Text atribuit lui Dr. Orest Bolbocean, medic neurolog practician si fondator Empatio, Doctor in Stiinte Medicale, specialist in Terapie manuala, Kinesiologie aplicata si P-DTR.

Dacă este să ne gândim la corpul nostru ca la un computer, atunci hardware-ul este tot corpul fizic (oase, mușchi, organe interne) iar software-ul este creierul nostru, cel care le coordonează și le conduce.

Atunci când apari erori de “hardware”, însemnând dureri medii sau acute (dureri de cap, spate, mușchi sau articulații, stare de oboseală, tulburări emoționale, de dispoziție sau atenție) sau  disfuncționalități, căutăm specialistul care se ocupă specific de asta. Adică ducem la medic simptomatologia, nu cauza ei.
Neglijăm astfel faptul că o mare parte din durerea și disfuncția pe care o experimentăm este adesea o problemă cu „software-ul” nostru. 

Acum să vedem la nivel de detaliu.
Medical vorbind - Oamenii au receptori la nivelul pielii și corpului care, în funcție de stimuli (atingere, presiune, cald, frig, durere) creează o reacție. Reacția înseamnă răspuns neuromuscular: retragere bruscă, extindere, încordare musculară, poate înlemnire sau crispare.

Aceste informații (reacțiile) sunt vitale pentru a evita un traumatism al unei structuri (mușchi, ligament, organ etc.) dar, uneori, ceea ce a generat evitarea inițială nu mai este valabil, iar corpul nostru este blocat în acest pattern de fugă. 

Exemplu pentru a înțelege cele de mai sus - Amintiți-vă când mergeți să faceți poză de buletin: doamna va roagă să aplecați capul, coborâți bărbia, să priviți înainte etc. pentru a vă centra în poză. Pentru că noi nu stăm drept tot timpul, ci în poziții memorate. Sunt poziții/posturi involuntare păstrate de corpul nostru. De multe ori tindem să dăm vina pe activitățile zilnice - stau mult la birou, merg strâmb - dar în 90% din cazuri nu este așa. 

Creierul nostru, în fiecare milisecundă, face un check atât a propriilor semnale (interocepție) cât și celor care vin din exterior (exterocepție), încercând sa mențină echilibrul organismului. Uneori, semnalele proprii sunt eronate (am evitat o cădere și anumite grupe musculare s-au contractat. Ulterior creierul primește încă informația eronată că există riscul de a cădea. Și observăm că “stăm strâmb”, nu mai putem să facem o genuflexiune, când ne spălam la chiuvetă ne doare spatele, după o perioadă la birou avem dureri cervicale etc.).

Durerea apare când este afectat echilibrul. 
 

Haideți să și exemplificăm cu un mic test. Stați în picioare, tălpille și degetele lipite de sol, mâinile întinse și depărtate la nivelul umerilor. Mențineți poziția 20 de secunde cu ochii deschiși, apoi închideți. Veți observa că permanent oscilați (față, spate, lateral).

Aceste mici oscilații sunt normale (când cădem în față, musculatura din spate trebuie să se contracte ca sa evite căderea). Dacă aceste oscilații sunt exagerate într-o anumită parte, înseamnă că ceva de pe partea opusă nu-și poate realiza funcția corect. Și nu ar trebui să se întâmple acest lucru. Este o poziție neutră, nu doare nimic special, nu trebuie să ne forțăm. Este mai grav când amplitudinea căderii se accentuează la închiderea ochilor (rămâne doar informația interoceptivă). Răspunzător pentru asta este creierul, pentru că el controlează acest proces și/sau primește informații eronate de la corp sau, chiar dacă dă comanda, ea nu se execută suficient de rapid. 

Ce face P-DTR?

P-DTR®️ (Proprioceptive Deep Tendon Reflex) se ocupă cu “ștergerea” istoricului de reacție și “reprogramarea” software-ului nostru pentru că informația stocată la nivelul creierului nostru poate fi incorectă.
Acești receptori (hardware) pentru durere, întindere, presiune, cald, frig, vibrații trimit toate informațiile către creier pentru procesare, iar creierul are în vedere acest feedback atunci când ia decizii cu privire la modul în care ne mișcăm. Dacă aceste informații sunt incorecte, așa cum se întâmplă adesea, creierul ia deciziile pe baza unor informații greșite, astfel că apar dureri la nivelul corpului și disfuncționalități. 
P-DTR®️ reface istoricul relației dintre stimul și reacție memorat incorect de corp la nivel inconștient, restabilește funcțiile și le readuce în parametri neutri, în care să funcționeze corect.

Nu poți da vina pe mașina că îți oprește motorul, dacă nivelul uleiului, măsurat de calculator scade. Vezi becul aprins în bord, cobori, verifici, vezi că fizic este ok și cauti un specialist care să-ți șteargă eroarea pentru că este o problema de software și nu de hardware.

Și iarăși te bucuri de plăcerea de a merge.

Atât de simplu este și la oameni!

Va așteptăm la o #consultație.