Care este cauza aparitiei herniei de disc intervertebrale?


Coloana vertebrala este sustinuta de mușchi, care formeaza un corset muscular al acesteia. Cea mai importantă funcție a corsetului muscular este echilibrarea și distribuția uniformă a sarcinii pe axa verticală a coloanei vertebrale.

In situatia pastrarii de catre muschi a acestor condiții discul intervertebral diminua incarcarea verticala, realizand o amortizare. Acest lucru se datorează distribuției uniforme a sarcinii de catre nucleul pulpos pe intreaga circumferința a inelului fibros. Este similar cu modul în care o minge sare înapoi atunci când este apasata de sus.

Figura 1

 1. distribuția sarcinii pe axa verticală la nivelul coloanei
 2. vertebră
 3. disc intervertebral
 4. musculatura paravertebrală

Figura 2

 1. nucleul pulpos
 2. inelul fibros

Activitatea fizică scăzută și lipsa de înțelegere ca muschii trebuie intretinuti la fel cum avem grija de sanatatea dentara sau igiena corpului, adica intr-un mod constant și regulat, duce la perturbarea functiei acestora, a fluxulul sanguin și aportului de substante nutritive. Deoarece discul intervertebral nu este vascularizat, iar nutritia sa se efectuează prin intermediul mușchilor din jur, în disc incep sa se dezvolte procese degenerative (acesta degradeaza, isi pierde din elasticitate). În plus, funcționarea incorectă a corsetului muscular spinal cauzeaza un dezechilibru biomecanic.

Toți acești factori într-un moment dat provoaca o deviere de la axa verticală, deplasarea vertebrelor și migrarea nucleul pulpos din centrului discului spre una din laturile sale. În acest segment inelul fibros este supus unei tensiuni suplimentare, sub influența careia este treptat deformat, întins, devenind mai subtire.

Acest fenomen este asemanator procesului de formare a “genunchilor” la pantaloni cand stam jos. Deformatia rezultata are denumirea de protruzie discala si este precursoarea herniei de disc intervertebral.

 1. dezechilibru muscular
 2. presiune suplimentara
 3. protruzia discului

Accentuarea ulterioara a acestui proces este finalizat prin intinderea inelului fibros, ruptura acestuia și iesirea prin spatial fisurat a unui fragment din nucleul pulpos. Din acest moment, procesul este cunoscut sub numele de hernie de disc.

 1. migrarea nucleului pulpos în afara inelului
 2. ruptura inelului fibros

Tipuri de hernie de disc


Impactul asupra organismului, indus de catre hernia de disc, este diferit in functie de localizarea, dimensiunea si tipul acesteia. Pentru intelegerea acestor fenomene este necesara cunoasterea unor detalii anatomice.

Vertebra, privita separat, are o asemanare cu un lacat. Partea principala, masiva, se numeste “corp vertebral”, acesteia fiind atasat “arcul vertebral”. Corpurile vertebrale sunt orientate anterior, spre stomac, iar arcurile – posterior, spre spate. Acestea prezinta deasemenea niste prelungiri, numite apofize spinoase, care se pot palpa (simti) daca punem mana pe spate.

Discul intervertebral este situat intre vertebrele osoase si este mai mic decât acestea. Arcurile vertebrale sunt suprapuse reciproc formand un canal, care adaposteste maduva spinarii. Două ramuri nervoase se separă de măduva spinării, se unesc formand nervul spinal, inconjura discul intervertebal si ies de la nivelul coloanei printr-un tunel numit orificiu intervertebral(foramen).

Datorita particularitatilor anatomice ale coloanei vertebrale, cea mai durerosa este hernia de disc laterala. Chiar daca are o dimensiune mica, ea realizeaza o compresie importanta asupra nervului datorita apropierii de aceasta. Exista cazuri in care hernia de disc patrunde in orificiul intervertebral si stranguleaza nervul spinal. Acest tip de angajare poarta denumirea de hernie intraforaminala

Care este rolul tratamentului manual al herniei de disc?

Rezumand mai sus principalele mecanisme ale bolii se observa un dezechilibru muscular, un deficit de circulatie si implicit nutritie, deplasarea vertebrelor osoase, ruptura discului fibros, deplasarea nucleului pulpos.

Tratamentul non-chirurgical al herniei de disc este format din actiunea manuala usoara care vizează toate procesele patologice enumerate.

În primul rând, se elimina ușor deplasarea vertebrelor și se aduc în poziția lor normală.

În al doilea rând, se relaxeaza muschii incordati si restabilim echilibrul corsetului muscular al coloanei vertebrale.

Si, în cele din urmă, se stabilizeaza distributia verticală a sarcinii pe axa coloanei vertebrale.

Toate aceste acțiuni permit redistribuirea uniforma a greutatii pe întreaga circumferință a discului intervertebral, eliminarea excesul de presiune și crearea unei oportunități de regenerare.

De asemenea, este accelerat procesul de vindecare și pacientul nu mai prezinta acele dureri chinuitoare care însoțesc această patologie.

Astfel, prin actiunea asupra acestor factori patologici, terapia manuala joaca un rol major in tratament non-chirurgical al herniei de disc.

Care este rezultatul? Ce se intampla cu hernia de disc?


Ati văzut vreodată cum se umfla gelatina uscata când este tinuta in apă? Interiorul discului – acest nucleu pulpos gelatinos, conține o cantitate mare de apă. In cazul unei hernii de disc, un fragment dintr-un nucleu gelatinos iese prin fisura discala. Odata cu normalizarea presiunii este activat procesul de vindecare. Tesutului care inconjoara discul, elimina treptat apa din fragmentul exteriorizat, acesta se micsoreaza, se deshidrateaza si se reduce semnificativ în dimensiuni. Discul fibros se vindeca aproximativ la fel ca rana tăiata la deget. În timpul procesului de vindecare structurile fibroase acopera ruptura si ficseaza hernia, lăsând doar o cicatrice. Acest proces este numit fibrozarea discului intervertebral .

La ce trebuie de asemenea să acordati atenție


Asiguram un tratament complet și calificat pentru hernie de disc. Cuvântul “complet” – este crucial pentru munca noastră.

Fiecare caz va fi evaluat în mod individual și cuprinzător – fara formalism si rutina.

Este important sa retineti – cu cat mai devreme se incepe tratamentul herniei de disc cu atat mai rapid va aparea vindecarea acesteia.

Suntem aici pentru nevoile tale

Trimite-ne un mesaj