In articulatia genunchiului exista 2 meniscuri: meniscul intern si meniscul extern. Meniscul consta din cartilaj fibros elastic si este in forma de litera "C”.
Pentru a intelege cum functioneaza meniscurile, imaginati-va urmatorul exemplu. Puneti o minge pe masa, ea se poate roti si aluneca. Daca puneti o gogoasa de cauciuc pe masa si plasati mingea in gaura, aceasta va deveni mult mai stabila, deoarece gogoasa din acest exemplu serveste drept "stabilizator" al mingii de pe masa. Prin analogie, meniscurile in articulatia genunchiului actioneaza ca o gogosa si articulatia genunchiului devine mai stabila.
Meniscul are diferite functii: distribuie sarcina, reduce tensiunea de contact, actioneaza ca stabilizator, limiteaza amplitudinea miscarilor.
Meniscul lateral este mai mic si mai mobil decat meniscul medial. Fiecare dintre ele arata ca o placa elastica in forma de C, formata din fibre de colagen. In timpul miscarii aceste placute se deplaseaza anteroposterior sau aluneca la rotatia genunchiului.
In timpul miscarii, meniscurile reduc presiunea asupra tibiei datorita distributiei sarcinii (prin urmare, dupa indepartarea meniscului, creste sarcina asupra cartilajului). Placile de colagen ajuta si la lubrifierea suprafetelor sensibile ale cartilajului.
Vascularizatia meniscului este doar pe 1/3 din suprafata, pe partea externa. La fel ca orice parte din organismul nostru, alimentarea cu sange a meniscului se deterioreaza odata cu varsta. De multe ori, atunci cand meniscul este lezat, se vindeca foarte lent sau nu se vindeca deloc.