Luxatia este un traumatism care presupune pierderea contactului total sau partial al capetelor osoase ale unei articulatii. In cazul suspiciunii unei luxatii este obligatorie prezentarea la un ortoped.

Cel mai des luxatia se produce in urma unui traumatism important, direct asupra articulatiei, dar si in urma unei fortari articulare de o intensitate mai ridicata, cand ligamentele si muschii care o fixeaza nu functioneaza corect. In functie de gravitatea traumatismului, vor avea de suferit si partile moi din jurul articulatiei. Pot fi insotite de fracturi, rupturi capsulare si/sau ligamentare, rupturi musculare, lezarea sau compresia vaselor sanguine sau a nervilor.

Tratamentul luxatiei


Primul pas care trebuie realizat dupa producerea unei luxatii este repozitionarea capetelor osoase, de catre un ortoped, prin procedura numita „reducere”. In functie de nivelul de lezare a structurilor periarticulare poate fi necesara interventia chirurgicala (cand este insotita de rupturi capsulare sau ligamentare). Tratamentul luxatiilor, fara un grad ridicat de afectare a partilor moi, consta in repozitionarea capetelor osoase si imobilizarea articulatiei intr-un apart gipsat sau orteza.

Recuperarea si prevenirea


Recuperarea trebuie sa inceapa cat mai devreme. Initial se va opta pentru proceduri de fizioterapie si contractii izometrice, pentru reducerea edemului si imbunatatirea metabolismului local, dar si pentru mentinerea tonusului muscular. Ulterior se va trece la exercitii usoare de tonifiere si intarire musculo-ligamentara.

Destul de frecvent articulatiile care au fost luxate recidiveaza. Din cauza traumatismului produs, sistemul nervos central poate deconecta anumite grupe musculare pentru a evita suprasolicitarea articulatiei. Cel mai important aspect al recuperarii il reprezinta „repornirea” musculaturii si a ligamentelor din jurul ei. Ulterior procesul de recuperare vizeaza reeducarea si intarirea musculaturii prin exercitii de forta.