Coordonator Empatio Kineto & Kids

Kt. Anamaria Besleaga

In consultatie le explic pacientilor ce este kinetoterapia: daca despartim cuvantul in 2 parti si mergem la originile lui ne referim la recuperarea prin miscare. Dar ce recuperam? Recuperam o functie alterata, indiferent ca ne referim la o functie musculo-scheletala sau a organelor interne.

Corpul trebuie privit ca un intreg. Exercitiul pe care il dam pacientului, daca vrem cu adevarat sa personalizam kinetoterapia, este necesar sa il dam cu un scop si pacientul are nevoie sa fie prezent fizic si mental pe toata perioada exercitiului. Este necesara concentrarea pacientului la ceea ce face pentru a putea angrena cat mai multe arii din creier.

Corpul se supune celor 3 legi: echilibrul, economia de energie si confortul - sa nu doara. Suntem dispusi sa facem orice, numai sa nu doara si vom adopta posturi deficitare, vom bloca mobilitatea pe anumite zone, refuzand sa facem anumite miscari.

Ce recuperam?

Atunci cand refuzam sa ne miscam de frica durerii, la nivel de harta mentala apar modificari. Creierul functioneaza pe principiul ce nu folosesti pierzi, asa ca zonele din corp care sunt folosite mai putin pierd din teritoriu, iar cele care sunt folosite mai intens castiga teritoriu. Drept urmare, devine tot mai greu sa facem unele miscari, deoarece creierului ii este greu sa recunoasca tipul de miscare si sa activeze acea parte a creierului responsabila pentru asta.

Ceea ce recuperam prin kinetoterapie (prin miscare) este teritoriul pierdut de la nivelul hartii mentale, atat din punct de vedere senzorial cat si motor.

Ceea ce am invatat gresit trebuie dezvatat, ca apoi sa lase loc invatarii corecte. Primul pas este constientizarea miscarii sau posturii gresite apoi, prin implicarea 100% din partea pacientului si a kinetoterapeutului, se creeaza un nou tipar de miscare. Dupa suficiente repetari, tiparul nou devine familiar, noua postura este instalata si astfel pacientul se simte mai bine.

Cum recuperam?

Prin kinetoterapie reeducam stereotipurile motorii create. Corpul este facut sa se miste permanent, insa datorita job-ului sau a stilului de viata mentinem timp indelungat aceeasi pozitie.

Astfel, o parte din muschi vor fi pe pozitie de scurtare, iar altii pe pozitie de alungire. Adoptand zilnic aceeasi postura, muschii vor ramane asa. In timp apar si modificari articulare si nu ne dam seama de acest lucru, pentru ca ele se intampla incet in timp.

Rolul kinetoterapiei este de a provoca creierul pacientului sa recupereze din memoria inconstienta (din automatism) miscarile compensatorii, pacientul sa le inteleaga, ca apoi sa implementam miscari constiente care vor duce la activarea unei miscari fara compensare.

Serviciile noastre sunt de recuperare medicala, profilaxie (vrei sa te simti si sa functionezi bine), kinetoterapie curativa.

In functie de etapa de varsta, pacientii nostri adreseaza cel mai frecvent:

  • Intre 18 si 45 de ani postura este cel mai des adresata, scaderea capacitatii la efort, plus dureri lombare, dorsale, cervicale si dureri de umar sau genunchi. Hernia de disc ramane cea mai frecventa afectiune adresata.
  • Dupa 45 de ani pacientii nostri vin in continuare cu diagnostice de hernie de disc si recuperam mult pentru acest segment hernia sau ligamentul incrucisat post-operator.