Luxatia
Noi nu tratăm durerea, ci cauza acesteia
Luxaţia este un traumatism care presupune pierderea contactului total sau parţial al capetelor osoase ale unei articulaţii. În cazul suspiciunii unei luxaţii este obligatorie prezentarea la un ortoped.
Cel mai des luxaţia se produce in urma unui traumatism important, direct asupra articulaţiei, dar şi în urma unei forţări articulare de o intensitate mai ridicată, când ligamentele şi muşchii care o fixează nu funcţionează corect. În funcţie de gravitatea traumatismului, vor avea de suferit si parţile moi din jurul articulaţiei. Pot fi insotite de fracturi, rupturi capsulare şi/sau ligamentare, rupturi musculare, lezarea sau compresia vaselor sanguine sau a nervilor.
Tratamentul luxaţiei
Primul pas care trebuie realizat dupa producerea unei luxatii este repoziţionarea capetelor osoase, de către un ortoped, prin procedura numita „reducere”. În funcţie de nivelul de lezare a structurilor periarticulare poate fi necesara intervenţia chirurgicală (cand este insotita de rupturi capsulare sau ligamentare). Tratamentul luxaţiilor, fără un grad ridicat de afectare a părţilor moi, constă în repoziţionarea capetelor osoase şi imobilizarea articulaţiei într-un apart gipsat sau orteză.
Recuperarea si prevenirea
Recuperarea trebuie să înceapă cât mai devreme. Iniţial se va opta pentru proceduri de fizioterapie şi contracţii izometrice, pentru reducerea edemului şi îmbunătăţirea metabolismului local, dar şi pentru menţinerea tonusului muscular. Ulterior se va trece la exerciţii uşoare de tonifiere şi întărire musculo-ligamentară.
Destul de frecvent articulaţiile care au fost luxate recidivează. Din cauza traumatismului produs, sistemul nervos central poate deconecta anumite grupe musculare pentru a evita suprasolicitarea articulaţiei. Cel mai important aspect al recuperării îl reprezintă „repornirea” musculaturii şi a ligamentelor din jurul ei. Ulterior procesul de recuperare vizeaza reeducarea şi întărirea musculaturii prin exerciţii de forţă.