În articulația genunchiului există 2 meniscuri: meniscul intern și meniscul extern. Meniscul constă din cartilaj fibros elastic și este în formă de litera "C”.

Pentru a intelege cum funcționează meniscurile, imaginați-vă următorul exemplu. Puneți o minge pe masă, ea se poate roti și aluneca. Daca puneți o gogoașa de cauciuc pe masă și plasați mingea în gaură, aceasta va deveni mult mai stabilă, deoarece Gogoașa din acest exemplu servește drept "stabilizator" al mingii de pe masă. Prin analogie, meniscurile în articulația genunchiului acționează ca o gogoșă și articulația genunchiului devine mai stabilă. 

Meniscul are diferite funcții: distribuie sarcina, reduce tensiunea de contact, acționează ca stabilizator, limitează amplitudinea mișcărilor. 

Meniscul lateral este mai mic și mai mobil decât meniscul medial. Fiecare dintre ele arata ca o placă elastică în formă de C, formată din fibre de colagen. In timpul Mișcării aceste plăcute se deplasează anteroposterior sau aluneca la rotația genunchiului.

În timpul Mișcării, meniscurile reduc presiunea asupra tibiei datorită distribuției sarcinii (prin urmare, după îndepărtarea meniscului, crește sarcina asupra cartilajului). Plăcile de colagen ajută și la lubrifierea suprafețelor sensibile ale cartilajului.

Vascularizația meniscului este doar pe 1/3 din suprafața, pe partea externa. La fel ca orice parte din organismul nostru, alimentarea cu sânge a meniscului se deteriorează odată cu vârsta. De multe ori, atunci când meniscul este lezat, se vindecă foarte lent sau nu se vindecă deloc.