Modificari genunchi la copii: genu varum, genu valgum, genu recurvatum, genu flexum

Genunchii sunt considerati cea mai importanta articulatie, cu rol important in sprijin. Genunchii sunt considerati suspensia corpului nostru.

Peste 10 ani experienta in recuperare medicala

Peste 12.000 de pacienti tratati cu success

Rezultate pozitive dovedite clinic si imagistic

Modificarile de la nivelul genunchiului sunt de 4 tipuri

Deviatiile de ax ale genunchilor in plan frontal (genu varum - picioare in paranteza si genu valgum - genunchi in X) sunt foarte frecvente la copii. In majoritatea cazurilor sunt benigne si se corecteaza spontan. Important este sa fie depistate formele patologice si sa se inceapa un tratament specific precoce.

In mod normal, fiziologic, toti copiii prezinta genu varum de la nastere pana la varsta de 18 luni datorita unei incurbari a femurului si a tibiei. Pentru o perioada scurta, de la cateva luni, intre 18-24 luni, membrele inferioare sunt aproape rectilinii, urmand ca dupa varsta de 2 ani sa apara genu valgum.

Se intalneste mai des la fete, din cauza cresterii mai accentuate a condililor interni si la persoane cu un tonus muscular slab. Acest termen de “genu valgum” se poate adresa atat situatiei fiziologice, cat si situatiei patologice. Uneori, desi este fiziologica, situatia poate persista in timp, devenind patologica datorita unor cauze genetice, ereditare, sau afectiuni osoase metabolice. In mod consecutiv, biomecanica articulatiei este compromisa, inclusiv mersul este compromis, fiind caracterizat prin deformarea articulara angulara si durere in regiunile anterioara si mediala.

Genu valgum sau genunchi in X reprezinta una din afectiunile “problematice”, in sensul ca aceasta patologie poate afecta mersul. Incidenta acestei boli este necunoscuta, ea putand aparea familial sau sporadic, insa reprezinta una dintre cauzele cele mai frecvente de durere la nivelul articulatiei.

Important de retinut:

  • Genu varum este frecvent la copilul de 1-2 ani si dispare in majoritatea cazurilor
  • Genu valgum este frecvent la copilul de 3-4 ani si dispare spontan
  • Genu varum care continua sa se agraveze dupa varsta de 2 ani si genu valgum care se agraveaza dupa varsta de 4 ani, trebuie considerate ca patologice
  • Imobilizarea gipsata este inutila sau chiar daunatoare in cazurile de deviatii la varstele cand acestea sunt normale

1. Care sunt cauzele?

Genu varum sau genunchi in "O" poate fi determinat de:

  • Rahitism (este cea mai frecventa cauza)
  • Poate avea caracter familial
  • Osteomielita
  • Tuberculoza genunchiului
  • Fracturi consolidate vicios
  • Infectii sau tumori ale oaselor

2. Cand apare?

Genu varum sau genunchii in O: Incidenta de aparitie: prima copilarie (de la nastere pana la varsta de 18 luni ). Este mai frecvent la baieti.

3. Cum se trateaza?

  • Tratament etiologic: in cazul rahitismului, se efectueaza tratamentul medicamentos al bolii.
  • Kinetoterapie: Specialistii nostri de la Empatio Kineto & Kids pot recomanda diverse exercitii specifice pentru asuplizarea si tonifierea musculaturii adiacente articulatiei genunchiului, in vederea obtinerii unei stabilitati cat mai bune si corective. Terapie manuala si Kinesio Tapping, talonete pentru corectarea eventualei inegalitati de membre sau a asocierii unor deformari ale boltei plantare.
  • Tratament chirurgical: in deformatiile mari, la recomandarea medicului ortoped pediatru.

4. Cine il diagnosticheaza, cum si cand?

Medicul ortoped / pediatru stabileste diagnosticul initial in urma examinarii picioarelor si a mersului. Pe langa examenul fizic, poate recomanda si o radiografie a piciorului afectat pentru a observa structura osoasa. Medicul mai poate recomanda si testarea nivelului de vitamina D pentru a exclude rahitismul.

