Entorsa reprezinta traumatizarea prin intindere excesiva a ligamentelor care stabilizeaza o articulatie.
Pe langa rolul de stabilizare articulara, ligamentele au un rol de control a directiei in care dorim sa facem o miscare, ele avand o legatura foarte stransa cu muschii care produc miscarea in acea articulatie. Ligamentele, ca si muschii, au capacitatea de a se intinde, doar ca in cazul ligamentelor aceasta proprietate este mult mai redusa. Ele fixeaza o articulatie si ii permite un anumit grad de mobilitate astfel incat sa nu se produca luxarea acesteia (depasirea limitelor anatomice) in timpul miscarii. O intindere a ligamentului de peste 8% din lungimea lui poate sa duca la aparitia unor microleziuni sau chiar rupturi partiale iar una peste 16% are ca rezultat ruptura totala a ligamentului.
Mecanismele de producere
Din cauza unor microtraumatisme muschii care lucreaza in aceeasi directie cu ligamentul nu vor mai functiona corect. Deci biomecanica articulatiei va fi compromisa. Din momentul in care ligamentul isi va pierde „sustinatorul”, el va fi suprasolicitat, pentru ca va trebui sa preia partial din functia muschiului. In timp, acest ligament va suferi multiple microleziuni. Uneori putem simti mici dureri, dar sa dam vina pe lipsa activitatii fizice sau pe o suprasolicitare in acea zi („am mers mai mult”). Un efort asupra articulatiei compromise poate cauza o entorsa. Acea articulatie nu va mai avea posibilitatea sa faca fata chiar si unor eforturi pe care de obicei le consideram simple.
Recuperarea dupa o entorsa
Daca vorbim despre o entorsa cu ruptura totala a ligamentelor atunci este necesara o interventie chirurgicala. In situatia in care este o entorsa cu ruptura partiala exista doua variante :
- In cazul sportivilor, cand acea articulatie este solicitata intens, in functie de proportia in care este rupt ligamentul putem opta pentru interventia chirurgicala sau recuperarea clasica
- In cazul celor care nu practica un sport regulat, aceasta proportie se schimba si se opteaza mai mult pentru o recuperare clasica.
In cazul entorselor de gradul 1, cand avem doar intinderea usoara a fibrelor ligamentului si microleziuni, vom opta pentru o perioada de repaus si recuperarea clasica.
Atat in cazul unei entorse de gradul 1, cat si in cazul unei entorse cu ruptura partiala sau totala, dupa repaus si tratamentul clasic, recuperarea presupune „reactivarea” acelui muschi sau grupe musculare, care lucrau impreuna cu ligamentul, pentru a evita un alt traumatism.