Tratăm 97,5% din cazurile de hernie de disc fără operație

Esența tratamentului pentru hernia de disc este refacerea mișcării corecte la nivelul coloanei vertebrale și eliberarea atât a rădăcinii nervoase cât și a nervului, pe tot traiectul său. Astfel, refacem mișcarea normală la nivelul coloanei și hernia de disc se retrage fără operație.

Simptomele herniei de disc

Hernia de disc este o afecțiune frecvent întâlnită la persoanele peste 35 ani, manifestată prin două categorii de simptome:

  • durere lombară (de spate) apărută după efort sau șezut prelungit, cel mai frecvent este pe o parte a spatelui și este însoțită de iradierea durerii spre fesă sau picior. Se accentuează la mișcările obișnuite, aplecat, stat  în șezut/picioare peste 30 min. Poate fi însoțită de senzații de amorțeală, arsură la nivelul spatelui/piciorului.
  • durere la nivelul piciorului, cel mai frecvent pe partea posterioară/laterală, cu dificultatea de a se ridica pe vârfuri/călcâie, uneori percepută ca ceva ce se întinde când ne aplecam.

Care sunt consecințele herniei și cum ne poate afecta viața

Pe termen lung, dacă hernia nu este tratată corespunzător, apar alte hernii și se adaugă simptome noi, mult mai dificil de tratat/gestionat sau se poate ajunge la operație. 

Hernia este o afecțiune care ne poate afecta viața pe termen scurt, mediu și lung, atât la nivel de mobilitate, mișcare, cât și la nivel social și emoțional. Viața ne poate fi afectată constant de simptome precum:

  • Pacientul poate deveni supraprotectiv cu propria persoană – având o grijă exagerată la activitățile zilnice.
  • Limitarea activităților cotidiene - va evita să ridice o greutate, nu va putea să stea dreaptă, sa meargă pe o distanta mai lunga. Postura va fi una aplecată în față, încovoiată, mersul lent sau greoi.

  • Normalizarea afecțiunii –  în cazul  în care afecțiunea este veche și tratamentul nu a dat rezultate, pacientul poate să spună despre el că „m-am învățat cu durerea” și astfel va alege să trăiască cu această afecțiune, limitându-și activitățile cotidiene și cele sportive. 

Cum tratăm în Empatio hernia fără operație?

Știind procesele neurologice și biomecanica coloanei vertebrale, afectarea cărora produce hernia și durerea de spate, acționăm asupra acestor factori în trei direcții în cadrul ședințelor de tratament:

  1. Global, prin reglarea musculaturii paravertebrale, atât la segmentul coloanei unde este localizată (de exemplu lombar), cât și celelalte segmente (cervical și dorsal). Este cea mai corectă abordare pentru că biomecanic, mișcările coloanei sunt interdependente și o vertebră lombară blocată în mișcarea ei are drept consecință blocajul vertebrelor cervicale.
  2. Identificăm zonele unde nervul este comprimat și îl decongestionăm. Dacă este să facem analogia nervului cu un fir care are originea la nivelul coloanei și se întinde către degete, acesta poate fi comprimat la origine sau pe traiectul acestuia. Din experiența noastră, peste 80% din cazurile de compresie ale nervului sunt localizate pe traiect și contribuie la simptomele pacientului (durere, amorțeală, deficit de forță).
  3. Stimularea nervului și exercițiile la domiciliu pentru a recupera funcțiile acestuia.

De ce dispare hernia fără operație?

Hernia are la bază o componentă mecanică. Vertebrele se apropie, discul dintre ele este turtit, se rupe și comprimă rădăcina nervoasă. Poate fi un episod brusc după aplecat / rotație / ridicat greutăți sau un fenomen lent.

Gândiți-vă la pacienții imobilizați la pat. Ei dezvoltă leziuni ale pielii din cauza compresiei saltelei. Profilaxia acestor escare este mobilizarea pacientului la fiecare 30-50 minute. La fel se întâmplă cu hernia: apasă încet și continuu pe nerv, generând dureri și amorțeli. Esența tratamentului pentru hernia de disc este refacerea mișcării corecte la nivelul coloanei vertebrale și eliberarea atât a rădăcinii nervoase cât și a nervului, pe tot traiectul său. Astfel, refacem mișcarea normală la nivelul coloanei și hernia de disc se retrage fără operație.

0

dintre pacienții tratați de la Empatio evită operația de hernie de disc

0

dintre pacienți sunt tratați global (coloană, mână, picior)

0

dintre pacienți au dovada la IrM (RMN) de reducere/dispariție a herniei la 7-8 luni după tratament

După primele 4-5 ședințe simptomele sunt ameliorate în proporție de 50-80%. Durerea scade ca intensitate, pacientul simte o siguranță în activitățile zilnice, postura este mai dreaptă, se reface forța la nivelul piciorului/mâinii.
Reducerea cu 30% după prima ședința și cu 90% după a patra ședința.

Hernia de disc se poate trata fără operație

Doctor Orest Bolbocean

Doctor Orest Bolbocean este medic neurolog, doctor în Științe Medicale și cercetător, trainer și fondator al clinicilor Empatio. Doctor Orest Bolbocean este în top 5 terapeuți certificați la nivel mondial în tehnica P-DTR. 

Conceptul care stă la baza tratării herniei de disc fără operație este abordarea globală a organismului: fizic, mental și emoțional.

Testimoniale pacienți

"Mi s-a părut incredibil dupa prima ședință. Soția mea a rămas șocată când m-a văzut. Nu-i venea să creadă că eu am urcat sus la etaj. Sincer să spun, și când am fost la celelalte clinici, mă simțeam bine când plecam. Dar a doua zi, eram la fel. Ei, aici a fost de la o ședință la alta minunat. Deja la a treia sedinta eram perfect." 

Una din pacientele noastre care a avut ambiția și a reușit recuperarea unor simptome de lombosciatica cauzată de o hernie de disc lombară. Avea dureri groaznice de picior, nu si-l simtea si a primit recomandare de operatie imediata de la neurochirurg. Pareza de picior stang, genunchi instabil si indicatie obligatorie de operatie. Pacienta acum e bine si operatia nu a mai avut loc.