1. Care sunt cauzele?

Genu valgum sau genunchii in "X" poate fi determinat de:

  • Traumatism sau infectie la nivelul genunchiului sau piciorului
  • Malformatii osoase provocate de rahitism (o boala determinata de lipsa vitaminei D si a calciului)
  • Alte boli patologii osoase
  • Obezitate (kilogramele in plus pun presiune pe genunchi)
  • Artrita articulatiei genunchiului

2. Cand apare?

Genu valgum sau picioarele in X - in dezvoltare le avem, in mod natural, aproximativ dupa varsta de 2 ani, frecvent la 3-4 ani, dupa care pana la varsta de 6-7 ani picioarele ar trebui sa se alinieze. In cazul in care se agraveaza dupa 4 ani si devierea este unilaterala, genu valgum este considerat patologic si trebuie tratat.

3. Cum se trateaza?

Tratamentul recuperator al acestei afectiuni poate fi realizat prin kinetoterapie, fizioterapie, masaj medical. In unele situatii este necesar tratamentul ortopedic, iar in caz de genu valgum patologic idiopatic este necesar tratamentul chirurgical, care se poate face prin osteotomie sau hemiepfiziodeza. In functie de severitatea genu valgum si de particularitatile cazului, tratamentul se face individualizat. Kinetoterapia are drept scop mobilizarea metodica bazata pe tonifierea in regim de scurtare a grupelor musculare slabite si toniferea in regim de alungire a grupelor musculare scurtate.

4. Cine il diagnosticheaza, cum si cand?

  • Consult ortopedie pediatrica si apoi recuperare medicala.
  • Examenul fizic complet - medicul va observa inegalitatea lungimii picioarelor, unghiul de aliniament al genunchiului, forma neregulata a talpilor sau a incaltamintei. De asemenea, se va analiza felul in care copilul sta in picioare sau in timpul mersului.
  • Daca medicul considera necesar, va recomanda investigatii suplimentare precum radiografia sau examenul RMN, pentru a observa cu exactitate gradul de deformare.

1. Care sunt cauzele?

La pacientii diagnosticati cu genu recurvatum, articulatia genunchiului se deschide peste unghiul 0° (pozitia dreapta a piciorului). Posibile cauze pentru genunchiul hiperflexibil pot fi:

  • Contractura musculara a cvadricepsului: contractura congenitala a cvadricepsului si contractura cvadricepsului post injectare
  • Traume puternice si cu impact asupra genunchiului
  • Alte posibile cauze pentru aceasta problema:

Leziunile cerebrale, cauzate de un AVC sau de o trauma puternica la nivelul capului, pot cauza un mers incorect, determinand hiperextensia genunchiului. De asemenea, poliomielita poate fi o cauza pentru genu recurvatum, deoarece provoaca o atrofiere a cvadricepsului si a musculaturii gambei, flexie plantara spastica si contractura tendonului calcaiului (tendonul Ahilian).

2. Cand apare?

Genu recurvat - in functie de cauza, aceasta patologie o putem depista din mica copilarie pana la varstnici.

3. Cum se trateaza?

a. Tratament forme usoare

In cazul formelor usoare, abordarea pentru genunchi hiperextins este metoda RICE: Rest, Ice, Compression, Elevation.

Odihna (eng. Rest)
Daca manifestarile genu recurvatum s-au produs in urma unei traume fizice la genunchi, este recomandata evitarea activitatii respective si respectarea unui program de odihna. Pentru deplasare, poate fi utilizat un scaun cu rotile, iar in perioada de repaus, pacientul poate urma si sesiuni de kinetoterapie ortopedica. De asemenea, conform recomandarilor medicului, poate lua medicamente cu rol antiinflamator si pentru reducerea senzatiilor de durere.

Gheata (eng. Ice)
Actiunea compreselor cu gheata asupra zonei afectate poate ajuta la reducerea umflaturilor si la ameliorarea durerilor. Gheata se aplica local, timp de aproximativ 15 minute. Se repeta aceasta procedura de mai multe ori in timpul unei zilei. Nu se recomanda contactul direct dintre gheata si piele pentru a se evita posibilele deteriorari la nivel cutanat.

