Discul intervertebral este constituit din nucleul pulpos inconjurat de catre un inel fibros dens. Ruptura inelului fibros si extruzia prin acesta a unei parti a nucleului pulpos poarta denumirea de hernie de disc.

Particularitatile herniei de disc lombare


Zona lombara este cel mai solicitat segment al coloanei vertebrale. Cea mai multa presiune este asupra ultimelor doua discuri (L4-L5 si L5-S1). Acest lucru se datoreaza faptului ca, pe langa incarcarea verticala, regiunea respectiva este axul principal de flexie, extensie si rotatie in zona lombosacrata. Aceasta particularitate determina aparitia cea mai frecventa
a herniilor de disc la acest nivel. Mai multa presiune = mai multa uzura. Coloana lomara este constituita din cinci vertebre intre care este pozitionat discul intervertebral. Numerotarea vertebrelor se face de sus in jos, find utilizata litera L. Hernia de disc lombara L4-L5 descrie localizarea discului intervertebral intre vertebrele osoase L4 si L5. S1 se refera la prima vertebra
sacrata, aflata in continuarea coloanei lombare. In dependenta de nivelul herniei de disc si directia in care nucleul pulpos prolabeaza (in spate sau lateral), simptomele prezente de pacient difera.

Simptomele herniei de disc lombare


Hernia de disc are efecte atat asupra coloanei vertebrale cat si asupra nervilor, ligamentelor, muschilor, vaselor, organelor.

Din acest motivsimptomele herniei de disc lombare sunt impartite in doua grupe – vertebrale si extravertebrale. In medicina, un grup de simptome este denumit sindrom, astfel putem sa le separam in doua sindroame: vertebral si radicular.

Sindromul vertebral se manifesta prin urmatoarele simptome:

  • Modificari ale configuratiei anatomice a coloanei vertebrale;
  • Tensiunea musculaturii din zona lombara;
  • Limitari ale amplitudinii miscarii;
  • Durere locala la nivel lombar;

Aceste simptome ale herniei de disc lombare sunt cauzate de cresterea tonusului musculaturii paravertebrale, care poate avea ca efect modificari postural (pacientul ramane blocat in anumita pozitie) si aparitia unei scolioze functionale temporare. Este insotit de dificultate la mers, ridicat sau mentinerea anumitor pozitii in culcat. Efortul fizic, pastrarea indelungata a unor pozitii incomode, frigul, stresul – sunt factori care pot accentua simptomele herniei de disc lombare.

Sindromul radicular — apare datorita compresiei herniei de disc asupra radacinilor nervoase a nivelul coloanei vertebrale.

Nervii spinali


Coloana noastra este ca un bradut: avem in centru tulpina (maduva, protejata de structura osoasa a coloanei vertebrale) de la care se desprind cate 2 radacini nervoase pe fiecare parte la fiecare nivel vertebral ce asigura functionarea corecta a organismului uman.

Nervul spinal este format din doua radacini care ies din partea anterioara si posterioara a maduvei: cea senzitiva (care transmite sensibilitatea - intepatura, atingere, vibratie etc.) si cea motorie (care raspunde de miscare, forta). Aceste radacini se unesc si formeaza nervul. Daca exista afectarea nervului sau radacinii, simptomele apar in regiunea specifica de care “este raspunzator” acest nerv/radacini.

Sindromul radicular este cel mai important semn al herniei de disc.

Daca la examenul IRM sau CT a fost identificata hernia de disc, dar nu exista sindrom radicular, inseamna ca hernia respectiva de disc nu comprima nervul si nu este cauza durerii.

Simptomele specifice aparute in sindromul radicular:

  1. Diminuarea sau abolirea reflexelor
  2. Deficit de forta
  3. Tulburari de sensibilitate
  4. Durere pe traiectul radacinii

Herniile de disc lombare in segmentele L1-L2 si L2-L3 sunt intalnite rar. Daca manifestarile clinice indica o leziune in acest segment, sunt necesare investigatii suplimentare. Frecvent in aceasta regiune sunt localizate tumori sau procese inflamatorii.

Hernia de disc L3-L4 poate comprima radacina L4. Simptomele principale: scaderea reflexului rotulian. durerea, amorteala si scaderea sensibilitatii sunt localizate pe partea antero-interna a coapsei.

Hernia de disc L4-L5 poate comprima radacina L5. Simptome: slabiciunea musculaturii care trage degetul mare si laba piciorului. Pacientul merge dificil pe calcai, scapa piciorul. Durerea, amorteala si scaderea sensibilitatii sunt pe partea laterala a coapsei, in partea anterioara a gambei si se continua pana la degetele 1-3.

Hernia de disc L5-S1 poate comprima radacina S1. Simptome clinice: diminuarea fortei in muschii gambei. Este dificil mersul pe varfuri. Durerea, amorteala si scaderea sensibilitatii este pe partea posterioara a coapsei, gambei si partea laterala a talpii spre degetul mic.

Localizarea simptomelor radiculare generate de hernia de disc lombara


Zonele de inervatie a nervilor spinali lombari

Figura 1

Figura 2

Figura 3

Durerea lombara poate fi cauzata de alte afectiuni care decurg in paralel cu hernia de disc. Un medic cu experienta poate face diagnosticul diferential corect si ulterior sa indice investigatii suplimentare si planul de tratament.

Pentru mai multe detalii vezi lombosciatica, mecanismul aparitiei herniei de disc, tratamentul herniei de disc fara operatie.

Suntem aici pentru nevoile tale

Trimite-ne un mesaj