Calitatea somnului nostru depinde în mare măsura de salteaua și de perna pe care dormim.
Pentru a scăpa de dureri de spate, unii medici recomandă să dormi pe o scândură acoperită cu o pătură, dar oare cât de confortabil poate fi acest somn? Respectând această indicație, toată noaptea coloana vertebrală este arcuită într-o poziție care dăunează articulațiilor și suprasolicită mușchii și ligamentele, generând disconfort și dureri. Alegerea greșită a saltelei provoacă sau accentuează unele boli cronice: dureri lombare, sciatică, artrită, tulburări circulatorii, insomnie, alergii, astm etc.
O simplă căutare pe internet oferă foarte multe opțiuni privind materiale, tipuri și calități ale saltelelor. Însă, trebuie să fiți conștienți că vânzările depind în mare măsura de reclamă. Acesta este motivul pentru care veți auzi foarte des expresii și cuvinte care „ne prind”: „medicală”, „ortopedică”, „anatomică” etc.
Saltea ortopedică înseamnă „pentru tratamentul oricărei deformări a corpului și compensarea lor” (gr Ortos -. Drept, corect și Pedia - educație). Anatomică = „respectă contururile corpului.” În realitate, saltelele nu fac nici una, nici alta. Există pur și simplu saltele confortabile. Restul este marketing.
Permiteți-mi să vă explic. Corpul fiecăruia dintre noi este unic. Prin urmare, percepția confortului este strict individuală. Salteaua confortabilă pentru un bărbat corpolent nu se potrivește unei domnișoare și vice-versa. Pentru a avea un efect ortopedic, ar trebui să se utilizeze o abordare sistematică și să se ia în considerare toate elementele: corp + saltea + bază. Țineți minte: salteaua nu poate fi în general ortopedică, acesta poate fi ortopedică doar pentru dumneavoastră.
Funcțiile principale ale saltelei sunt două:
- Suportul corpului - este abilitatea saltelei de a rezista la greutate și de a păstra spatele drept în timp ce dormiți. Funcția de sprijin este realizată de nucleul saltelei: arcuri sau latex, spumă etc.
- Confort - este abilitatea saltelei de a se potrivi cu forma corpului și de a reduce presiunea asupra punctelor de sprijin, pentru a nu schimba prea des poziția în timpul somnului. Straturile de umplutură sunt cele ce oferă confortul.
Ce să alegem?
Saltea
Dacă v-ați decis să vă cumpărați o saltea nouă, indicațiile de mai jos vă vor ajuta să faceți o alegere corectă:
- Gradul de fermitate a saltelei: pentru persoanele cu vârsta până în 40 de ani, recomand o saltea tare; pentru 40-60 de ani, o saltea medie și peste 60 de ani, una moale (producătorul specifică aceste caracteristici în descrierea saltelei).
- Dacă alegeți o saltea cu arcuri, contează numărul de arcuri/cm2. La saltelele tari este de 260 arcuri/cm2. Cu cât densitatea acestora este mai mare, cu atât este mai dură, nu se deformează și își păstrează calitățile în timp. De asemenea, este și mai elastică.
- Distanța ideală între lamelele patului pe care este poziționată salteaua este de 3-4 cm, lățimea lamelelor 8-12 mm.
Alegerea tipului de saltea este un parametru strict individual; până nu va culcați pe ea nu puteți ști dacă se potrivește corpului dumneavoastră. Din această cauză, nu vă recomand să o cumpărați de pe internet, fără să o testați în prealabil. Încercați cel puțin trei tipuri de saltele; stați întins 3-5 minute, în poziția în care dormiți de obicei. Cumpărați-o pe cea care este un pic mai tare decât v-a plăcut la testare. Este varianta ideală.
Pernă
Principalul rol al pernei este să asigure suportul capului și gâtului față de trunchi. Fiecare dintre noi are o conformație individuală, iar acesta este motivul pentru care ne simțim confortabil cu perne de diverse dimensiuni sau chiar fără ele. Alegeți-vă perna pe care dormiți bine.
Poziția în somn
Nu există o poziție ideală de dormit. Toate studiile efectuate și publicate de diverși cercetători sunt bazate pe valori medii. Este la fel ca și tensiunea arterială: se consideră normală valoarea de 120/80 mm Hg, dar nu este valabil pentru toți. Dormiți cum vă este comod.
Somn ușor!
Comments