. În primul rând, localizarea și dimensiunea acesteia, existenta compresiei asupra nervilor sau maduvii.

De asemenea este necesara specificarea duratei bolii, prezența de sechestrare sau alte complicatii. Este importanta vârsta și sexul pacientului, greutatea, înălțimea, și toate bolile asociate. Pe baza acestor date se stabileste decizia finală cu privire la metoda utilizata pentru a vindeca o protruzie a discului intervertebral.