Compresie (eng. Compression)
Medicul specialist poate indica benzile de compresie speciale pentru tratarea formelor usoare de genu recurvatum. La fel ca gheata, un anumit nivel al compresiei poate fi esential in reducerea manifestarilor acestei patologii, precum inflamatia si durerile.

Ridicare (eng. Elevation)
Un genunchi hiperextins trebuie ridicat ori de cate ori este posibil intr-o zi. In cazul copiilor diagnosticati cu genu recurvatum, defectele biomecanice specifice se pot corecta prin purtarea unei orteze si exercitii de kinetoterapie specifice.

b. Tratament forme severe

In cazul formelor severe de genu recurvatum, medicul specialist poate recomanda interventia chirurgicala pentru alinierea genunchiului sau pentru refacerea tendoanelor, ligamentelor si suporturilor structurale afectate de o trauma puternica.

4. Cine il diagnosticheaza, cum si cand?

Diagnosticul genu recurvatum se bazeaza in primul rand pe examenul clinic. Inspectia in picioare si mers, masuratori articulare si teste de stabilitate articulara ofera de obicei medicului suficiente informatii pentru a face un diagnostic. Razele X pot fi utilizate ca instrument de diagnosticare daca se suspecteaza afectarea osoasa.

Un genu recurvatum se dezvolta treptat, deoarece tesutul conjunctiv limitativ cedeaza doar lent. Severitatea depinde de factorii cauzali, in special de faptul daca muschii stabilizatori functioneaza in continuare sau nu. Ca urmare a dezalinierii, se poate dezvolta osteoartrita genunchiului (gonartroza).

1. Care sunt cauzele?

Pot fi primare si secundare: tuberculoza genunchiului, traumatisme, gonartroza, artrite, paralizii spastice, hiperactivitatea musculara din spatele coaptei din diferite motive.

2. Cand apare?

Genu flexum poate aparea incepand cu adolescenta daca este dobandit. Semne si simptome:

  • Intre coapsa si gamba se formeaza un unghi deschis spre linia mediana (semnul cel mai evident)
  • Mersul leganat (in fazele cele mai severe ale deficientei)
  • Piciorul scobit (cel mai frecvent semn) sau picior plat (din cauza tensiunii accentuate a tibiei)

3. Cum se trateaza?

  1. Kinetoterapie
    • Tonifierea in conditii de scurtare a musculaturii anterioare a coapsei si gambei, concentric si in cursa inchisa
    • Tonifierea in conditii de alungire a musculaturii posterioare copsei si gambei, excentric in cursa externa.
  2. Masajul terapeutic

4. Cine il diagnosticheaza, cum si cand?

Diagnosticul se pune pe baza anamnezei (istoricul bolii), a examenului clinic si paraclinic de catre medicul ortoped sau medicul pediatru in functie de caz.

  • Clinic: bazat pe simptomatologie
  • Paraclinic: bazat pe radiografia segmentului respectiv

Abordarea terapeutica la Empatio Kineto & Kids Iasi

Atunci cand pacientul ajunge in clinica noastra, indiferent daca vine trimis de un specialist medical sau din decizie proprie, se face o anamneza completa a pacientului: simptome, manifestare, stil de viata etc. Aceasta evaluare este facuta de coordonatorul clinicii, Anamaria Besleaga si, daca este cazul, pot participa la evaluare si alti specialisti Empatio.

  • In majoritatea patologiilor, tratamentul initial este de 1:1 pana in momentul in care pacientul este stabil. Fiecare pacient primeste un tratament adaptat afectiunii sau disfunctiei, gradului de efort pe care il poate sustine, varstei si, daca este cazul, comorbiditatilor prezente. In aceasta etapa sedintele de tratament pot fi in fiecare zi sau cu frecvente mai rare si se desfasoara doar in format pacient-terapeut.
  • Dupa stabilizarea pacientului, terapia poate evolua catre sedinte de 1:2, sau in cazul in care pacientul opteaza, terapia poate ramane de 1:1 pe toata durata tratamentului.

Copiii pana la varsta de 5-6 ani au parte de terapie doar 1:1, coordonata si asistata de fiziokinetoterapeuti cu expertiza in kinetoterapie pentru copii si bebelusi si aptitudini in a comunica empatic cu pacientii de varsta mica si foarte mica.