Fractura este distructia osului cu deplasare ulterioara a partilor acestuia. Poate fi cauzata de un factor mecanic(traumatism) sau aparuta ca o consecinta a unui proces inflamator sau degenerativ.
Cauze aparitiei fracturilor
Fracturile pot fi impartite in doua grupe. In primul caz fractura intervine ca rezultat al actiunii directe asupra osului a unor factori mecanici: lovitura, cadere. Cauzele fracturii din a doua grupa sunt modificarile proprii ale osului si fragilitatea excesiva a acestuia, determinata de factori interni(osteoporoza, tumori, edeme). In aceasta situatie riscul fracturii creste, fiind posibila aparitia acestora in timpul activitatilor curente(mers, ridicat greutati).
Se diferentiaza doua tipuri de fracturi:
Fracturi inchise, care nu se vizualizeaza si nu exista deformare a pielii si fracturi inchise cand osul sau fragmentul osos penetreaza pielea. In aceasta situatie riscul este crescut din motivul patrunderii infectiei in zona lezata.
In locul fracturii se formeaza calosul osos care va uni si consolida in timp zona respectiva. Formarea acestuia are cateva etape, fiind conditionata de un proces corect de recuperare. Faza de mineralizare osoasa se intinde pe o durata intre doua si patru luni.
Tratament
Initial este asigurata fixarea osului fracturat: prin atela gipsata, orteza sau interventie chirurgicala.
Dupa aproximativ 14 zile se recomanda initierea procesului recuperator. Deoarece fiecare caz este diferit individualizarea tratamentului este esentiala.